Банк | Покупка | Продажа | НБУ |
USD | 39.800 | 40.300 | 41.876 |
EUR | 40.000 | 41.000 | 43.511 |
USD | 41.700 | 42.185 | 41.876 |
EUR | 43.330 | 44.030 | 43.511 |
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо проектування підприємств харчування: ресторанів, кафе, барів та інших громадських закладів харчування. Зокрема, у нових нормах пропонується ввести сучасну класифікацію таких об’єктів на заміну старій радянській.
Про це сказав заступник Міністра регіонального, розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
«Сьогодні в Україні навіть класифікація закладів харчування дуже застаріла, що діє ще з радянських часів. А ресторанний бізнес, між іншим, останнім часом дуже стрімко розвивається, як у світі, так і в Україні. З’являється багато нових цікавих закладів різного формату. Проте їх проектування у чинних нормах ДБН ніяк не визначається. До чого це може привести? До порушень в облаштуванні приміщень, проведенні комунікацій, дотриманні санітарних вимог. А це важливо робити, адже це безпека, якість приготування страв і наше з вами здоров’я. Тому ми вирішили повністю переглянути всю існуючу типологію закладів харчування, осучаснити її та прописати вимоги до правильного влаштування», – зазначив він.
Відтак, сьогодні у чинних ДБН щодо закладів харчування містяться лише такі їх різновиди: ресторани-бари, кафе, кав’ярні, кафе-бари, кафе-пекарні, кафетерії, закусочні (шинки, пельменні, вареничні, піцерії, котлетні, млинцеві і т.д.), бари, нічні клуби, пивні зали, їдальні, буфети тощо. Проте зовсім не визначені такі сучасні заклади як фаст-фуд, вулична їжа (стрітфуд), фудкорти, лаундж-бари, бургерні, кондитерські, паби, суші-, детокс-, спорт- та smoky-бари та інші.
Крім цього, в діючих нормах не врегульовано питання можливої зміни/ перекваліфікації одного різновиду закладу в інший. Наприклад, ресторану у кафе, бар або паб. Це також створює складнощі та може провокувати порушення в облаштуванні нових приміщень.
«Ми хочемо розробити нові актуальні норми, які врегулюють всі проблемні питання, що сьогодні виникають у рестораторів при створенні того чи іншого закладу, і будуть максимально зрозумілими та орієнтованими на відвідувачів, їх безпеку і комфорт. Тому зараз активно працюємо над оновленням норм спільною командою — з експертами і фахівцями будівництва, а також і самими рестораторами та громадськістю», – додав Парцхаладзе.
Заборонено і буде заблоковано:
- реклама
- спам та шахрайство
- образи, дискримінаційні висловлювання
Редакція не модерує коментарі, відповідальність за зміст коментарів несе автор коментаря. Редакція Build Portal залишає за собою право не погоджуватись з думкою автора коментаря, проте надає свободу слова відповідно до ст. 21, 24 та ст. 34 Конституції України.
Шановні читачі, читайте коментарі вдумливо, пам'ятайте, що автором коментарів можуть бути різні джерела.