РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Огляд спільного засідання Президії Будівельної палати України та Президії Національної спілки архітекторів України (Фото та відео)

13 вересня 2016 року відбулась важлива для галузі подія - спільне засідання Президії Будівельної палати України та Президії Національної спілки архітекторів України. Керівники провідних будівельних компаній, науково-дослідних і проектних організацій, відомі архітектори та вчені зібралися аби обговорити актуальні питання галузі.
4341 22.09.2016 в 00:00



13 вересня 2016 року в Будинку архітектора відбулося спільне засідання Президії Будівельної палати України та Президії Національної спілки архітекторів України за участі керівників провідних будівельних компаній, науково-дослідних і проектних організацій, відомих архітекторів та вчених. В заході взяли участь представники Мінрегіону, ряду громадських організацій, а також засобів масової інформації.

В центрі обговорення були проблемні питання будівельної галузі та архітектурно-урбаністичної сфери України.



Президент Будівельної палати, Герой України Петро Степанович Шилюк, який  виступив з аналізом ситуації, відзначив, що у цьому році, вперше за останні 5 років, будівельний комплекс демонструє певне зростання. У січні–липні 2016 р. підприємства України виконали будівельні роботи на суму 30,8 млрд.грн., що на  11,0% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Індекс будівництва житлових будівель зріс на 12,7%, нежитлових будівель – 13,9%, інженерних споруд –  на 8,3%. Зростають і обсяги введення в експлуатацію житла.

«Звичайно, нам ще далеко до тих обсягів п`ятирічної давнини, але це зростання, яке є зараз, свідчить, що «дно» вже пройдено»,- заявив Президент Будівельної палати.

У виступі йшлося про те, які важелі потрібно задіяти, щоб наростити обсяги будівництва житла. Сьогодні воно споруджується, в основному, за кошти населення, купівельна спроможність якого падає. За рахунок державного бюджету за перше півріччя  прийнято в експлуатацію житла лише 0,4% від загального обсягу.

Відзначалося, що прийняті раніше програми державної підтримки будівництва доступного житла та забезпечення молоді житлом не фінансуються. В той же час, реалізація згаданих програм могла б стати дієвим антикризовим заходом, сприяти збільшенню внутрішнього ринку не тільки в галузі будівництва, а й в інших галузях економіки.

Доповідач також зупинився на необхідності вирішення в Україні проблеми «хрущовок», які застаріли і морально, і фізично, всі інженерні мережі яких відпрацювали свій термін. Держава повинна законодавчо вирішити на яких умовах буде здійснюватися робота, щоб потенційному інвестору було вигідно вкладати кошти в цю справу. Тут слід використати існуючий досвід наших сусідів.

Була відзначена важливість посилення ролі громадських організацій у роботі щодо поліпшення нормативно-правової бази, що регулює діяльність будівельної та архітектурно-урбаністичної сфери. Зокрема, Будівельною палатою разом з Національною спілкою архітекторів опрацьовані заходи щодо скорочення термінів та стадій проходження документів, поновлення у законодавстві правил забудови, тощо. Відповідні матеріали направлені до Верховної Ради. За повідомленням голови профільного комітету ці пропозиції враховуються при доопрацюванні змін до деяких законів України щодо удосконалення містобудівної діяльності. Президент Будівельної палати закликав членів президій продовжувати роботу в цьому напрямку. «В  питанні удосконалення нормативно-правової бази багато залежить від нас».



Президент Національної спілки архітекторів України, Заслужений архітектор України Володимир Миколайович Гусаков виступив з інформацією та вніс конкретні пропозиції щодо вирішення актуальних проблем української архітектури, правового регулювання архітектурно-урбаністичної сфери та створення  саморегулівної професійної спільноти архітекторів. До основних завдань такої спільноти належатиме забезпечення функціонування  системи сертифікації архітекторів та організація створення Архітектурної палати України..



В обговоренні взяли участь віце-президент Будівельної палати, Герой України О.О. Омельченко, віце-президент НСАУ О.П. Чижевський, член Президії, повноважний представник Будівельної палати в Харківській області, голова спостережної ради ПАТ «Житлобуд-2»  Ю.Я. Кроленко, Президент Київської організації НСАУ, віце-президент НСАУ В.Б. Жежерін, Перший віце-президент УСПП  С.М. Прохоров, інші учасники засідання.

Член Президії Будівельної палати, голова Комітету з аналітики будівельної галузі та менеджменту підприємств А.М. Кармінський доповів про роботу цієї структури. Зокрема, засідання Комітету  проходять щомісяця за участі керівників будівельних компаній, проектних організацій, відомих архітекторів та представників Мінрегіону України. Розглянуті актуальні питання будівельної галузі, зокрема щодо реформування проектної справи та містобудівної діяльності, застосування тут ВІМ-технологій, технічного регулювання у будівництві, питання кошторисного нормування в сучасних умовах тощо. Узгоджені пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази від імені Будівельної палати  направляються відповідним органам державної влади.  Було відзначено, що ряд таких пропозицій враховано.

Перший віце-президент Будівельної палати України С.Т. Сташевський проінформував про хід підготовки  осінньої виставки -  Міжнародний Експофорум «БУДІВНИЦТВО, АРХІТЕКТУРА, НЕРУХОМІСТЬ», яка відбудеться в Києві 6-8 жовтня 2016 року. Виставка організована компанією «Київський Міжнародний Контрактовий Ярмарок» разом з Будівельною палатою України та Національною спілкою архітекторів України за безпосередньої участі Мінрегіону України.

За інформацією С.Т. Сташевського, Оргкомітет, який очолили Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В.А. Негода та Президент Будівельної палати України П.С. Шилюк, проводить безпосередню роботу щодо залучення до участі відомих будівельних компаній та архітектурно-проектних організацій. На сьогодні вже близько 300 фірм і компаній виявили намір виставити свої експозиції. Передбачається участь представників іноземних компаній з Італії, Німеччини, Польщі та Китаю.



Анатолій Дронь, Дронь Анатолій, Будівельна палата України, Строительная палата Украины, Анатолий Дронь, Дронь Анатолий, Владимир Гусаков, Гусаков Владимир, Володимир Гусаков, Гусаков Володимир, Петро Шилюк, Шилюк Петро, Петр Шилюк, Шилюк Петр, Станіслав Сташевський, Сташевський Станіслав, Станислав Сташевский, Сташевский Станислав, Національна Спілка архітекторів України, Национальный Союз Архитекторов Украины


НСАУ бере безпосередню участь у підготовці Марафону проектів, що пройде в рамках Виставки. На ньому будуть представлені цікаві архітектурні рішення. На сьогодні вже заявлено більше 50 робіт. Ведеться також підготовка до Круглого столу «Будівництво. Архітектура. Нерухомість: проблеми та перспективи», що відбудеться в ході виставкових заходів. Планується обговорити питання подальшого розвитку архітектурно-будівельного комплексу, ситуацію з нерухомістю.

Очікується, що у заході візьмуть участь інвестори, представники державних структур та органів місцевого самоврядування, члени  дипломатичного корпусу та громадських об’єднань.

Віце-президент – виконавчий директор Будівельної палати А.А. Дронь  запропонував учасникам засідання внести зміни у складі Будівельної палати України та її Президії. Вирішено прийняти до Організації ТОВ «Адвент Інвест» - одного  з провідних вітчизняних виробників лакофарбової продукції торгової марки «Kompozit», та виключити зі складу Палати ПАТ «Укрсоцбанк» згідно поданої заяви. До складу Президії Будівельної палати України введено О.Е. Лиховида - голову Комітету з питань економіки та фінансово-інвестиційної діяльності в будівельній сфері.

Вели засідання Президенти Будівельної палати та Національної спілки архітекторів України П.С. Шилюк і В.М. Гусаков.



Олександр Омельченко, Омельченко Олександр, Александр Омельченко, Омельченко Александр, Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Іван Салій, Салій Іван, Иван Салий, Салий Иван


 





Анатолий Карминский, Карминский Анатолий, Анатолій Кармінський, Кармінський Анатолій





Олександр Омельченко, Омельченко Олександр, Александр Омельченко, Омельченко Александр







Олександр Омельченко, Омельченко Олександр, Александр Омельченко, Омельченко Александр, Іван Салій, Салій Іван, Иван Салий, Салий Иван

Анатолій Дронь, Дронь Анатолій, Будівельна палата України, Строительная палата Украины, Анатолий Дронь, Дронь Анатолий






Джерело: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal
Текст: Будівельна палата України
Фото та відео: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal


 
 
Интересные новости:
14.09.2016
6449
Новое поколение специалистов строительной отрасли готовит Институт Инновационного образования, котор...
12.09.2016
2357
06 сентября состоялась пресс-конференция, приуроченная к старту третьего архитектурного студенческог...
26.08.2016
2614
18 серпня 2016 року в Будівельній палаті України керівники крупних проектних організацій, відом...
17.04.2024
3416
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
15.04.2024
5426
11 квітня 2024 року відбувся RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE, який об’єднав представників ...
05.04.2024
6354
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з професійної бізнес-зустрічі ProfVentFasad 2024, яка...