РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.730 39.998 39.788
EUR 42.350 42.900 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Конфедерації будівельників України 10 років

Рівно 10 років тому було підписано угоду про об’єднання між Будівельною палатою, Українською будівельною асоціацією та Всеукраїнською спілкою виробників будматеріалів. Ситуація у будівельному бізнесі була складною, тоді отримати дозвіл на будівництво було майже привілеєм для обраних
2561 09.08.2021 в 14:43



КБУ виповнилось 10 років


Ми шукали способи впливати на ситуацію, а задля цього необхідно було об’єднуватися. Тому я прийшов до Володимира Аврумовича Поляченка, який тоді очолював Будівельну палату, з пропозицією об’єднати зусилля трьох будівельних асоціацій та створити єдину організацію. Пропозиція була дуже вчасна і сприйнята з великим позитивом. Після кількох місяців перемовин ми провели з’їзд за участі Міністра будівництва та Прем’єр-міністра, на якому започаткували об’єднану організацію – Конфедерацію будівельників України.

Володимир Поляченко зіграв колосальну роль у становленні нашого об’єднання, ми у Конфедерації з великою повагою і вдячністю згадуємо його. Він був дуже позитивною і креативною людиною, дуже вболівав за галузь. Іван Салій, який очолював Всеукраїнську спілку виробників будматеріалів, також зробив великий внесок у наше об’єднання.

За ці роки кількість проведених заходів, нарад, обговорень Конфедерації обчислюється тисячами. Але одним із головних досягнень є те, що завдяки реалізованим КБУ ініціативам значно поліпшився інвестиційний клімат у будівельній галузі. У 2011 році у рейтингу Doing Business у категорії «Отримання дозволів на будівництво» Україна була 186-ю зі 189 країн, тобто третьою з кінця. Сьогодні ми вже на 20-му місці, і величезний внесок у досягнення цього показника зробила Конфедерація. Ми виступали ініціатором реформи Державної Архітектурно-будівельної інспекції ще за Януковича. Тоді нас дуже підтримав С. Тігіпко, тодішній Міністр економіки. Мало хто пам’ятає, що тоді процедура отримання дозволу на будівництво передбачала 35 процедур, для порівняння: зараз — 5. Терміни отримання становили 390 днів, сьогодні — максимум 60 днів. Будувати було дуже складно. Крім того, ДАБІ упродовж багатьох років залишалася дуже бюрократичною системою, пронизаною корупцією. І тільки зараз ми виходимо на новий етап містобудівної реформи — днями в першому читанні проголосовано законопроєкт щодо реформи ДАБІ, який суттєво змінює підхід і систему отримання дозвільних документів. Усі ці позитивні зміни відбулися завдяки зусиллям КБУ. 

Кількість членів сьогодні вже перевищила 700 компаній, зі 150, які були на початку. На відміну від інших бізнес-асоціацій, у нас усередині організації панують дуже теплі та дружні відносини, кожен із членів завжди може розраховувати на підтримку та взаємовиручку. КБУ представлена всіх регіонах, нашими регіональними представництвами опікуються надійні таі поважні місцеві забудовники.



Історія Конфедерації давня: на всіх етапах свого життя вона постійно розвивалася та поповнювалася новими цікавими, сильними будівельними гравцями. До нас входять не тільки будівельні компанії,
а й девелопери, архітектори, проєктувальники, виконавці всіх видів будівельних робіт на території України. На сьогодні в Конфедерації налічується понад 700 компаній, і КБУ має регіональні представництва практично по всій території нашої країни. Із самого початку і донині Конфедерація є найбільшим гравцем будівельного ринку, її авторитет з кожним роком зростає. Нашою місією є поліпшення клімату будівельної галузі, чесна, добропорядна конкуренція, правила гри і, звичайно, прозорість та доступність у виконанні всіх будівельних робіт. Ми за те, щоб ринок був наповнений
будівельними компаніями, що працюють за правилами, за законами. Ми боремося з тими, хто ганьбить наш імідж, і намагаємося не приймати такі компанії до свого складу, а також якимось чином показувати, що вони грають неправильно на будівельному ринку.

Я вдячний усім членам Конфедерації, адже кожна компанія привнесла свої знання, досвід, імідж. Дуже багато іноземних компаній також є членами КБУ, і ми постійно отримуємо пропозиції від різних будівельних компаній з усього світу. Що стосується виробників будівельних матеріалів, то у нас дуже багато таких провідних компаній. КБУ має дуже тісні відносини з іншими організаціями, у нас підписані меморандуми з багатьма громадськими структурами України.

Ми тісно працюємо з комітетами ВРУ над законодавчими ініціативами, допомагаємо з обговоренням законів, боремося за те, щоб вони були чесні, прозорі та справедливі. З Мінрегіоном ми також щільно працюємо, щоб будівельні норми були сучасними і грамотними.




15-річний період адаптації будівельної галузі України до ринкових засад на початку 2000-х років засвідчив необхідність активної участі професійних громадських об’єднань у формуванні законодавчого та нормативного регулювання інвестиційної діяльності на основі світового і європейського досвіду.

На той час в Україні існували Національна спілка архітекторів, Академія будівництва, до складу яких входили фізичні особи, та новостворена Будівельна палата, яка об’єднувала підприємства та організації будівельного профілю київського регіону. 

У 2006 році Міністерство будівництва, архітектури та житлово- комунального господарства України підписало Договір про співпрацю з Баварською інженерно-будівельною палатою, на основі якого в подальшому між Баварською палатою та Будівельною палатою було підписано Меморандум про співпрацю, який передбачав конкретні кроки щодо створення в Україні професійного громадського об’єднання на європейських засадах. 

Протягом кількох років під керівництвом Володимира Аврумовича Поляченка було здійснено практичну роботу з формування на теренах України загальнодержавного професійного об’єднання, яка в підсумку сприяла створенню у 2011 році нової громадської структури — Конфедерації будівельників України.

Завдяки щорічному розширенню сфери діяльності Конфедерації, бажанню багатьох будівельних підприємств та організацій, споріднених із будівельною діяльністю, ввійти до складу Конфедерації об’єднання стало впливовим важелем у напрямі реформування та удосконалення фондоутворювальної галузі.




Реформування будівельної галузі, яке відбулося на початку 90-х років минулого століття шляхом роздержавлення та розукрупнення підприємств та організацій будівельного комплексу, вимагало у подальшому не тільки виважених управлінських рішень з боку спеціалізованого центрального органу виконавчої влади, а й активної участі у цьому процесі професійної громадськості. 

Цей непростий тернистий шлях потребував часу та активної участі лідерів, одним із яких став Володимир Аврумович Поляченко — засновник першого професійного об’єднання на базі холдингової компанії «Київміськбуд». 

Однак життя вимагало об’єднання будівельників усіх регіонів України, що й стало підґрунтям для створення нової професійної громадської структури — Конфедерації будівельників.

Першим здобутком у її роботі стало успішне завершення будівництва об’єктів Євро-2012: стадіонів у Києві, Львові, Одесі, аеропортів, автомобільних доріг, готелів, інших об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Потрібно було відшукати шляхи подолання наслідків світової фінансової кризи 2008-2009 років, що було забезпечено розробленням низки законодавчих та нормативних актів, де члени Конфедерації також зайняли активну життєву позицію. За ініціативи Конфедерації в країні було започатковано програми будівництва доступного житла, на ринку створені умови для притоку новітніх матеріалів, виробів та технологій. 

Сьогодення ставить нові виклики. Реформування системи архітектурно-будівельного контролю, реконструкція кварталів застарілого житла, створення умов для гармонійного розвитку територій, насамперед на основі функціонування об’єднаних територіальних громад, забезпечення притоку інвестицій, у тому числі іноземних, у рамках децентралізації та зміни адміністративно-територіального устрою — ці та інші напрями вимагають від Конфедерації активної діяльності, що, безсумнівно, буде забезпечено її учасниками.




Компанія ЛІКО-холдінг і особисто її президент Ігор Володимирович Лисов стояли біля витоків об’єднання трьох структур — Будівельної палати, Української будівельної асоціації та Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів — у єдину організацію. Це були три самостійні структури, які працювали розрізнено, і у 2011 році за ініціативи їх очільників Льва Парцхаладзе, Володимира Поляченка та Івана Салія об’єдналися в одне ціле. Ініціативу підтримали тодішній заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Дмитро Ісаєнко та депутат Верховної Ради Ігор Лисов. Відбулося об’єднання трьох структур в одну, яка б захищала інтереси будівельбудівельному ринку в той час. 

Протягом 10 років об’єднання неодноразово підтвердило правильність цього рішення. Завдяки створеній єдиній структурі ми розробили величезну кількість ініціатив, внесли і відстояли зміни до законодавчої бази в частині затвердження нових норм, вимог ДБН, податкового законодавства. Усі питання, що стосуються будівельного бізнесу, ставилися на розгляд на зборах і засіданнях Конфедерації, яка, у свою чергу, як найбільше будівельне об’єднання виносила ініціативи і пропозиції на розгляд Кабміну, Міністерства, Верховної Ради. 

Сьогодні відбувається велика реформа в містобудуванні, змінюється структура ДАБІ, змінюються норми ДБН, створюються нові прозорі схеми взаємодії бізнесу і чиновників, спрощується дозвільна система. Ми вийшли на рівень практично повної діджиталізації подання і затвердження дозвільної документації, що унеможливило корупційні схеми. І КБУ брала безпосередню участь у розробленні відповідних законодавчих ініціатив. Синергія об’єднання допомагає нам у поточній діяльності — ми спілкуємося один з одним, обмінюємося досвідом, розробляємо спільні ноу-хау, інноваційні рішення та об’єкти. Багато компаній — членів Конфедерації сьогодні славляться своїми модерновими, інноваційними проєктами, унікальними технологіями, цікавими рішеннями в інженерії, і в цьому ми також вбачаємо заслугу об’єднання.




Минуло 10 років відтоді, як ми створили Конфедерацію Будівельників України! Завдяки енергії Льва Парцхаладзе та багатьох людей, які повірили в необхідність її створення, це фактично була наша профспілка, і вона нею залишилась. Незважаючи на те що суспільство недолюблює будівельників і девелоперів, нас завжди об’єднувало і об’єднує ідея розвитку України та зростання добробуту її населення! Сподіваюся, що ніщо не зупинить розвиток і наше спільне прагнення зробити Україну розвиненою країною. 

Шлях непростий. Тонни критики. Це нормально. Я цього не боюся.

Ми це чуємо і намагаємося все зробити цивілізовано. Законодавство недосконале. Багато інвесторів-пройдисвітів. Дай нам Бог мудрості знайти золоту середину!

І дай нам Бог зробити цю країну процвітаючою!
Вірю в це!




Ідея об’єднати всі існуючі будівельні організації в одну з’явилася 11 років тому. Створювали з метою консолідувати, захистити учасників будівельного ринку, галузь і професію. Адже за цим стоять величезні колективи, люди зі світлими головами, золотими руками та професійним підходом, які створюють об’єкти на десятки і навіть сотні років. Втілюють у життя наші мрії про власне житло, комфорт і затишок, реалізують сучасні інфраструктурні об’єкти. 

І я, безумовно, пишаюся тим, якою є зараз наша Конфедерація будівельників України. Пригадую, як за моїм стареньким комп’ютером формувалися всі статути, бачення місій і цілей об’єднання. А зараз ті всі задуми, принципи й ідеї, які в тих документах закладалися, працюють і масштабуються. Для мене це був значний виклик — різні бачення, різні люди, амбітні плани. Було непросто. Проте ті часи подарували можливість втілити велику ідею в життя і працювати з прекрасними людьми.

У витоків створення КБУ стояв відомий будівельник, інженер та політик Володимир Поляченко. Володимир Аврумович був для мене вчителем, натхненником, новатором будівельної галузі, одним із засновників українського будівництва і фундаторів Конфедерації Будівельників України.

І зараз ми продовжуємо ініціативи та ідеї, закладені Володимиром Поляченком. 

Пізніше моїм вчителем і джерелом натхнення став наймолодший і найініціативніший учасник об’єднання Лев Парцхаладзе. Радий, що зараз ці ділові стосунки переросли у Дружбу. 

Саме завдяки завзятості Льва і відбулася революція у містобудуванні у 2011 році. Зокрема, йдеться про скорочення тривалості і зменшення кількості необхідних процедур. А нас уже цієї осені чекає друга серія глобального прориву. 

Ще одна постать, яка була серед засновників конфедерації, — це Іван Салій. 

Він був президентом Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів, першим представником Президента України в Києві, головою Київської міської державної адміністрації та радником Прем’єр-міністра України. 

Поляченка та Салія вже немає серед живих, але їхня справа живе і буде увіковічена у стінах будинків та інших об’єктів. Як будинок починається з міцного фундаменту, так і у витоків КБУ стояли міцні постаті та справжні професіонали своєї справи.

 

Источник: profbuild
 
 
Интересные новости:
12.08.2021
6700
Павел Качур, председатель Ассоциации "Укрцемент" рассказал о "точках роста" цементной отрасли и рабо...
16.08.2021
7326
Сергей Комнатный, глава правления Государственного фонда содействия молодежному жилищному строительс...
13.08.2021
5576
Алексей Кулагин, управляющий собственник девелоперской компании "Омокс" рассказал о влиянии законода...
21.03.2024
6550
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3141
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22628
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...