РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У колі експертів. Актуальні питання будівельної галузі обговорили на розширеному засіданні Ради директорів КБУ (Оновлено)

27 червня відбулося розширене засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України
4804 11.07.2017 в 06:29



27 червня відбулося розширене засідання Ради директорів Конфедерації будівельників України. На відкритті засідання прозвучали вступні слова від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, доповідачем був Парцхаладзе Лев Ревазович; від Державної архітектурно-будівельної інспекції України, доповідач – Філончук Валерій Васильович.


Загальновідомо, що з впровадженням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» введено класи наслідків та нові підходи щодо класифікацій дозвільних документів. Але крім цих змін є ще інші важливі нововведення. Детальніше про них розповіла Наталя Козловська, директор Департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва Мінрегіону, під час засідання Ради директорів КБУ, 27 червня 2017 року.

Наталія Козловська, Козловська Наталія

Зокрема суттєві зміни сталися у порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю. Затверджено критерії, відповідно до яких ДАБІ буде визначати плановість перевірок. Ці критерії залежатимуть від класу наслідків: чим складніший об’єкт, тим збільшується кількість планових перевірок. Також строк проведення планової перевірки не може перевищувати десяти робочих днів.

Нагадаємо, що минулого року, Конфедерація виступила з ініціативою унормувати строки на усунення порушень, виявлених у ході перевірок, та розробила проект відповідної постанови Уряду. Мінрегіон погодився врахувати ініціативу під час розробки нормативно-правових актів, направлених на реалізацію Закону № 1817. Відтак, за результатом злагоджених дій влади та громадськості, інспектори вже не встановлюють на власний розсуд терміни виправлення недоліків. Строки для усунення певних порушень відтепер визначає  Порядок здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 553, із відповідними змінами.

Наталя Вікторівна зазначила, що до Мінрегіону не надходило від учасників ринку негативних реакцій щодо цього  Закону. Є організаційні питання, які переважно стосуються отримання дозвільних документів, проведення експертиз та прийняття проектної документації. На основі усіх цих звернень Мінрегіон підготує загальне роз’яснення, яке опублікує на сайті та надішле уповноваженим органам для подальшого розповсюдження.

Якщо ви інвестували кошти в новобудову, то власником квартири будете лише з моменту державної реєстрації права власності на неї, яка здійснюється після завершення будівництва багатоповерхового будинку та прийняття його в експлуатацію.

На жаль, законодавство не передбачає захист інвесторів від подвійних продажів чи вкладу коштів в об’єкти, які будуються з порушенням проектної документації.

Раніше Конфедерація працювала над вирішенням цього питання. За участі експертів КБУ розроблено законопроект «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (реєстр. № 2982 від 02.06.2015), який був прийнятий ВРУ 14.07.2015 в першому читанні. Проте під час підготовки законопроекту до ІІ-го читання профільним Комітетом ВРУ, відповідні положення були з нього виключені. До цього часу законопроект, який містить спробу врегулювати окреслену проблематику, не внесений до Парламенту.

Зважаючи на актуальність питання, під час засідання Ради директорів КБУ, 27 червня 2017 року, народний депутат України Наталя Веселова та виконавчий директор КБУ Віталій Грусевич виступили з пропозицією створити робочу групу для підготовки нового законопроекту. Учасники засідання підтримали ініціативу та погодилися, що законопроект допоможе вирішити дуже багато проблем.

Наталя Веселова, Веселова Наталя

Насамперед це збільшить довіру до забудовників та обсяг внутрішніх інвестицій, знизить соціальну напругу. На робочу групу буде покладено важливе завдання: дослідження та опрацювання усіх кейсів з вирішення даного питання, враховуючи інтереси як громадян-інвесторів, так і забудовників. Для початку, змін потребують Цивільний кодекс України, закони України «Про інвестиційну діяльність» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

...Будівельникам слід уважно розглянути проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», зареєстрованого в Парламенті 21 квітня 2017 року за реєстраційним № 6403, адже він містить новітні підходи до розроблення документації з просторового планування. На цьому наголосив Віце-президент Конфедерації будівельників України Анатолій Всеволодович Беркута, виступаючи від імені Комітету КБУ з питань законодавчих ініціатив Конфедерації та з питань саморегулювання у будівництві під час засідання Ради директорів, 27 червня 2017 року.


Анатолій Беркута, Беркута Анатолій

Зокрема, нині за детальним планом території можна, за відповідним обґрунтуванням, уточнювати не тільки межі, але й функціональне призначення окремих територій без перезатвердження генерального плану. У разі ж якщо законопроект № 6403 буде прийнято, такої можливості не буде. Більш того, всі ДПТ і плани зонування територій, які не відповідатимуть вимогам закону, мають бути скасовані, що призведе до ускладнень при продовженні будівництва об’єктів, розпочатих до прийняття закону.

Також згідно положень законопроекту № 6403, все те, що буде будуватися в центральній частині (не лише в історичних ареалах і рекреаційних зонах) всіх міст має підлягати як громадському обговоренню, так і громадським слуханням. Також існує в законопроекті дуже багато неузгодженостей щодо змісту та правового статусу проектів забудови та місцевих правил забудови, які пропонується ввести до законодавства. І знову ж таки, автори законопроекту намагаються запропонувати нові визначення будівельних термінів, що суттєво відрізняються як від чинних законодавчих актів, так і новоприйнятих законів.

Відбулося урочисте прийняття нових членів до Ради директорів, ними стали: компанія БІЛЛА-Україна, Група компаній DIM, Товариство з обмеженою відповідальністю «АІК ГРУП» та ТОВ «БЕРГГЕ ПРОФЕШНЛ». До лав КБУ приєднались: ТОВ «АПФЕЛЬ-ГРУП», ТОВ «ДНІПРОРЕМОНТ», девелоперська група компаній «Прайм Бизнес Групп», Компанія «ЮТМК».

Засідання пройшло конструктивно й злагоджено. Поряд з урочистим прийняттям до Ради директорів та лав КБУ, підняттям вкрай важливих для будівництва країни питань, також була офіційно озвучена інформація щодо щорічної премії Ibuild. Це ключовий галузевий захід з визначення кращих фахівців, проектів, об’єктів, підприємств будівельної сфери! Цього року церемонія нагородження відбудеться на урочистостях з нагоди Дня будівельника 9 серпня 2017 року.

Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Світлана Шах, Віталій Грусевич, Грусевич Віталій, Віталій Ганжа, Ганжа Віталій, Василь Рокунь, Рокунь Василь




Віталій Грусевич, Грусевич Віталій, Володимир Свірський, Свірський Володимир

Олексій Білоконь

Юрій Аністратенко, Аністратенко Юрій

Василь Рокунь, Рокунь Василь



Іван Шпилевський, Шпилевський Іван, Иван Шпилевский, Шпилевский Иван



Валерій Філончук, Філончук Валерій, Наталія Козловська, Козловська Наталія

Анатолій Беркута, Беркута Анатолій, Юрій Сербін, Сербін Юрій

Юрій Бондар, Бондар Юрій, Юрий Бондарь, Бондарь Юрий











Генадій Фаренюк, Фаренюк Генадій, Олексій Білоконь, Білоконь Олексій


Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Володимир Свірський, Свірський Володимир


Віталій Ганжа, Ганжа Віталій

Олена Шевчук, Шевчук Олена

Віталій Грусевич



Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Юрій Степанов, Степанов Юрій, Сергій Шевчук, Шевчук Сергій

Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
Фото: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 
 
Интересные новости:
26.06.2017
4321
Команда Главного строительного портала Украины подготовила увлекательный видеосюжет о грандиозном де...
26.06.2017
6885
25 мая компания Цеппелин Украина провела презентацию спецтехники в Рокитнянском щебневом карьер...
19.06.2017
2800
З 7 по 10 червня в рамках найбільшої у Східній Європі виставки – АГРО 2017, відбулась&nbs...
13.03.2024
1282
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3828
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4313
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...