РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.721 EUR: 42.815
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.721
EUR 40.000 41.000 42.815
USD 39.450 39.990 39.721
EUR 42.450 43.090 42.815
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

ЄС виділяє 33 мільярди євро для розбудови української транспортної інфраструктури

Україна стала першою країною, яка не входить до ЄС, але отримає пакет допомоги за програмою «Механізм «Сполучення Європи»
3052 07.06.2023 в 07:35



Програма «Механізм
«Сполучення Європи» в Україні


У Львівській ОВА підписали Угоду про участь України у програмі «Механізм «Сполучення Європи», за якою ЄС виділяє 33 мільярди євро для розбудови української транспортної інфраструктури.

Угоду урочисто підписали віцепрем'єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян.

«Україна підписала сьогодні цю Угоду і стала першою країною, яка не входить до ЄС, але отримає пакет допомоги за програмою «Механізм «Сполучення Європи». Завдяки цьому Україна стає частиною інфраструктури Європи і бюджет, який ми погодили, досить великий – це 33 мільярди євро», - зазначила Велян.

ЄС виділить понад 50 млн євро на тимчасові мости для України

Фінансування проєктів передбачає, що половину вартості компенсує країна-заявниця за рахунок власних джерел чи міжнародних фінансових організацій, а 50% фінансування забезпечується у рамках програми.

Зі слів Кубракова, підписана Угода відкриває можливість залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку високопродуктивних, стійких і ефективно взаємопов’язаних транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.

«Ця Угода, яку ми сьогодні підписали, вже дозволяє разом з Європейським Союзом розвивати нашу прикордонну інфраструктуру, пункти пропуску, транспортну мережу. Перш за все, акцент на розвитку експортної логістики на наших західних кордонах. Уже обговорюємо з європейськими партнерами реалізацію шести перших проєктних пропозицій. Подали заяви, уже в червні очікуємо результатів відбору. Це важливий крок на шляху України до євроінтеграції», - додав віцепрем'єр - міністр з відновлення.

Також у рамках зустрічі з представниками ЄС Кубраков розповів європейським партнерам про терористичний акт росії з підриву дамби Каховської ГЕС. Відразу після підписання віце-прем’єр вирушив на Херсонщину.

Своєю чергою у Європейській комісії повідомили, що підписання документів відкриє нові можливості у відновленні України та зруйнованої критичної інфраструктури. Асоціація з інфраструктурним фондом ЄС допоможе Україні інтегруватися у Єдиний ринок ЄС, сприятиме економічному зростанню, створенню нових робочих місць та підвищенню конкурентоспроможності.

З початку війни в Україні зруйновано 346 мостів. Дорожники повідомили, де і скільки об'єктів вдалось відновити (ІНФОГРАФІКА)

Зокрема, у сфері транспорту українські державні органи та компанії можуть подавати заявки на реалізацію проєктів протягом проєктного періоду 2021-2027 рр. Наступний конкурс на їх фінансування буде оголошений у вересні 2023 року та охоплюватиме, зокрема, проєкти в межах розвитку Транс'європейського транспортного коридору (TEN-T), що сприятимуть розвитку сполучення між країнами ЄС та з країнами-партнерами.

Аналогічні проєкти будуть розглядатися у сфері енергетики, в межах Транс'європейського енергетичної мережі (TEN-E). У листопаді Єврокомісія оприлюднить перелік так званих проєктів спільного інтересу, до яких зможе долучитися й Україна. Ще один напрямок фінансування охоплюватиме транскордонні проєкти з розвитку «зеленої» енергетики.

У цифровій сфері будуть розглядатися проєкти із зміцнення цифрового зв’язку в межах ЄС та з третіми країнами, що передбачає розвиток безпечної, стійкої та високоефективної цифрової інфраструктури, включаючи мережу телекомунікацій та мобільних мереж п’ятого покоління (5G).

Програма «Механізм «Сполучення Європи» на 2021-2027 роки передбачає фінансування та гранти на здійснення проєктів у сфері транспорту на суму 25,8 мільярда євро, у сфері енергетики - 5,8 мільярда євро, у сфері цифрового розвитку - 2 мільярди євро.
 

Цікаво про будівництво: представилено "кристалічну технологію" для захисту та гідроізоляції бетону

Читайте більше новин про відбудову України у спецтемі на Build Portal


Источник: ukrinform
 
 
Интересные новости:
06.06.2023
2148
Це перший збір на відновлення навчального закладу за допомогою платформи UNITED24...
06.06.2023
6621
Міст забезпечує транспортний зв’язок між північчю, центром, півднем України...
05.06.2023
2312
Вартість проєкту – 111 мільйонів гривень. Садочок відновлюють коштом литовців...
09.05.2024
2218
Концепції переможців втілять в проєкти майбутнього будівництва, яке проведуть спільно з місцевими жи...
08.05.2024
2092
Україна побудувала новий водогін до Кривого Рогу. Місто отримуватиме воду з Інгульця...