РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.788 EUR: 42.382
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.788
EUR 40.000 41.000 42.382
USD 39.470 39.830 39.788
EUR 42.100 42.720 42.382
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Засідання Ради Будівельної палати України: ключові питання галузі обговорено в колі експертів

Рада Будівельної палати України визначила пріоритетні напрями роботи на 2021 рік
2066 11.02.2021 в 12:30



Засідання Ради Будівельної
палати України


Відбулося засідання Ради Будівельної палати України, на якому були обговорені підсумки роботи будівельних організацій в 2020 році та визначені пріоритетні завдання на 2021 рік.

У свої доповіді  Президент Будівельної палати України, Герой України П.С.Шилюк наголосив на тому, що минулого року будівельна галузь, як всі інші галузі економіки, опинилася в умовах карантинних обмежень, викликаних пандемією.

За його словами, довелося працювати на фоні зменшення ділової активності більшості підприємств та,  відповідно, доходів громадян – основного інвестора житлового будівництва. До всього, будівельникам довелося відчути на собі всю неоднозначність реформування системи ДАБІ.

Керівник Будівельної палати висловив вдячність працівникам галузі, які пройшли цей складний період випробувань і змогли забезпечити в цілому позитивні підсумки будівельного року.

Державна статистика свідчить, що за підсумками  2020 року індекс будівельної продукції склав 104,0%.

Тобто випереджаємо навіть рівень минулого року,  досить успішний для будівництва. Тоді було 120%

Якщо говорити про загальний обсяг будівельних робіт в Україні, то помітно, що активне будівництво ведеться лише у кількох областях: традиційно  – у столиці – 21,6 % від загального обсягу виконаних робіт, також в Одеській області – 14,0%, Дніпропетровській – 8,9%, Харківській – 7,2%,   Львівській – 7,1%. У Київській області – 6,3%. 

Нескладно порахувати, що ці шість регіонів дають майже дві третини усіх виконаних будівельних робіт в країні.

Водночас у десяти регіонах будівництво ведеться в межах одного відсотка, від загального обсягу по Україні. Це, передовсім, Херсонська, Сумська, Кіровоградська, Закарпатська, Житомирська, Черкаська області.

Як бачимо, показники роботи галузі досить суперечливі, наголосив П.С.Шилюк.

Зокрема, це помітно у секторі житлового будівництва.

У першому півріччі обсяги введеного житла впали майже на чверть порівняно з 2019 роком і лише потім  вдалося дещо покращити ситуацію. Індекс будівництва житла у 2020 році склав  81,5%.

Можна послатися тут на об’єктивні причини, коли перша половина року, по суті пішла на адаптацію до карантинних умов. Офіси продаж просто фізично не могли приймати потенційних покупців.

Але слід визнати, що проблем додала і важка реформа ДАБІ, яка й досі незавершена, сказав далі П.С.Шилюк.

За  його словами, ускладнення процесу отримання дозволів, сертифікатів введення в експлуатацію стали відчутним гальмом у будівництві

За даними Національного банку України, у першому півріччі в Києві було офіційно введено в експлуатацію майже вдвічі менше житла у багатоквартирних будинках, ніж рік тому. Житлові площі, на будівництво яких видано дозволи, теж помітно скоротилися: більш ніж на третину в Україні та майже в сім разів у Києві.

Дещо кращою була ситуація в регіонах, оскільки тут місцеві органи будконтролю мали свої повноваження на видачу дозволів.

П.С.Шилюк наголосив, що будівельники чекають на якнайшвидше завершення реформування контрольно-дозвільної системи.

Будівельна палата неодноразово надавала Мінрегіону свої експертні оцінки та пропозиції з цього питання.

Подальшого врегулювання також вимагає ситуація,яка склалася після відміни пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населеного пункту.

П.С.Шилюк  нагадав про свою пропозицію унормувати договірні відносини між забудовником та місцевою владою, коли забудовник міг би долучитися до конкретного вирішення житлової проблеми тих категорій громадян, які потребують соціальної підтримки, стоять на квартирному обліку.

Це тим більше актуально в умовах розширення повноважень місцевого самоврядування.

Президент Будівельної палати також підкреслив необхідність посилення участі держави у програмах  доступного житла для молоді,  для вимушених переселенців, учасників АТО, у розвитку іпотеки.

Будівельна палата давно і послідовно наполягала на розширенні цих напрямів фінансування будівництва житла.

Важливим напрямом активізації житлового будівництва є реалізація програм реконструкції застарілого житла, сказав далі П.С.Шилюк

Воно подекуди вже переходить у категорію ветхого чи аварійного житла, стає небезпечним для проживання. Між тим відповідний закон про реконструкцію не діє, а розроблений за участі фахівців Будівельної палати проєкт  нової редакції закону так і не вийшов за межі відомчих врегулювань. 

П.С.Шилюк також проаналізував роботу Будівельної палати та її комітетів щодо виконання статутних вимог і відповідних запланованих заходів.

В обговоренні доповіді взяли участь члени Ради БПУ та запрошені представники державних органів та партнерських організацій.

Важливим питанням законодавчої підтримки будівельної галузі та реформування ДАБІ був присвячений виступ на засіданні Ради голови профільного Комітету Верховної Ради України А.А.Клочка. На його думку, у цій сфері виникло чимало неврегульованих ситуацій, які потребують фахового обговорення та виважених рішень. Комітет Верховної Ради відкритий для дискусій, чекає на активну участь представників експертного середовища у розв’язанні проблемних питань, сказав А.А.Клочко.

Президент Українського союзу промисловців та підприємців А.К.Кінах загострив увагу на питаннях економічного розвитку України у найближчій перспективі.

Він вніс пропозицію підготувати інтегральний документ-звернення до керівництва країни, в якому слід викласти своє бачення основних параметрів соціально-економічного розвитку, зокрема, щодо будівництва  житла, що прямо впливає на демографічні процеси, примноження трудового потенціалу, припинення відтоку робітничих кадрів за кордон.

У розвиток цієї теми виступили виконавчий віце-президент Конфедерації роботодавців України О.В.Мірошниченко, ректор КНУБА, віце-президент БПУ П.М.Куліков, голова правління фонду Держмолодьжитло С.О.Комнатний.

Віце-президенти Будівельної палати М.А.Величко, А.В.Беркута, президент Академії будівництва України І.І.Назаренко, директор НДІ будівельних конструкцій, голова комітету БПУ Г.Г.Фаренюк  у своїх виступах висловили низку пропозиції щодо  різних аспектів будівельної діяльності, окрема з питань ціноутворенні і заробітної плати, впровадження ВІМ-технологій, оновлення нормативної бази як основи інноваційного розвитку галузі.

З повідомленням про підготовку до Міжнародної виставки InterbuildExpo, організаторами якої є Будівельна палата та компанія «Київський міжнародний контрактовий ярмарок», виступив перший віце-президент С.Т.Сташевський.  Він зазначив, що виставка, яка відбудеться у Києві 17-19 березня, стане найбільшим будівельним форумом року, на най будуть представлені кращі виробники будматеріалів та виробів, потужні будівельні компанії, девелопери,  архітектурні майстерні.

Центральним заходом ділової програми виставки стане Круглий стіл на тему: «Достойна заробітна плата, гідні та безпечні умови праці на будівництві – шлях до скорочення відтоку кваліфікованих кадрів».

Організаторами Круглого столу виступили Будівельна палата України разом з Профспілкою працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів України.

До участі запрошені представники Верховної Ради України, Мінрегіону, Міносвіти, керівники будівельних компаній та організацій, науково-дослідних та проектних установ, Інституту демографії НАН України,  представники органів місцевої влади та громадських організацій.

На засіданні Ради за інформацією віце-президента –виконавчого директора А.А.Дроня було затверджено План роботи Будівельної палати України на 2021 рік та прийнято відповідні рішення з питань порядку денного.

В засіданні, яке проходило в комбінованому режимі, крім членів Ради Будівельної палати України взяли участь представники громадських організацій – партнерів БПУ, ряду структур будівельного комплексу.

 

Источник:
 
 
Интересные новости:
10.02.2021
4463
2 лютого в БЦ Леонардо відбулося перше в цьому році зібрання E-WALLution#1. Відбувся конструкти...
31.12.2020
66107
В преддверии 2021 года первые лица строительной отрасли, представители власти и компании - лидеры ст...
21.12.2020
3857
В Києві визначено 55 компаній-переможців VІII Всеукраїнської будівельної Премії IBUILD...
19.04.2024
6206
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3846
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
15.04.2024
5548
11 квітня 2024 року відбувся RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE, який об’єднав представників ...