РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.574 EUR: 42.162
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.574
EUR 40.000 41.000 42.162
USD 39.360 39.673 39.574
EUR 41.780 42.450 42.162
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Будівництво котеджів та офісів буде спрощено - законопроект

Україна стала на шлях будівельної реформи. Які зміни очікують галузь?
3292 21.06.2016 в 08:44

Як пояснив адвокат Іван Герасименко, на початку червня у Верховній Раді України зареєстровано законопроект №4733-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності". Він, за очікуванням авторів, має покращити контроль з боку держави в сфері архітектури та будування, полегшити процедуру будівництва та завадити корупції і махінаціям у цій сфері, повідомляє портал «ДЕЛО».

Головними особливостями цього законопроекту є: перехід з п’яти категорій складності об’єкта будівництва на три класи наслідків (відповідальності) об’єкта (незначні наслідки, середні наслідки та значні наслідки), а також перехід від триступеневої дозвільної системи на будівництво до двоступеневої.

В першу чергу нововведення зачіпають будівельні організації, які займаються будівництвом об’єктів незначного класу наслідків (офісні приміщення, котеджі, гаражі, заміські будиночки, індивідуальні будинки тощо).

Позитив полягає у тому, що втрачається необхідність реєструвати декларацію про початок будівництва, отримання якої зазвичай є затягнутим процесом. За новим підходом, початок будівництва можна буде почати вже після подачі повідомлення про початок будівництва.

Виграшним цей законопроект можна назвати і для великих будівельних організацій.

Парадоксально, але сьогодні великі будівельні організації конкурують не між собою, а з організаціями, які будують об’єкти 1-3 категорії складності. Це пов’язано з тим, що забудовники дуже часто знижують категорію складності об’єкта.

Таким чином, вони можуть уникати проведення експертиз і обмежитися виключно декларацією про початок будівництва. Це дозволяє забудовникам починати будівництво 5-ти поверхового будинку, який насправді виявиться 20-поверхівкою.

Продажа госимущества в Украине: что сделают с неликвидом?

Що ж стосується будівельних організацій, які планують будувати об’єкти середнього класу наслідків, то їх положення законопроекту майже не зачіпають. Хто прагне здійснювати забудови у рамках закону, той і надалі не зустріне ніяких перепон з боку держави. А от будівельні організації, які застосовували нечесні методи ведення свого бізнесу і могли маніпулювати рівнем складності будівництва, зустрінуть ряд перепон. Зокрема, у вигляді експертиз, які стануть обов’язковими для об’єктів середнього класу наслідків.

Пропонована процедура проведення експертизи будівництва, сприятиме підвищенню довіри серед населення до забудовників. Оскільки, як зазначалось раніше, будівельні організації часто занижують категорію складності з метою уникнення зайвого паперового навантаження і здешевлення будівництва. І, у разі визнання надбудов на проектній документації самочинним будівництвом, в першу чергу під загрозу потрапляли саме мешканці таких квартир.

Крім того, зменшення кількості дозвільних документів для початку будівництва відмінно позначиться і на матеріальній складовій будівництва. Від чого виграють всі учасники ринку будівельних послуг.

Підсумовуючи, варто зазначити, що цей законопроект є певною мірою провідним для цієї галузі держави. Прийнявши його, Верховна Рада України нарешті зможе усунути ряд старих прогалин та поліпшити умови діяльності як для бізнесменів, так і для пересічних громадян.


"Читайте также: Журнал каждого Украинца - то, что должен знать каждый о тарифах, субсидиях, городе и ключевых событиях"



Источник: delo.ua

 
 
Интересные новости:
17.06.2016
2008
Приватизация государственных компаний в Украине может затянуться на срок до 5 лет....
16.06.2016
1718
Украинские предприятия больше всего инвестируют в оборудование и недвижимость....
09.06.2016
1700
Передача на места полномочий является не только проявлением действенной децентрализации, но и индика...
16.04.2024
2047
Це відкриття відкриває нову главу в пошуку екологічно стійких методів виробництва цементу, що є...
16.04.2024
1671
Програму вже представили українському президенту. Одним із кроків підвищення конкурентоспроможн...
16.04.2024
2347
З усієї кількості компаній, які змінили своє розташування від початку повномасштабної війн...