РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.427 EUR: 42.755
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.427
EUR 40.000 41.000 42.755
USD 39.450 39.950 39.427
EUR 42.800 43.281 42.755
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Створення Територіальних команд підтримки реформ сприятиме залученню міжнародної підтримки та успішному розвитоку регіонів

Питання прозорості та підзвітності важливі не тільки для муніципалітетів і мешканців, а й для продовження підтримки України міжнародною спільнотою
5276 14.04.2023 в 08:52



Прозорість і підзвітність мають
стати основою регіонального розвитку


Навіть в умовах повномасштабного вторгнення органи місцевого самоврядування (ОМС) демонструють стійкість й намагаються адаптувати свою діяльність до вимог часу. Проте, їм варто приділяти більше уваги впровадженню електронних сервісів та доступності публічних даних. Про це свідчать результати дослідження 70 міських рад, проведеного Програмою Transparent cities/Прозорі міста громадської організації Transparency International Ukraine.

Комплексна реконструкція застарілого житла: містобудівну документацію має розробляти місцева влада, а не інвестор - Олена Шуляк

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (Міністерство відновлення) заохочує органи місцевого врядування до більшої прозорості та відкритості у взаємодії з громадами, представниками бізнесу та міжнародними партнерами.

«Масштабна відбудова України, залучення міжнародної підтримки та успішний розвиток регіонів має ґрунтуватись на взаємній довірі. Міністерство послідовно підтримує принципи прозорості та підзвітності, які забезпечують таку довіру і посилюють подальший розвиток реформи децентралізації.

Вирішенню цього завдання, зокрема, сприятиме створення Територіальних команд підтримки реформ, головна мета яких - адаптувати роботу місцевих органів влади до сучасних викликів. Команди підтримки реформ посилять спроможність громад, допоможуть залученню інвестицій та реалізації проєктів відновлення, а також підвищать прозорість та відкритість місцевого самоврядування», - зазначила заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.



Методологія дослідження містить 40 критеріїв, більшість з яких - це функціональні обов’язки міських рад і їхніх виконавчих органів, зокрема:

  • підтримка ВПО (інформування про допомогу, працевлаштування, проживання),
  • підтримка релокованого бізнесу (юридичний супровід, навчання, кредитні чи податкові умови),
  • інформування про укриття,
  • забезпечення доступу до даних про земельні та житлові питання, комунальне майно тощо.

Згідно з дослідженням, всі 70 міст забезпечують подачу електронного запиту на публічну інформацію. Більшість з них публікують на офіційному сайті рішення міських рад та виконкомів та надають актуальну інформацію про укриття тощо. Крім того, майже половина міст, які охоплені дослідженням, оприлюднюють актуальну інформацію для ВПО.

В Україні повернули у відкритий доступ інформацію про наявні будівництва

Однак ситуація з доступом до публічної інформації міст погіршилась з запровадженням воєнного стану. Апелюючи до безпекових ризиків, деякі міста призупинили роботу офіційних порталів або ж обмежували доступ до окремих розділів чи сторінок. Втім, додають автори дослідження, низький рівень прозорості окремих міст не завжди свідчить про їх недоброчесність чи наявність корупційних ризиків. Часто це є наслідком обмежень воєнного часу або нестачі ресурсів, спеціальних цифрових навичок тощо.

Питання прозорості та підзвітності важливі не тільки для муніципалітетів і мешканців, а й для продовження підтримки України міжнародною спільнотою. «Прозорість - один з основних принципів успішного відновлення України, продовження підтримки міжнародних партнерів, та успішної майбутньої євроінтеграції», - додають автори дослідження.

Детальні результати дослідження доступні за посиланням: https://cutt.ly/H7DrNCc

Цікаво дізнатись: як підібрати надійний блок безперебійного живлення

Читайте більше новин про війну росії проти України у спецтемі на Build Portal


Источник: mtu
 
 
Интересные новости:
13.04.2023
5708
Загальна площа комплексу 1,3 га, з яких 3500 кв. м виділили під спортивний майданчик і 3800 кв. м &n...
13.04.2023
16924
Проєкт до початку повномасштабної війни розробила харківська архітекторка...
13.04.2023
1594
Це суттєво відрізняється від результатів попереднього року, однак все ще не досягає п...
20.05.2024
1457
Влада Китаю намагається подолати кризу нерухомості за допомогою багатомільярдних вливань...
20.05.2024
1955
Тепер фахівці Київської міської державної адміністрації мають остаточно обґрунтувати необхідність зб...
20.05.2024
2360
Індустріальні парки запропонують інвесторам земельні ділянки промислового призначення з підведеними ...