РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.343 EUR: 42.691
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.343
EUR 40.000 41.000 42.691
USD 39.180 39.515 39.343
EUR 42.320 42.839 42.691
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Реформа містобудування: Мінрегіон ініціює введення персональної відповідальності у будівельній діяльності

Мінрегіон планує ввести персональну відповідальність архітекторів, представників технічного нагляду, інженерів та держслужбовців у будівельній діяльності

3802 19.02.2021 в 08:33


Персональна відповідальність
на всіх етапах будівельної діяльності


Міністерство розвитку громад та територій в рамках реформи містобудування планує ввести персональну відповідальність архітекторів, представників технічного нагляду, інженерів та держслужбовців, на всіх етапах будівельної діяльності.

Про це заявив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

За словами Чернишова, реформа передбачає не лише лібералізацію ринку та запровадження декларативного принципу отримання дозвільно-реєстраційних документів, але й введення персональної відповідальності на всіх етапах від надання вихідних даних для розробки проекту і до введення будівлі в експлуатацію. Мова йде про архітекторів, представників технічного нагляду, інженерів і також держслужбовців.

Реформа містобудування: у Раді зареєстровано два законопроекти. Що відомо

Крім цього, Мінрегіон розробив концепцію законопроєкту про внесення змін до деяких Законів України щодо подальшого реформування системи органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, ухвалення якого стане завершенням реформи в сфері містобудівної діяльності та дозволить остаточно ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ).

«Ця концепція вже погоджена з робочою групою, що діє при Мінрегіоні, і зараз розробляється відповідний проєкт закону, який буде зареєстровано в парламенті впродовж кількох тижнів», – розповів міністр.

Він також нагадав, що наприкінці минулого року уряд ухвалив дві постанови, які дозволили розблокувати будівельний ринок та повернути архітектурно-будівельний контроль у правове поле. Одна з постанов відновила контроль органів місцевого самоврядування за об’єктами класу наслідків СС1 та СС2 в межах 101-го населеного пункту, де зосереджено 92% усього будівництва в країні.

Впровадження ВІМ-технологій у будівництві: уряд затвердив Концепцію на найближчі роки. Що вона передбачає

Іншою постановою було утворено Державну інспекцію архітектури та містобудування України (ДІАМ) – єдиний центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у будівельній сфері. На перехідний період ДІАМ буде здійснювати архітектурно-будівельний контроль і нагляд за об’єктами класу наслідків СС1, СС2 і СС3.

Наразі проходить процедуру узгодження проєкт третьої постанови, яка спростить здійснення державного архітектурно-будівельного контролю та надання дозвільно-реєстраційних послуг у будівництві, мінімізує корупційні фактори при реалізації повноважень відповідними органами та знизить тиск на бізнес через внесення змін до критеріїв оцінки ризику їх діяльності.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 13 березня 2020 року ухвалив постанови про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ. Відповідні постанови Кабміну набули чинності 15 березня.

Зокрема, уряд утворив Державну сервісну службу містобудування (Держсервісбуд), основними завданнями якої є надання (отримання, реєстрація), відмова у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Також було утворено Державну інспекцію містобудування та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні.

У грудні 2020 року набрали чинності дві постанови, необхідні для завершення реформи містобудування, які були ініційовані Мінрегіоном. Постанова №1339 від 16 грудня 2020 року відновила дію постанови, що надає органам місцевого самоврядування повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль. Постановою №1340 від 23 грудня 2020 року уряд ліквідував Державну інспекцію містобудування і Державну сервісну службу містобудування. Замість цих органів мала бути створена Державна інспекція архітектури та містобудування України, яка здійснюватиме архітектурно-будівельний контроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

Узнайте больше об обновлении ГАСИ, читайте спецтему Build Portal "Перезагрузка ГАСИ"   

Интересно узнать: ранее мы писали как грамотная организация складской логистики способствует снижению текущих затрат на перевозки и хранение грузов
Источник: ukrinform
 
 
Интересные новости:
18.02.2021
5711
У Верховній Раді зареєстровано законопроекти №5071 і № 5072 про реформу Державної архітектурно-будів...
12.01.2021
8766
Наприкінці грудня в Україні розпочалась оновлена реформа містобудування. Основні положення та м...
29.12.2020
7056
Що передбачає нову концепцію реформи містобудування? І чому довелося шукати інші підходи, щоб к...
30.11.2022
11307
Найпоширеніші міфи про законопроєкт, який запроваджує нові правила у сфері містобудування, та їх спр...
30.11.2022
3308
Заступниця Міністра зазначила, що законопроєкт передбачає максимальну діджиталізацію будівельни...