РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.552 EUR: 42.431
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.552
EUR 40.000 41.000 42.431
USD 39.550 39.990 39.552
EUR 42.500 43.150 42.431
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Держава розпочинає виплати за зруйновану нерухомість. Хто отримає виплати, як їх правильно оформити та які є обмеження?

Власники пошкодженої внаслідок бойових дій нерухомості зможуть отримати бюджетну компенсацію. Пріоритетом під час здійснення виплат стануть учасники бойових дій, сім'ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім'ї та громадяни з інвалідністю
7657 04.05.2023 в 08:52



Виплати компенсацій за
зруйновану нерухомість 


З 10 травня власники пошкодженої внаслідок бойових дій нерухомості зможуть отримати бюджетну компенсацію. Виплати проводитимуться в рамках програми «ЄВідновлення». Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи постанову Кабінету Міністрів №381, якою врегульовано процедуру надання такої компенсації.

«Отримані цільові кошти можна витратити на будівельні матеріали або оплату послуг підрядчика. Суму компенсацій визначить спецкомісія, а кошти зараховуватимуться людям на спецрахунок у банку», – уточнив Шмигаль.

Пріоритетом під час здійснення виплат стануть учасники бойових дій, сім'ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім'ї та громадяни з інвалідністю.

Журналісти розібралися, хто отримає виплати, скільки грошей держава планує на них витратити, як правильно оформити таку компенсацію та які є обмеження.

Як парламент підготувався до виплати компенсацій? Нагадаємо, що Верховна Рада 23 лютого 2023 року ухвалила законопроєкт №7198 (тепер це закон №2923-IX), який дає право на державну компенсацію за пошкоджене та зруйноване внаслідок бойових дій нерухоме майно.

Дія цього закону поширюється на кілька ситуацій.

Перша – коли нерухомість повністю знищена. Тоді постраждала особа отримує спеціальний житловий сертифікат, який є зобов'язанням держави профінансувати купівлю/будівництво нової нерухомості.

Друга – це ушкодження майна. І ось якраз у цьому разі держава реконструюватиме нерухомість власним коштом, покриваючи вартість будматеріалів і робіт. Порядок такої компенсації має визначити Кабмін, що уряд, власне, і зробив.

Закон №2923-IX, щоправда, ще не набув чинності. Це станеться 22 травня. Але, оскільки спочатку програма «ЄВідновлення» працюватиме в тестовому режимі, імовірно, розрахунок на те, щоб була можливість «обкатати» механізм компенсації і повноцінно запустити його після того, як закон почне діяти.

До речі, голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк в ефірі єдиного телемарафону заявила, що «ЄВідновлення» – це лише частина масштабної кампанії з виплати компенсацій власникам нерухомого майна, що постраждали від війни.

Хто зможе отримати компенсацію, а хто – ні? Відповідно до постанови №381 (далі використовуватимуться норми цієї постанови, якщо не зазначено інше), на виплату може претендувати будь-який громадянин України віком від 18 років, який подав через портал держпослуг/застосунок «Дія» заяву та є законним власником пошкодженого об'єкта нерухомості.

Водночас пріоритет при виплаті компенсацій матимуть:

  • учасники бойових дій, у тому числі інваліди війни;
  • особи, призвані на військову службу під час мобілізації, оголошеної після 24 лютого 2022 року;
  • особи з інвалідністю І та ІІ групи;
  • багатодітні сім'ї;
  • батьки – вихователі дитячого будинку сімейного типу;
  • прийомні батьки;
  • патронатні вихователі;
  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • опікуни/піклувальники.

Не можуть бути одержувачами компенсації:

  • особи, до яких застосовано санкції;
  • особи, які мають судимість за скоєння кримінальних злочинів проти національної безпеки України;
  • спадкоємці вищезгаданих осіб, якщо нерухомість, що належить спадкодавцю, була пошкоджена за його життя.

Яка компенсація передбачена і хто визначає її розмір? Максимальна сума, яку можна одержати, становить 500 000 грн у розрахунку на один об'єкт нерухомості.

При цьому рішення щодо суми виплати ухвалює спеціальна комісія. Її створюють виконавчі комітети сільських, селищних, міських або районних у місті рад, військові чи військово-цивільні адміністрації.

До складу такої комісії входять представники правоохоронних органів, а також можуть входити представники державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств та установ, експерти та оцінювачі, виконавці окремих видів робіт (послуг), пов'язаних з об'єктами архітектури, представники міжнародних і громадських організацій.

Комісія розглядає заяви від постраждалих осіб, встановлює наявність/відсутність права й підстав для компенсації і, що найголовніше, проводить обстеження пошкоджених об'єктів. Саме від результату такого обстеження залежить виплата відшкодування та його сума.

Тому, перш ніж визначити розмір компенсації, комісія аналізує пошкодження об'єкта нерухомого майна. Оцінка проводиться на підставі даних від постраждалої особи та за результатами фотофіксації ушкоджень. Зважаючи на це, комісія складає акт і підраховує вартість ремонтних робіт з урахуванням матеріалів.

Скільки коштів буде витрачено на виплати? Згідно з текстом постанови №381, джерелами компенсацій стануть:

  • кошти державного бюджету, зокрема, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, передбачені держбюджетом на 2023 рік;
  • гроші міжнародних фінансових організацій, інших кредиторів та інвесторів, міжнародна технічна та/або зворотна чи безповоротна фінансова допомога;
  • репарації та інші стягнення від російської федерації, інші джерела, не заборонені законодавством.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Міністерство відновлення), зокрема, надало такі дані: з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії буде виділено 17 млрд грн, ще близько 9 млрд грн ($250 млн) надійде від Світового банку. Олена Шуляк також згадувала, що на відновлення може бути спрямований прибуток Нацбанку – це 35 млрд грн, які НБУ отримав 2022 року. Загалом виходить близько 61 млрд грн.

За пошкодження якої нерухомості можна отримати виплату? Компенсація має цільове призначення та надається при виконанні кількох умов. А саме:

  • об'єкт нерухомого майна було пошкоджено після введення воєнного стану в Україні. Тобто після 24 лютого 2022 року;
  • нерухомість розташована на території, на якій у цей момент не ведуться бойові дії та яка не є тимчасово окупованою;
  • відомості про право власності на пошкоджений об'єкт внесено до Державного реєстру прав на нерухоме майно;
  • на пошкодженому об'єкті не було проведено ремонтних робіт.

Одержувач компенсації протягом 12 місяців має витратити гроші за призначенням – на купівлю будматеріалів і ремонт. Якщо він цю вимогу не виконає, гроші доведеться повернути.

До речі, перелік будівельної продукції та видів робіт, які покриватиме держава, обмежений. Такий список міститься в додатках 1 і 2 до постанови Кабміну №381.

Наприклад, виплату можна направити на заміну дверей і вікон, покупку сантехніки, покриття для підлоги, оплату робіт із відновлення покрівлі, ремонт зовнішніх фасадів або на відновлення цілісності бетонних перекриттів.

Як подати заявку на отримання компенсації? Для початку необхідно зареєструватися на порталі держпослуг «Дія» (для доступу туди знадобиться електронно-цифровий підпис або BankID) або встановити однойменний застосунок на мобільний пристрій – смартфон, планшет.

Далі потрібно надати дані про об'єкт нерухомості та характер/ступінь його пошкоджень. Таку заявку можна подати у відповідному розділі в «Дії».

Наступний крок – відкрити спецрахунок в одному з уповноважених банків, які здійснюватимуть виплати. Наразі переліку таких банків немає. Але відомо, що загальна сума всіх компенсацій спочатку надходитиме до державного Ощадбанку, а вже згодом він перераховуватиме кошти на рахунки безпосередніх одержувачів виплат в уповноважених банках.

Важливо врахувати, що:

  • спеціальний рахунок заборонено поповнювати (наприклад, як звичайну банківську картку);
  • зі спеціального рахунку неможливо знімати готівку;
  • перерахування коштів зі спецрахунку на інші рахунки, крім цільової оплати будівельної продукції та будівельних робіт, також заборонено;
  • у разі повернення товару / відмови від будівельних робіт, повернення коштів відбувається назад на спецрахунок;
  • банк закриває спеціальний рахунок через 12 місяців із дня зарахування компенсації або від дня його відкриття, якщо гроші за цей період на рахунок не надійшли.

Після оформлення рахунку власник пошкодженого об'єкта переходить до послуги «єВідновлення» (нагадаємо, що вона буде доступна з 10 травня) і формує з її допомогою заяву. У ній слід зазначити:

  • ПІБ, дату народження, контактні дані (номер телефону, адреса електронної пошти);
  • номер облікової картки платника податків (ІПН);
  • реквізити рахунку, відкритого в одному з уповноважених банків, для отримання виплати;
  • місцезнаходження об'єкта нерухомості;
  • відомості про наявність пріоритетного права на отримання компенсації (якщо постраждала особа – військовослужбовець, інвалід, опікун тощо).

Комісія може припинити розгляд заявки або відмовити в компенсації, якщо:

  • особа, яка звернулася за виплатою, не має права претендувати на неї;
  • у заяві зазначені недостовірні/неповні дані про об'єкт нерухомості або заявника;
  • одержувачу компенсації вручено підозру про скоєння кримінального правопорушення проти національної безпеки України.

Зрозуміло, далеко не у всіх випадках виплати досягатимуть верхньої межі в 500 000 грн. Але, якщо кількість претендентів на компенсацію продовжить зростати – а це неминуче, оскільки руйнації продовжуються, до того ж із запуском програми «ЄВідновлення» кількість заявок явно зросте – і при цьому держава не матиме фінансової можливості збільшувати бюджет на відновлення, виплат на всіх може не вистачити. Або ж власники пошкодженої нерухомості просто зіткнуться з тим, що грошей доведеться чекати досить довго.

Цікаво про будівництво: причини Не купувати каркаси з ЛСТК

Читайте більше новин про війну росії проти України у спецтемі на Build Portal


Джерело: mind
 
 
Интересные новости:
04.05.2023
3214
З 2023 року пільга буде діяти до останнього числа місяця, в якому завершено активні бойові дії або о...
03.05.2023
5774
Нова електростанція збільшить частку вироблення сонячної енергії в Туреччині на 20 відсотків після в...
03.05.2023
4242
Такі дороги слугують важливими ланками у віддалених районах, які не може повністю покрити мережа зви...
10.05.2024
11482
У звіті проаналізовано пропозицію та попит на первинне, вторинне житло, а також ...
10.05.2024
575
Він пришвидшить розвиток та вдосконалення системи кваліфікацій, сприятиме розробці професійних ...
09.05.2024
2368
Рішення було ухвалено на засіданні парламенту 9 травня...