РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Реконструкція та знесення застарілого житла: як відбуватиметься і куди висилятимуть мешканців. Позиція Мінрегіону

Заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська розповіла, яким чином законопроєкт щодо комплексної реконструкції кварталів застарілого житла запустить процес оновлення у містах
997 03.08.2021 в 08:29


Реконструкції кварталів
застарілого житла


У новому законопроєкті щодо комплексної реконструкції кварталів застарілого житла прописаний механізм, який дозволить запустити в містах процес оновлення старих будинків і транспортної та соціальної інфраструктури довкола них. Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

«Чинний закон щодо реконструкції кварталів застарілого житлового фонду містить низку вимог, які на практиці фактично неможливо реалізувати. Наприклад, отримати згоду на реконструкцію будинку від 100% власників. Подекуди і в одній родині не можуть дійти згоди, а що ж говорити про цілий будинок! А ще є питання щодо процедури компенсації власникам застарілого житла та відселення мешканців, зацікавлення інвесторів-забудовників, розширення джерел фінансування проєктів реконструкції тощо. Тому нам було важливо знайти рішення, яке б збалансувало інтереси інвесторів-забудовників, громадян і місцевої влади», – зазначила Наталія Козловська.

Відкрито реєстр будівельної діяльності: покупці нерухомості зможуть моніторити змiни в ТЕП новобудови

Ключові зміни, передбачені законопроєктом, стосуються, зокрема, алгоритму прийняття рішення про реконструкцію кварталів застарілого житла. Так, орган місцевого самоврядування перед тим, як схвалити рішення про необхідність проведення реконструкції, має здійснити інвентаризацію житлового та нежитлового фондів в межах населеного пункту. За її результатами буде прийматися рішення про віднесення наявних об’єктів до застарілого фонду, а також затверджуватися програма з реконструкції, яка перед цим має пройти громадське обговорення. Програма може передбачати як реконструкцію, зокрема, модернізацію багатоквартирного будинку, з відселенням мешканців чи без відселення, так і його знесення (з відселенням).

Щодо відселення мешканців на час проведення реконструкції законопроєкт передбачає два варіанти: на вибір власника чи орендаря квартири в стартовий будинок на постійній основі, або ж в маневрений фонд для тимчасового проживання на час проведення реконструкції. Усі переселення здійснюватимуться лише на підставі укладених та нотаріально засвідчених договорів.

В регионах усиливают контроль за выполнением градостроительного законодательства

Інвестора-забудовника, який здійснюватиме проєкт реконструкції кварталу, обиратимуть через конкурс.

Важливо, що реконструкції підлягатимуть не лише багатоквартирні будинки, а й наявні об’єкти інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, які розташовані в межах кварталу, що буде реконструюватися.

Змінами удосконалюється й процедура компенсації власникам застарілого житла. Зокрема, передбачається, що мешканець будинку матиме право:

  • повернутися в свою квартиру після завершення реконструкції будинку;
  • отримати компенсацію за квартиру, тобто фактично продати її інвестору-забудовнику;
  • збільшити площу квартири завдяки купівлі додаткових метрів, або навпаки продати квадратні метри і зменшити площу.

Також зміниться й умова для прийняття рішення мешканцями будинку про участь у програмі з реконструкції – воно прийматиметься на загальних зборах мешканців відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

«Рішення зборів власників про участь їх будинку в програмі з реконструкції кварталу або мікрорайону вважатиметься прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких разом перевищує 75% загальної площі всіх приміщень багатоквартирного будинку. Якщо співвласники не дійдуть згоди і не приймуть рішення, їх багатоквартирний будинок буде виключений із програми», – повідомила Наталія Козловська.

Крім того, законопроєктом розширюється перелік джерел фінансування проєктів реконструкції. Зокрема, вони фінансуватимуться за кошти державного та місцевих бюджетів, інвесторів-забудовників, підприємств та організацій, на балансі яких знаходяться об’єкти нерухомого майна. ОСББ також матимуть змогу брати активну участь у реалізації заходів з реконструкції свого будинку.

Функції органів містобудування місцевих рад та держадміністрацій будуть розмежовані 

Читайте також: як заощадити на опаленні приватного будинку?
Источник: minregion
 
 
Интересные новости:
03.08.2021
5610
Відбувся ряд змін, які відповідають виконанню вимог законодавства щодо цифровізації будівельних...
03.08.2021
946
В Національної музичної академії України імені Чайковського розпочато перший етап реставрації...
19.03.2024
3297
В той же час легальний ринок праці скоротився на 1,5 млн людей...
19.03.2024
1150
Раніше агентство очікувало, що глобальна економіка у поточному році зросте на 2,1%...
19.03.2024
5657
Подивитися на нове творіння анонімного художника зібралися натовпи людей...