РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Створення умов для швидкого будівництва житла і відновлення економіки: Рада ухвалила законопроєкти № 7282 та № 7289

Рада ухвалила законопроєкти № 7282 та № 7289, вони регулюють актуальні питання воєнного часу щодо відновлення економіки і створення умов для швидкого будівництва житла для ВПО
24253 13.05.2022 в 08:53



Рада ухвалила законопроєкти 
№ 7282 та № 7289


Верховна Рада ухвалила в цілому два важливі документи, які регулюють актуальні питання воєнного часу щодо відновлення економіки і створення умов для швидкого будівництва житла для внутрішньо переміщених українців.

Відродження ринку нерухомості: нові реалії і перспективи

Законопроєкти № 7282 та № 7289 створюють передумови для:

  • розміщення будівель та споруд для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб;
  • відновлення житла і населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ;
  • переміщення (евакуації) виробничих потужностей підприємств із зони бойових дій;
  • відновлення логістичних ланцюжків;
  • спрощення надання в користування земельних ділянок для вищезгаданих цілей.

Законопроєкт №7282 передбачає створення нового спеціального виду містобудівної програми – «Програма комплексного відновлення області або території територіальної громади чи її частини». Також законопроєктом встановлюються нормативні процедури розміщення тимчасових споруд та їх комплексів для тимчасового проживання та обслуговування постраждалих внаслідок війни осіб. 

Документом законодавчо регулюються певні питання, пов’язані зі зведенням нових будівель та реконструкції об’єктів для тимчасового проживання і спрощується будівництво окремих об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури в умовах воєнного стану. Для підприємств, що евакуювали свої потужності з місць проведення бойових дій, документом забезпечується нормативно-правове регулювання розміщення їхніх виробничих потужностей на новому місці. 

Відновлення зруйнованих міст вимагатиме комплексної реконструкції цілих кварталів

Законопроєкт №7289, у свою чергу, дозволить забезпечити найбільш нагальні та невідкладні потреби у землі суб’єктів, які мають вагоме значення для національної економіки та аграрного сектору. Для цього зокрема врегульовуються питання, пов’язані із виділенням земельних ділянок та зміни їх цільового призначення в умовах обмеженого функціонування Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. 

«Встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок, надання земельних ділянок державної, комунальної власності в оренду для розміщення виробничих потужностей евакуйованих із зони бойових дій підприємств, будівництва річкових портів (терміналів), залізничних логістичних центрів здійснюватиметься без розробки документації із землеустрою», – йдеться в пояснювальній записці до документа.

Крім того, для таких земельних ділянок не розроблятиметься містобудівна документація і не стягуватимуться витрати, що супроводжують її розроблення.

Законопроєкт забороняє передавати евакуйованим підприємствам в оренду природоохоронні території, землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, а також землі історико-культурного призначення.

Документом також пропонується забезпечити право безперешкодного та безплатного доступу до земельних ділянок усіх форм власності низки комунальних служб та організацій, максимально спростити умови проведення капітальних та планових ремонтних робіт, а також ліквідацію аварій.

До таких організацій належать оператори газотранспортної та газорозподільної системи, підприємства централізованого водопостачання та водовідведення, теплогенеруючі, теплотранспортуючі й теплопостачальні організації, оператори електронних комунікацій.

Законопроєкт №7289 пропонує уповноважити виконавчі органи сільських, селищних та міських рад на передачу у постійне користування земельних ділянок комунальної власності для тимчасового розміщення біженців.

Держмолодьжитло закупить 100 квартир для подальшої передачі в оренду переселенцям

Крім цього, пропонується уповноважити Міністерство аграрної політики та продовольства відновлювати та зупиняти роботу Державного земельного кадастру з міркувань безпеки, а також обмежувати повноваження та особливості роботи державних кадастрових реєстраторів в умовах воєнного часу.

«Ухвалення законопроєкту дасть змогу задовольнити найбільш нагальні та невідкладні потреби національної економіки в земельних ділянках в умовах воєнного стану», – пояснюють в записці пояснення до документа.

 

Цікаво про будівництво: нове рішення у висотному будівництві дозволяє значно збільшити площі, що реалізуються


Читайте больше новостей о войне россии против Украины в
 
спецтеме на Build Portal
Источник: brdo
 
 
Интересные новости:
13.05.2022
1709
Ухвалення закону запроваджує низку антирейдерських заходів та встановлює дієві запобіжники з метою г...
11.05.2022
2837
К 2030 году горнодобывающая компания рассчитывает переоборудовать для потребления водорода 40 таких ...
11.05.2022
12003
10 травня на 89-му році життя помер Леонід Кравчук - перший президент після проголошення Н...
18.03.2024
3378
Дослідники з Dartmouth Engineering оголосили про нове значне відкриття в галузі сонячної е...
18.03.2024
1689
Країни Євросоюзу погодили текст законопроєкту щодо нових вимог до продукції компаній, які працюють н...
18.03.2024
3725
За словами прем’єра, інвестори також зможуть отримати компенсацію за підключення до інженерно-...