РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.602 EUR: 42.441
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.602
EUR 40.000 41.000 42.441
USD 39.450 39.830 39.602
EUR 42.280 42.850 42.441
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Таємниці проектування ідеальної гардеробної шафи

Практичні рекомендації для швидкого та правильного облаштування зручної гардеробної
1012 06.03.2024 в 08:22

Практично кожен із нас, ведучи домашнє господарство, мріяв про те, щоб сховати все в одному місці. І тому є кілька способів. Перший з них – встановити одну або кілька містких вбудованих шаф, про принципи створення яких ми вже розповідали вам. Другий спосіб організації містких та зручних місць для зберігання одягу та різних речей побуту – наявність вбиральні. Безумовно, саме цей варіант ідеальний для тих, хто любить акуратно розвішувати предмети одягу, розставляти взуття і складати різні аксесуари в одному місці. Звичайно, далеко не всі можуть похвалитися наявністю вільної площі для створення такого окремого приміщення. Але, якщо ви належите до таких щасливчиків, сміливо приймайтеся за справу.


Ергономіка порядку

У всьому світі вбиральню зараховують до розумної системи зберігання речей, яка має свої правила. І, щоб врахувати всі необхідні нюанси, давайте «розкладемо все по поличках» для швидкого та правильного облаштування зручної вбиральні.

Спочатку поговоримо про розміри цієї кімнати. На думку дизайнерів, ідеальна форма для вбиральні – прямокутник, а мінімальна площа – близько чотирьох квадратних метрів. При цьому довжина однієї стіни не повинна бути меншою за 2 метри. Для того, щоб обчислити площу, потрібно просто порахувати кількість майбутніх відділень по горизонталі по довгій стіні, і помножити на їх ширину (зазвичай ширина одного відділення 50, 75 або 100 сантиметрів). Або якщо в шафах будуть висувні ящики, то потрібно помножити глибину шаф на дві і додати мінімальний прохід в 50 сантиметрів (оптимальний - 80-100 сантиметрів). Таким чином ви отримаєте ширину вбиральні кімнати, де шафи розташовані вздовж однієї зі стін.

Далі потрібно визначитися із зонуванням. Найкраще, якщо верхня зона перебуватиме на рівні 200–250 сантиметрів від підлоги. Тут розташовуються антресолі, призначені для зберігання несезонних або речей, що рідко використовуються. Наступна – середня зона зазвичай розташовується на висоті від 60 до 170 сантиметрів від підлоги. І вона є основним місцем для зберігання речей. Саме тут висітимуть речі на плічках, лежатимуть рушники на полицях і чекатимуть свого часу різні аксесуари у висувних ящиках. А ось нижня зона займає місце в межах 70 см від рівня підлоги. Сюди зручно вбудувати системи для зберігання взуття або покласти речі, які використовуються не так часто.

Також при проєктуванні вбиральні потрібно подумати про внутрішню, припливну вентиляцію. Особливо це важливо, якщо ця кімната є глухою. Але, навіть якщо у вас не буде можливості створити повноцінну вентиляцію, у вбиральні можна зробити жалюзійні двері: так у приміщення також буде проникати повітря.

І, звичайно ж, як у вбиральні обійтися без великого дзеркала від підлоги на весь зріст. Ідеально поруч із ним створити освітлення: або з боків від дзеркала, або з нього. У такому разі вам не доведеться зайвий раз бігати з вбиральні до дзеркала, щоб подивитися, як на вас сидять вибрані речі.


Все по місцях

Втім, мало мати місце і побудувати вбиральню, потрібно ще зручно організувати систему зберігання. Наприклад, старанні господині знають, що найкраще речі зберігати на плічках, оскільки в такому випадку вони краще зберігають свою форму та охайний вигляд. Тому при створенні вбиральні потрібно визначитися з місцями де висітимуть блузки, сорочки та піджаки. Зазвичай такі речі на плічках по висоті займають близько 1 метра, по ширині на штанзі - близько 5-7 сантиметрів, а по глибині зберігання - до 50 сантиметрів. А ось шуби, плащі, довгі сукні та штани відрізняються від вищевказаних нормативів лише завдовжки – вона становить 175 сантиметрів. Тому відділення для штанів та спідниць зазвичай роблять висотою 120–130 сантиметрів. Отже, вішалки зі штанами, верхнім одягом повинні розташовуватися не вище 120 сантиметрів від рівня підлоги, але й не нижче 50 сантиметрів.

Хоча, як кажуть фахівці, якщо все-таки у вашій вбиральні іноді дістати річ буде проблематично, можна скористатися пантографом. Це якийсь «ліфт» для речей, що дозволяє за допомогою спеціального власника дістати потрібний комплект. Завдяки цьому пристрою відпаде необхідність вбудовувати сходи або постійно підставляти стільці та табурети.

Після зручного розміщення речей на плічках, варто подумати про зберігання взуття. Його компактно можна розмістити за допомогою спеціальних стійок або шухляд. При цьому відстань між полицями по висоті слід витримувати в межах 20 сантиметрів для літнього взуття та 45 сантиметрів для чобіт та черевиків. По ширині одна пара взуття займає приблизно 25 сантиметрів, тому ширина полиці, що рекомендується, для взуття в шафі – 75–100 сантиметрів. А якщо ви вирішите зберігати взуття в коробках, вибирайте спеціальні прозорі, з віконцями або місцем для нотаток.

Наступним питанням організації зручної системи зберігання є визначення місць під аксесуари. Наприклад, колготки, шкарпетки та спідня білизна можна розмістити в неглибоких висувних ящиках по 12-17 сантиметрів, попередньо розділивши їх на секції шириною близько 10-15 сантиметрів. Причому довжина ящиків визначається залежно від типу речей. Так, для бюстгальтерів потрібні секції довше, а для шкарпеток підійдуть і квадратні. Туди можна складати шапки та рукавички – так менше шансів їх розгубити. А ось для зберігання краваток, поясів, ременів чи хусток не потрібно робити ящики, для них можна придбати спеціальні штанги чи вішалки.

Що стосується дрібних предметів, таких як сумки або головні убори, їх можна зберігати у вузьких відділеннях з компактними поличками висотою по 15-17 сантиметрів та глибиною близько 25 сантиметрів.

Найпростіше організувати зберігання постільної білизни. Для нього не потрібні спеціальні полички та шафки. Постільна білизна та рушники найкраще розмістити на полицях максимально можливої ширини, тобто на антресолях. Ідеальна глибина таких полиць – 50 сантиметрів.


Все зробить "Аракс"

Без сумніву, вбиральня допомагає не тільки зберегти порядок та затишок у будинку, але й швидко підібрати комплект речей на вихід, оцінити власний зовнішній вигляд та заощадити час на ранкові збори. Тому правильно спроєктована та побудована вбиральня – бажана опція будинку у кожної господині. І спеціалізовані ТЦ у Києві – торгові центри меблів та інтер'єру «Аракс» допоможуть у здійсненні вашої мрії. Адже саме тут можна не лише придбати всі необхідні складові для створення вбиральні, а й .

До цієї послуги входить: збір особистих побажань, експертні рекомендації щодо максимально зручної організації простору з урахуванням ергономіки, виїзд фахівця для вимірів, підготовка проєкту. Ця послуга буде необхідна для тих, хто зважився втілити мрію про "все на своїх місцях" у життя. Адже тоді вони зможуть замовити виготовлення гардероба за індивідуальним дизайном.

Наприклад, у магазині Anova можна замовити виготовлення гардероба на основі алюмінієвого каркаса або традиційного ДСП. При цьому всі алюмінієві профілі, з яких складається вбиральня - власного виробництва, також використовується італійська фурнітура.

В іншому салоні «Амелі» можна замовити гардероб вашої мрії від дизайну до монтажу. Мета цього виробника – виготовити індивідуальні меблі на замовлення не за всі гроші світу, а лише ті, що потрібні саме Вам з повагою до Вашого бюджету. Для створення практичних і водночас красивих меблів є все необхідне: від комфортного шоу-руму в ТЦ «Аракс» до сучасного власного виробництва та монтажу, ніякого аутсорсу.



Джерело: Аракс
Інформацію опубліковано на правах реклами

0001