РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.343 EUR: 42.691
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.343
EUR 40.000 41.000 42.691
USD 39.050 39.359 39.343
EUR 42.240 42.839 42.691
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Російськомовні покручі у назвах українських міст мають піти в минуле – Кремінь

Свіжі соціологічні дані від групи “Рейтинг” доводять, що за перейменування вулиць та інших об’єктів, пов’язаних з росією, 76% респондентів з усієї України виступило “за”
5586 12.04.2022 в 09:03



Російськомовні покручі
мають піти в минуле


Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголошує, що російськомовні покручі у назвах українських міст мають піти в минуле.

Про це Кремінь сказав в ефірі “Громадського інтерактивного телебачення”, коментуючи необхідність перейменування ряду міст із російськими коренями в назвах, повідомляє сайт мовного омбудсмена.

За його словами, “в майбутньому на мапі України не повинно залишитись жодного сліду з часів колонізації, російщення, диктатури. Україна – для українців, для наших дітей”.

“До цього потрібно підходити без політики, але виходячи з наших сторінок історії, з нашого героїчного сьогодення", – зазначив Кремінь.

Забудовники, які зробили свій вклад у захист України

За словами уповноваженого, ініціативи мають бути за місцевими громадами.

Він навів свіжі соціологічні дані від групи “Рейтинг”, які доводять, що за перейменування вулиць та інших об’єктів, пов’язаних з росією, 76% респондентів з усієї України виступило “за”.

“Саме з ініціативи місцевих громад мають бути проведені засідання топонімічних комісій. За результатами прийнятих рішень щодо зміни назви містечка чи міста має бути надіслано лист на адресу Верховної Ради, адже парламент приймає рішення щодо змін географічних назв. Назви чи перейменування вулиць, проспектів чи бульварів, – виключно в компетенції місцевої влади”, - заявив Кремінь.

Він нагадав, що ще торік виступив з ініціативою приведення у відповідність до норм української мови низки назв населених пунктів, які мають російськомовний характер.

“Мною були направлені кілька десятків звернень до керівників органів місцевого самоврядування з проханням увідповіднювати правопису, стандартів державної мови та вимог статті 41 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” назви населених пунктів. Мова йшла виключно про населені пункти, які виникли чи русифікувалися в радянську епоху. Це – Арбузинка, Сєвєродонецьк, Южноукраїнськ, Южне, Переводчикове, Луч, Первомайськ та багато інших. На жаль, віз і нині там”, - підкреслив Кремінь.

“Тож нарешті повинно бути прийнято рішення, зважаючи на норми української мови, законодавства, вимог часу. російськомовні покручі в назвах українських міст мають піти в минуле. Топонімічна деколонізація - остаточне знищення уламків кривавої імперії”, – наголосив уповноважений.

Крім того, Кремінь зазначив, що в Україні є низка російщених назв вулиць, парків, проспектів, бульварів, провулків тощо, які відповідно до 41 статті мовного закону мають також відповідати нормам української мови. Водночас з’являтимуться нові житлові квартали, сквери, вулиці, бульвари. Їх назви аналогічно мають корелюватися з правописом.

Держава викуповуватиме не введене в експлуатацію житло. Через 3-4 місяці переселенці отримають перші квартири

“Тому, якщо місцева влада хоче привести у відповідність ті чи інші топоніми, почуйте громаду, запросіть краєзнавців, скористайтеся досвідом університетів чи академічних установ, спирайтеся на думку Національної комісії зі стандартів державної мови. Ті назви, які досі мають російське коріння, нехай залишаться в історії. Епоха героїв – оборонців України вимагає рішучих змін!”, – заявив мовний омбудсмен.

Нагадаємо, начальник комунального підприємства "Київський метрополітен" Віктор Брагінський звернувся до міського голови столиці Віталія Кличка з ініціативою перейменування 5 станцій метро.

Як заявив перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Микола Поворозник, столична влада підтримує ініціативи киян про перейменування пам’ятних знаків чи зміни будь-яких назв, пов’язаних з росією чи її союзниками.

Створено новий сервіс з пошуку безкоштовного житла для переселенців - КМДА

Цікаво про будівництво: представлено швидкомонтовані містечка, які за кілька місяців можуть забезпечити житлом переселенців



Читайте больше новостей о войне россии против Украины в спецтеме на Build Portal
Источник: ukrinform
 
 
Интересные новости:
12.04.2022
873
Позика від МБРР надається на бюджетну підтримку для забезпечення першочергових соціальних видат...
12.04.2022
3656
Протяжність насипного тимчасового мосту – 245 метрів. По ньому зможуть перевозити гуманіт...
11.04.2022
2218
Чтобы попасть на смотровую площадку небоскреба, нужно будет купить или арендовать квартиру, а цены з...
28.03.2024
2241
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6745
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...