РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.515 EUR: 42.364
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.515
EUR 40.000 41.000 42.364
USD 39.500 39.830 39.515
EUR 42.070 42.700 42.364
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Експерти обговорили ключові тенденції в сучасній цементній промисловості

Представники цементної промисловості та наукові інститути в ході науково-практичного семінару «Сучасні тенденції в цементній промисловості» обговорили ключові аспекти підготовки галузі та виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між ЄС і Україною щодо переходу на європейські технічні регламенти та стандарти до 2020 р.
2745 14.11.2016 в 16:15





Цементна галузь одна з перших в Україні зайняла активну позицію стосовно виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між ЄС і Україною щодо переходу на європейські технічні регламенти та стандарти до 2020 р., а саме: розроблення та затвердження національних стандартів для цементної галузі, ідентичних європейським, які вступили в дію з 01.07.2016 р.; для подолання інформаційного бар’єру між виробниками та споживачами цементу, видала методичний посібник «Європейські стандарти на цемент: практика впровадження»; регулярно проводить науково-практичні семінари для підприємств-учасників Асоціації «Укрцемент», де презентуються сучасні тенденції в цементній промисловості, як в Україні так і за кордоном.


3-4 листопада 2016 року був проведений такий науково-практичний семінар «Сучасні тенденції в цементній промисловості», на якому були присутні: представники цементної промисловості, Інститут VDZ (Німеччина), The World Bank, ТОВ «Глобал Сертифік»,  ПБГ "Ковальська", КНУБА та підняті наступні питання:

- система МЗВ в Україні;

- Національне законодавство, національно-визначений внесок (НВВ);

- Угода про Асоціацію між Україною і ЄС, впровадження Директиви 2003/87/EC в Україні;

- огляд проекту «Партнерство заради ринкової готовності в Україні» (PMR в Україні);

- процес євроінтеграції, якість та безпека будівельних матеріалів та виробів в Україні;

- Європейські директиви, їх зміст, особливості впровадження й оцінки відповідності;

- маркування СЕ;

- система менеджменту якості, навколишнього середовища, здоров’я і безпеки праці, соціальної відповідальності;

- найкращі доступні технології нинішнього і майбутнього для цементної промисловості (BAT-Best available techniques);

- стандартизація в цементній галузі Німеччини.

Представники The World Bank Євген Гроза та Ганна Корнієнко розповіли про міжнародні угоди, що направлені на контроль зміни клімату та загальне покращення екологічної ситуації в світі (Кіотський протокол та Паризька угода). Пояснили процес впровадження системи МЗВ (Моніторинг, Звітність, Верифікація) і системи торгівлі квотами на викиди парникових газів (СТВ) та вказали часові рамки їх реалізації.

Представник ТОВ «Глобал Сертифік» Сергій Рубальський розповів про законодавство у сфері оцінки відповідності за європейським директивами. Ознайомив учасників семінару з термінологією відповідно до ISO/IEC 17000 «Оцінка відповідності. Словник і загальні принципи». Розповів про Європейську систему оцінки відповідності, наголосив, що євростандарти визнаються у більш ніж 100 країн світу. Пояснив слухачам структуру та особливості Європейських та міжнародних стандартів будівельної сфери EUROCODE 0-9 та розповів про Законодавство ЄС щодо умов для розміщення і збуту на ринку будівельних виробів, маркування СЄ на упаковці та супровідних документах, декларації якості продукції, систему маркетингу продукції, про встановлення вимог для акредитації та ринкового нагляду: Регламенти (ЄС) N 765/2008, (ЄС) № 305/2011 Європейського Парламенту та Ради; Рішення Європейського Парламенту і Ради (ЄС) N 768/2008; Директива 2010/31/ЕС Європейського Парламенту та Ради. Наголосив на важливості прийняття цих документів методом обкладинки, мовою оригіналу.

Також звернув увагу на СЕ маркування (рис. 1) та порядок проведення робіт з оцінки відповідності. Порівняв зразки Європейського та українського технічного файлу. Наголосив на важливості даного документу та умовах його зберігання.




                                                       Рис. -1 Формат СЕ маркування

Він відмітив основні принципи та структуру Регламенту 305(ЄС) № 305/2011. Висловив свої сподівання, що вітчизняній промисловості вдасться добитися прийняття в Україні зазначеного регламенту методом перекладу.

Спікер Мартін Шнайдер поділився досвідом наукових розробок інституту VDZ (Німеччина), розповів про найкращі доступні технології (рис. 2) нинішнього і майбутнього для цементної промисловості. Зробив акцент на розробках по зниженню викидів парникових, в тому числі і небезпечних, газів за рахунок інноваційних каталітичних фільтрів.




                     Рис. - 2 Презентація д-ра Мартіна Шнайдера про найкращі доступні технології


 

Відмітив можливість значного зменшення парникових газів за рахунок розвитку малоклінкерних цементів і використання відходів у вигляді альтернативного палива при виробництві цементу (рис. 3).


                         Рис. -3 Шляхи зменшення парникових газів в цементній промисловості

Мартін Шнайдер ознайомив з історією створення та розвитку інституту VDZ, поділився досвідом розвитку: стандартизації в Німеччині та в Європі, методів випробування цементу, вимог до випробувань цементу за євростандартами.

Розповів про плани розширення типів цементів в напрямку зменшення клінкерної складової. Звернув увагу на вимоги та завдання органу з сертифікації.

Відмітив свою увагу на важливості створення сертифікованої лабораторії відповідно Європейським нормам, для можливості виходу українського цементу на європейські ринки.

В результаті, проведення науково-практичного семінару «Сучасні тенденції в цементній промисловості» представниками цементної промисловості та присутніми була відмічена необхідність у:

- впровадженні системи МЗВ та СТВ для покращення екологічного стану держави та світу, але при наявності прозорих законів та при врахуванні інтересів бізнесу;

- використанні Європейських регламентів і директив в прямому перекладі без будь-яких доповнень або змін, що надасть конкурентоспроможність вітчизняній продукції за рахунок якості та можливість отримувати маркування СЄ;

- пошуку та розвитку інноваційних технологій та техніки для цементної промисловості, а також розробки нових типів цементів, що забезпечить безпеку життя людства за рахунок зменшення шкідливого впливу на довкілля.

 

Джерело та фото: Асоціація «Укрцемент»



 
 
Интересные новости:
04.11.2016
3596
Прем’єра Другого концерту для віолончелі з оркестром легендарного українського композитора Євг...
04.11.2016
5025
2 листопада у Київському національному університеті будівництва і архітектури відбулася урочиста цер...
07.11.2016
4881
Представники влади, бізнесу та громадськості обговорили нагальні проблеми користування надрами. Чи в...
30.04.2024
1330
До предметної розмови на сесії долучилися Народні депутати України попередніх скликань, члени АНДУ, ...
24.04.2024
2935
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
19.04.2024
6495
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...