РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.669 EUR: 42.497
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.669
EUR 40.000 41.000 42.497
USD 39.430 39.830 39.669
EUR 42.200 42.801 42.497
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Денис Шмигаль - новий міністр розвитку громад і територій. Що відомо про нього та чому звільнилася Альона Бабак (ВІДЕО)

Верховна Рада України призначила віцепрем’єр-міністром України - міністром розвитку громад та територій України Дениса Шмигаля. Що про нього відомо, та чому звільнилася Альона Бабак
3350 04.02.2020 в 14:02


Міністром розвитку громад і територій став Денис Шмигаль

Сьогодні, 4 лютого новим віце-прем’єр-міністром – міністром розвитку громад і територій став ексголова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль.

За відповідне рішення проголосувало 278 депутатів Верховної Ради.

Олексій Гончарук подякував Альоні Бабак за роботу на посаді міністра та наголосив, що розпочата урядом реформа буде успішно продовжена Денисом Шмигалем.

«Денис прекрасно розуміє, як працює регіон, є чудовим менеджером. В цьому році фокус Міністерства розвитку громад та територій ми зміщуємо на децентразілацію та створення якомога більшої кількості спроможних громад. Переконаний, що пан Шмигаль серйозно підсилить нашу команду», — сказав Гончарук.

Виступаючи у Верховній Раді, урядовець окреслив три напрямки роботи, яким приділятиме увагу насамперед: це — завершення децентралізації, реформи ЖКГ і будівельної сфери.

«Реформи й розпочатий рух будуть продовжені. Є довіра від президента й Кабінету міністрів, від народу України. Ключові напрямки, пріоритети Міністерства розвитку громад і територій України, Кабінету міністрів, які вже були розпочаті, це — реформа будівельної галузі, реформа житлово-комунального господарства й реформа адміністративно-територіального устрою, яка потребує великого соціального діалогу й завершення цього року. Радий і маю честь приєднатися до команди Кабінету міністрів», — наголосив урядовець.



Що відомо про відставку Альони Бабак з Міністерства розвитку громад та територій

Голова Міністерства розвитку громад та територій України Альона Бабак написала 16 січня заяву про відставку за власним бажанням. Вона першою в уряді Олексія Гончарука покидає свою міністерську посаду. 

Конкретна причина відставки Бабак наразі невідома. Проте раніше чиновниця заявляла  Міністерка Бабак: Мене хочуть дискредитувати представники олігархічних груп , що її хочуть дискредитувати представники олігархічних груп, які пов'язані зі сферою будівництва і мають владу. Ці люди незадоволені політикою Мінрозвитку, яка змінилася в напрямку наведення порядку у сфері містобудування, планування територій та архітектурно-будівельного контролю.

Днями профільний комітет парламенту з питань державної влади та містобудування підтримав звільнення Альони Бабак з посади міністра розвитку громад і територій.  

Звільнена з посади міністра розвитку громад і територій Альона Бабак заявила, що її відставка пов’язана з «будівельною мафією».

Про це вона сказала з трибуни Верховної Ради у вівторок, 4 лютого, після голосування за зняття її з обійманої посади.

«Я попросила слово для того, щоб сказати тим людям, яких я б назвала злостивцями у будівельній сфері, які обплутали її як спрут, і, думаю, хотіли б радіти на моїх кістках після мого звільнення: Не вийде», — запевнила Бабак.

При цьому вона зазначила, що залишає посаду за власним рішенням, пов’язаним з тим, що «так необхідно і важливо на даний момент».

 

Що відомо про Дениса Шмигаля?

Денис Шмигаль – 44-річний український науковець та громадсько-політичний діяч. Наразі очолює Івано-Франківську обласну державну адміністрацію.


Освіта

Денис Шмигаль народився та навчався у Львові. Вищу освіту також отримав у рідному місті.

Так, у 1997 році Шмигаль отримав червоний диплом інженера-економіста в Державному університеті "Львівська політехніка".

У 2003 році йому присвоїли науковий ступінь кандидата економічних наук. Він захистив дисертацію з регіональної економіки та розміщення продуктивних сил.

Також Шмигаль стажувався і навчався за кордоном, зокрема у Німеччині за програмою підготовки менеджерів за програмою міністерства економіки та енергетики Німеччини.


Кар'єра та бізнес

Ще будучи студентом Денис Шмигаль працював менеджером у ТОВ "О’Кей" та бухгалтером у відділі неторгових операцій валютного управління АК "Електронбанк".

У 2000-х роках займався бізнесом та працював на керівних посадах у різних львівських компаніях та заводах.

Вже у 2009 році став керівником департаменту економіки, інвестицій, промисловості та торгівлі у Львівській ОДА. Через 2 роки почав керувати громадською організацією "Інститут регіонального розвитку".

У 2014 році Шмигаль працював заступником обласного управління Фіскальної служби. За кілька років звільнився і пішов віцепрезидентом та гендиректором компанії "Львівхолод" – мережі магазинів "Рукавичка". 

У січні 2018 року Шмигаль зайняв крісло директора Бурштинської ТЕС – найбільшого в регіоні виробника електроенергії, що належить холдингу олігарха Ріната Ахметова. Підприємство розташоване в Івано-Франківській області.


Політична діяльність

Шмигаль у 2014 році балотувався у народні депутати Верховної Ради по виборчому округу №121 (Львівська область). Він був самовисуванцем, не належав до жодної з партій. Кандидат у нардепи отримав найменшу підтримку виборців серед конкурентів – лише 188 голосів.

У 2015 році він також балотувався до Львівської облради від партії "Народний контроль".

У червні 2019 року Шмигаль став одним з трьох кандидатів на посаду Львівської ОДА. Проте на цю посаду президент Володимир Зеленськийпризначив юриста Маркіяна Мальського.


Робота на посаді голови Івано-Франківської ОДА

Під час представлення Мальського у Львові, Зеленський заявив, що призначить Дениса Шмигаля очільником Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Вже 2 серпня глава держави представив Шмигаля в Івано-Франківську і назвав його дуже потужним менеджером.


Шмигаль відпрацював на посаді 6 місяців. Наприкінці грудня він прозвітував перед Зеленським про соціально-економічний розвиток регіону за 100 днів його роботи:

  • в області відремонтували 540 кілометрів доріг;
  • триває відновлення мостів. Майже тисяча з них перебуває у незадовільному стані;
  • регіон отримав 5 нових авто швидкої допомоги;
  • планується ремонт дитячих садків і шкіл, кошти на які візьмуть з Держфонду регіонального розвитку;
  • придбано 94 квартири для учасників АТО/ООС;
  • триває реконструкція аеропорту в Івано-Франківську, яку планують завершити за 2,5 роки;
  • запроваджено тотальний електронний облік деревини, від чіпування до аукціонів.


Відео: 112 Україна

 
 
Интересные новости:
04.02.2020
1728
Владислав Криклій розповів, які саме аеропорти планують віддати в концесію, та які нові дороги можут...
04.02.2020
1286
Держмолодьжитло планує за 3-5 років забезпечити доступним житлом 50 тисяч сімей...
30.04.2024
4672
Понад 300 об’єктів котеджного будівництва стартувало під час війни, 57 з них вже повністю...
30.04.2024
2551
Влада Брюсселя давно хотіла модернізувати "європейський квартал" і зробити його "зеленішим"...
29.04.2024
2445
Близько 11 млн українців перебувають або на фронті, або переміщені всередині країни, або змушені бул...