РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Набув чинності новий ДБН щодо проектування та будівництва садибної, садової та дачної забудови

З 1 жовтня набув чинності ДБН «Планування та забудова територій», який має ряд змін, що стосуються садибної, садової та дачної забудови. Що саме змінилося

9089 03.10.2019 в 08:12



Новий ДБН оновлює норми, які діяли більше 25 років

01 жовтня 2019 року набув чинності ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій», який розроблено, фактично, на заміну ДБН 360-92 та ще низки ДБН.
Таким чином, у цьому місяці змінилися норми, що діяли більше 25 років (ДБН 360-92 набрав чинності 01.01.1993 року).

Пропонуємо порівняти норми попереднього ДБН 360-92 та норми, які вводить ДБН Б.2.2-12:2019 – ті, які стосуються садибної, садової та дачної забудови. Вказані норми тепер застосовуються, зокрема, і до оформлення будівельного паспорту забудови земельної ділянки. Також їх необхідно враховувати, вибираючи земельну ділянку для будівництва.

Поверховість (висотність)

Було - ДБН 360-92:

Район садибної̈ забудови може бути сформований̆ окремими житловими чи блокованими будинками з присадибними (приквартирними) ділянками з господарськими будівлями або без них. Забудова цих районів не повинна перевищувати 4-х поверхів.

Основним типом житлової забудови у сільських населених
пунктах є одно- , двоповерхова з присадибними ділянками і господарськими
будівлями для ведення особистого підсобного господарства.

На практиці, місцеві органи містобудування та архітектури дозволяють зводити 4 поверхи + мансарду (мансардний поверх).

З 1 жовтня 2019 року - ДБН Б.2.2-12:2019:

Поверховість будинків в межах територій садибної забудови не може перевищувати 3-х поверхів без урахування мансарди (у сільських населених пунктах – 1-3 поверхи).

Розміщення багатоквартирних (секційних) будинків в кварталах садибної забудови не допускається. Тут варто зауважити, що багатоквартирний — це житловий будинок, в якому розташовано три чи більше квартири.

У разі розміщення на земельній ділянці житлових будинків або секцій різної поверховості при розрахунках слід визначати середню поверховість.

Мінімальна площа ділянок

Було - ДБН 360-92:

ДБН 360-92 мінімальну площу садибних ділянок не нормував.

Разом із тим, садибна забудова площею ділянок менше 600 кв.м повинна була забезпечуватися централізованим водопроводом, а малоповерхова забудова площею приквартирних ділянок менше 300 кв.м - водопроводом і каналізацією.

З 1 жовтня 2019 року - ДБН Б.2.2-12:2019:

Граничний розмір площі земельних ділянок, які надаються громадянам для нового житлового будівництва, має становити не менше 150 кв. м для блокованої забудови і не менше 500 кв. м для індивідуальної житлової забудови.

При розміщенні земельної ділянки для будівництва індивідуального житлового будинку в межах сформованої забудови площа її може бути зменшена, але не більше ніж на 20%, - за умов забезпечення санітарних та протипожежних вимог.

Тут постає питання, що означає в даному конктексті «розміщення»: мова про відведення нових ділянок чи про вже існуючі ділянки?

Відстані до меж, сусідніх будівель тощо

З 1 жовтня 2019 року - у ДБН Б.2.2-12:2019 - для нової садибної та дачної забудови відстань від межі слід встановлювати не менше 3 м.

В умовах реконструкції допускається зменшувати відступи від червоних ліній до будинків і споруд з урахуванням сформованої забудови.

Окрім того, змінено (диференційовано) норми щодо розміщення багатоквартирних житлових будинків суміжно з кварталами садибної забудови.

Було - ДБН 360-92:

При розміщенні 9-16-поверхових житлових будинків суміжно з кварталами садибної забудови, що зберігається, відстань між садибним будинком і довгими сторонами багатоповерхового будинку приймалася не меншою за висоту будинку, що зводиться.

З 1 жовтня 2019 року - ДБН Б.2.2-12:2019:

У великих містах, при розміщенні 9-16 та більше поверхових житлових будинків суміжно з кварталами садибної забудови, що зберігається, відстань від фасадів багатоповерхового будинку, що зводиться, до меж земельних ділянок садибних будинків приймається не менше 20 м, а до стіни найближчого садибного будинку – не менше висоти будинку, що зводиться.

При розміщенні багатоквартирних житлових будинків поверховістю від 4 поверхів до 8 поверхів суміжно з кварталами садибної забудови, що зберігається, відстань від фасадів багатоквартирного будинку, що зводиться, до меж земельних ділянок садибних будинків слід приймати не менше 15 м, а до стіни найближчого садибного будинку – не менше висоти будинку, що зводиться, для багатоквартирних будинків до 3 поверхів відстань від фасадів до меж земельних ділянок – не менше 10 м для забезпечення проїзду пожежних машин.

Огорожа (паркан)

Фактично, ДБН Планування та забудова територій не вносить якихось суттєвих змін щодо норм та обмежень по встановленню парканів (огорож), порівняно з чинними на сьогодні нормами.

Господарські будівлі, гаражі та споруди

Було - ДБН 360-92:

У містах і селищах міського типу на присадибних ділянках при дотриманні санітарних протипожежних і будівельних норм могли бути розміщені господарські будівлі та гаражі, вбудовані у житловий будинок, прибудовані до нього, або у вигляді окремої будівлі.

Господарські будівлі для утримання худоби, інших тварин і птиці допускалися в селищах міського типу, а також у міських районах садибного житлового будівництва, де згідно з нормативно-правовими актами органів місцевого самоврядування та державного нагляду дозволено їх утримання (ДБН «Планування та забудова територій» вказаної норми не містить).

Розміщення господарських будівель по лінії забудови житловими будинками не допускалося (ДБН «Планування та забудова територій» вказаної норми не містить).

Розміщення гаражів слід було передбачати переважно вбудованими або прибудованими до житлових будинків по лінії забудови або в глибині ділянки. Допускалося розміщення гаража по лінії забудови за умови погодження з місцевими органами архітектури і містобудування (ДБН «Планування та забудова територій» вказаної вимоги не містить).

Спорудження надвірних господарських будівель по лінії забудови вулиць і проїздів заборонялося, їх треба було зводити у глибині садиби з дотриманням санітарних і протипожежних вимог (ДБН «Планування та забудова територій» вказаної норми не містить).

Допускалася прибудова господарських сараїв (у тому числі для худоби і птиці) до садибних і блокованих житлових будинків за проектами, затвердженими у встановленому порядку (ДБН «Планування та забудова територій» вказаної норми не містить).

Господарські будівлі й гаражі допускалося об'єднувати на суміжних ділянках.

У районах садибної забудови розміщення об'єктів соціальної сфери слід було передбачати на територіях загального користування, на спеціально відведених ділянках, у складі громадських центрів або у вигляді окремих споруд. Допускалося розміщення цих об'єктів у житлових будинках на садибних ділянках при обов'язковому дотриманні державних будівельних, санітарних, протипожежних норм і правил та наявності вільної території для забезпечення розмірів земельних ділянок під об'єкти відповідно до вимог, наведених у ДБН 360-92.

З 1 жовтня 2019 року - ДБН Б.2.2-12:2019:

У ДБН Планування та забудова територій, порівняно з ДБН 360-92, приділено менше уваги питанням розміщення господарських будівель та споруд.

Гаражі слід передбачати вбудованими, прибудованими до житлових будинків або окремо розташованими по лінії забудови, а також в глибині ділянки. Фактично, ДБН «Планування та забудова територій» дозволяє розміщення гаражів по лінії забудови без отримання додаткових погоджень органів містобудування та архітектури.

Господарські будівлі і гаражі сусідніх ділянок допускається блокувати.

Допускається розміщення об’єктів обслуговування на присадибній ділянці згідно з нормами законодавства України. Прибудовані або окремо розміщені приміщення та тимчасові споруди для індивідуальної трудової та підприємницької діяльності допускається розташовувати на земельних ділянках по червоних лініях.

На території існуючої дачної і садової забудови використання садових або дачних ділянок для створення об’єктів торгівлі, побуту допускається за умови відповідності площі земельної ділянки показникам відповідно до таблиці 6.8 ДБН Б.2.2-12:2019, забезпечення проїзду до ділянки та влаштування інженерного обладнання.

Раніше ми писали, що, згідно з новим ДБН, дерева біля садиби тепер треба саджати за новими правилами

Про внесення змін до Державних будівельних норм читайте у розділі «ДБНи», тут зібрані ВСІ нововеддення норм та коментарі експертів. 

Автор: Юрій Брикайло

Источник:
 
 
Интересные новости:
03.10.2019
2114
З 1 жовтня набула чинності норма, яка яка рекомендує влаштовувати інтернет у кожному готельному номе...
02.10.2019
13108
1 жовтня 2019 року набрали чинності нові державні будівельні норми щодо планування та забудови терит...
24.08.2023
2069
Проектом наказу пропонується затвердити зміни, якими визначити особливості розроблення розділу або ч...
24.08.2023
1815
Встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових тунелів на дорогах та залізничних ш...
15.08.2023
3011
Документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також рекон...