РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.427 EUR: 42.755
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.427
EUR 40.000 41.000 42.755
USD 39.330 39.830 39.427
EUR 42.630 43.251 42.755
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Понад 250 тисяч українських будинків зруйновано та пошкоджено ворогом: скільки коштуватиме відбудова

Також знищено або пошкоджено близько 4 тисячі шкіл, більш як тисячу лікарень та багато інших цивільних об’єктів
2806 06.05.2024 в 08:03


Потреби на відбудову

За період повномасштабної війни Росія зруйнувала або пошкодила в Україні 250 тисяч житлових будівель, близько 4 тисячі шкіл, більш як тисячу лікарень та багато інших цивільних об’єктів. Про це під час засідання уряду повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Голова Кабінету міністрів нагадав, що відповідно до звіту щодо оцінки збитків і потреб, які виникли внаслідок широкомасштабного вторгнення Росії (Rapid Damage and Needs Assessment, RDNA3), потреби на відбудову України становлять 486 мільярдів доларів. 

“Триває боротьба за свободу України. Але вже зараз ми плануємо відновлення, залучаємо до цього партнерів та шукаємо ресурси. Наша незмінна принципова позиція - Росія повинна за все заплатити сповна”, - наголосив Шмигаль.

Литва збудує в Україні шість підземних шкіл-бомбосховищ

Нагадаємо, що 2 квітня в "Дії" запрацювала можливість подати заяву до міжнародного реєстру збитків, завданих російською агресією, дані з якого мають стати основою для майбутніх репарацій. Поки йдеться про заяви на відшкодування за знищене або пошкоджене житло.


Заморожені російські активи мають працювати на Україну

Прем’єр Денис Шмигаль також розповів, що президент Володимир Зеленський поставив уряду чітке завдання - зробити так, щоб заморожені на Заході російські активи були спрямовані на користь України. У рамках виконання цього завдання створюється окрема підгрупа, яка безпосередньо працюватиме над питанням конфіскації російських суверенних активів за кордоном: туди увійдуть представники міністерств, парламенту, ОПУ, НБУ, українські та іноземні експерти.

Крім того, за словами урядовця, Україна дискутує з партнерами про конкретні механізми того, як саме Росія має заплатити. 

“Під час візиту урядової делегації до США мали неформальні зустрічі стосовно перспектив та шляхів конфіскації. Провели важливий круглий стіл з цього приводу за участі представників країн G7. Вдячні Канаді, зокрема віцепремʼєрці Христі Фріланд за організацію модерації. Були представники ЄС, Швеції, Польщі”, - розповів Денис Шмигаль.

Кабмін перерозподілив 4,5 мільярда гривень субвенції місцевим бюджетам у рамках Програми з відновлення України


Конфіскація заморожених активів РФ: позиція партнерів

Нагадаємо також, що у січні верховний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель повідомив, що країни-члени ЄС дійшли згоди стосовно використання коштів, отриманих від відсотків від заморожених активів Росії і можуть спрямувати їх в Україну. Проте, Київ повідомив західним союзникам, що надання відсотків, які нараховані із заморожених російських активів, буде недостатнім для компенсації збитків, завданих війною, тому в Україні сподіваються отримати активи в повному обсязі.

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила про те, що було б законно конфіскувати близько 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, а міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер публічно розкритикував таку позицію, що свідчить про глибокі розбіжності між країнами "Групи семи" (G7)  у цьому питанні.

Данія виділить Україні 420 млн євро на відбудову та відновлювальну енергетику

Зі свого боку Німеччина узагалі рішуче виступає проти ідеї конфіскувати заморожені активи російського Центробанку для фінансування відбудови та військової допомоги Україні. Берлін надто сильно боїться того, що від Німеччини також почнуть вимагати репарацій, передає The Wall Street Journal.

На тлі таких розбіжностей країни "Великої сімки" шукають більш реальні альтернативні шляхи використання російських коштів для допомоги Україні, пише Financial Times. Зокрема, розглядається ідея Бельгії, яка зберігає близько 190 млрд євро резервів російського ЦБ у Euroclear. Окрім цього, європейські країни уникають безпосереднього вилучення активів РФ через побоювання можливої "помсти".


Цікаво про будівництво:
 як освітлення може трансформувати ваш будинок та настрій: чи є ідеальне рішення?


Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal



Источник: delo
 
 
Интересные новости:
06.05.2024
2519
Загалом USAID допомогло Україні відновити понад 11 тисяч км мереж і забезпечило підключення оптоволо...
02.05.2024
2559
Школи зведуть «з нуля», тобто у місцях, де раніше не було навіть укриттів. Крім тог...
02.05.2024
2238
Визначені переможці конкурсного відбору за програмою «Енергоефективність громадських будівель ...
16.05.2024
3772
Впровадження підходів кругової економіки, стимулювання бізнесу, перероблення та використання у відбу...
15.05.2024
2554
Верховна Рада ратифікувала п’ять міждержавних угод Interreg, які присвячені європейському фіна...