РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.297 EUR: 42.309
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.297
EUR 40.000 41.000 42.309
USD 39.200 39.670 39.297
EUR 42.100 42.709 42.309
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В Україні ДБНи щодо закладів харчування хочуть "підігнати" під світові стандарти

Мінрегіон планує переглянути застарілі норми щодо проектування ресторанів і кафе
2898 23.07.2019 в 07:43



Кафе і ресторани

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо проектування підприємств харчування: ресторанів, кафе, барів та інших громадських закладів харчування. Зокрема, у нових нормах пропонується ввести сучасну класифікацію таких об’єктів на заміну старій радянській.

Про це сказав заступник Міністра регіонального, розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Сьогодні в Україні навіть класифікація закладів харчування дуже застаріла, що діє ще з радянських часів. А ресторанний бізнес, між іншим, останнім часом дуже стрімко розвивається, як у світі, так і в Україні. З’являється багато нових цікавих закладів різного формату. Проте їх проектування у чинних нормах ДБН ніяк не визначається. До чого це може привести? До порушень в облаштуванні приміщень, проведенні комунікацій, дотриманні санітарних вимог. А це важливо робити, адже це безпека, якість приготування страв і наше з вами здоров’я. Тому ми вирішили повністю переглянути всю існуючу типологію закладів харчування, осучаснити її та прописати вимоги до правильного влаштування», – зазначив він.

Відтак, сьогодні у чинних ДБН щодо закладів харчування містяться лише такі їх різновиди: ресторани-бари, кафе, кав’ярні, кафе-бари, кафе-пекарні, кафетерії, закусочні (шинки, пельменні, вареничні, піцерії, котлетні, млинцеві і т.д.), бари, нічні клуби, пивні зали, їдальні, буфети тощо. Проте зовсім не визначені такі сучасні заклади як фаст-фуд, вулична їжа (стрітфуд), фудкорти, лаундж-бари, бургерні, кондитерські, паби, суші-, детокс-, спорт- та smoky-бари та інші.

Крім цього, в діючих нормах не врегульовано питання можливої зміни/ перекваліфікації одного різновиду закладу в інший. Наприклад, ресторану у кафе, бар або паб. Це також створює складнощі та може провокувати порушення в облаштуванні нових приміщень.


«Ми хочемо розробити нові актуальні норми, які врегулюють всі проблемні питання, що сьогодні виникають у рестораторів при створенні того чи іншого закладу, і будуть максимально зрозумілими та орієнтованими на відвідувачів, їх безпеку і комфорт. Тому зараз активно працюємо над оновленням норм спільною командою — з експертами і фахівцями будівництва, а також і самими рестораторами та громадськістю», – додав Парцхаладзе.
Джерело:
 
 
Интересные новости:
22.07.2019
2929
Місцева влада має вводити “зелені лінії” в генплани населених пунктів, вважають у Мінрег...
19.07.2019
2840
В Україні змінять застарілі норми щодо металевих грат в судах...
18.07.2019
3059
Мінрегіон перегляне застарілі будівельні норми забезпеченості лікарняних палат туалетами та душовими...
24.08.2023
2072
Проектом наказу пропонується затвердити зміни, якими визначити особливості розроблення розділу або ч...
24.08.2023
1818
Встановлюються чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових тунелів на дорогах та залізничних ш...
15.08.2023
3021
Документ встановлює чіткі вимоги до проєктування та будівництва нових захисних споруд, а також рекон...