РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

МІСІЯ - БУДІВНИЧИЙ!

Історія про будівельника, загартованого складними життєвими обставинами, якому вдалося реалізувати грандіозний проект свого життя
2159 10.08.2020 в 05:30


Автор: Анатолій МАТВІЙЧУК,

Член Спілки письменників України,
Народний артист України 
                                       

Є професії, без яких дуже важко уявити собі наш сучасний світ, і саме до таких, безумовно, належить професія будівельника. Невідомо достеменно, скільки століть чи тисячоліть нараховує вона? Єдине, що є беззаперечним, - ця професія виникла тоді, коли перші люди вийшли з печер і почали облаштовувати своє життя у відповідності зі своїми уявленнями і можливостями. Це вже потім, відштовхуючись від професії, з'явилося таке поняття як архітектура. Хтось називає її застиглою музикою, а хтось обличчям цивілізації. Але, так чи інакше, беззаперечно одне: будівельник – одна з найважливіших і найбільш важливих професій сучасного світу.

Але навряд чи такі думки часто відвідують нас, мешканців великих мегаполісів, для яких життя в «кам′яних джунглях» – звична сіра буденність, позбавлена якихось естетичних почуттів. 

Ми користуємось  цими благами цивілізації, майже не задумуючись над тим, що у кожного міста, району чи  окремого будинку були чи є по сьогодні свої  творці – архітектори, прораби, інженери, будівельники. Частіше за все, ми навіть не знаємо їх імена – і лише якісь особливі обставини роблять ці імена загальновідомими.

Житловий комплекс «Чайка», про який далі піде мова, якраз і є таким нетиповим для нашої дійсності об′єктом, який несе на на собі яскравий відбиток свого творця – людини неординарної, різносторонньої і успішної.  А це має неабияке значення в конктексті  теми моєї розповіді.

Йому знадобилося лише якихось півтора десятиліття, аби тут, у мальовничій околиці Києва, де навіть сьогодні блукають косулі і лосі, виріс новий, за всіма параметрами житловий район - ні, не район, а ціле містечко з багатотисячним населенням, зручне, яскраве і затишне, яке продовжує стрімко розвиватися. Фахівці стверджують, що йому поки що немає рівних в Україні.

Але зважте, що проектувалося і будувалося воно без жодної державної підтримки, далеко не в ідеальних умовах життя. Соціальні потрясіння, економічні негаразди, кризи на державному рівні – усе це максимально ускладнювало задачу.

І справді, питаю в себе, чи можна було щось реально протиставити цим об′єктивним факторам нашого спільного життя? Виявляється, можна, передусім, на особистісному рівні, маючи неабиякий комплекс індивідуальних якостей, серед яких – твердий характер, міцна воля, працездатність, організаційний хист та професійний талант…

Гадаю, для тих, хто ще не зрозумів про кого йде мова, варто назвати ім′я людини, з якою пов′язана вся історія Житлового Комплексу «Чайка» - від самої ідеї і аж до його сьогодення. Це – Олексій Володимирович Кулагін, український підприємець, керуючий власник девелоперської компанії «Омокс». Володар звання «Топ-менеджер будівельного ринку України». У 2011 році він отримав званння «Людина року» за професійні досягнення в галузі будівництва. 2012 року ЖК «Чайка» був визнаний Найкращим житловим комплексом року в Україні. Починаючи з 2014 року керована Олексієм Кулагіним фірма «Омокс» регулярно отримує звання «Лідер будівельної галузі України».

Називаючи ці відзнаки, титули і нагороди (далеко не всі, а лише деякі!) , я подумав про те, що для одних людей складні життєві обставини часто слугують виправданням своїх невдач, тоді як у інших вони підкреслюють значимість досягнутих перемог. А таких важких обставин і критичних моментів у біографії Кулагіна було чимало, він ніколи не уникав їх, а здається, навпаки, ішов назустріч, аби випробувати себе на міцність. Узяти хоча б факт страшного землетрусу у Вірменії 1988 року. Епіцентр руйнувань припав на місто Спітак, де 10-бальні коливання практично знищили все місто. І саме туди з України однією з перших прибула на допомогу бригада тресту «Стахановшахтобуд», яку очолював 33-річний Олексій Кулагін.  А до цього ще була драматична історія ліквідації наслідків після вибуху Чорнобильскої АЕС у 1986 році: робота по створенню котловану для Четвертого енергоблоку, побудова шаленими темпами житла для евакуйованих мешканців Прип'яті…  Орден Леніна, який він тоді отримав за свою неймовірну роботу і досі нагадує йому про ті часи. Щоб там не говорили сьогодні, але це - нагорода, якою можна і варто сьогодні пишатися!

Та слідом за названими катаклізмами, тоді настав ще один драматичний момент – розпад СРСР. Він потягнув за собою низку економічних втрат, серед яких – катастрофічний занепад усієї шахтарської галузі, масова втрата шахтарями своєї роботи…

Саме тоді йому, закоханому у степи рідного Донбасу, довелося перебратися до столиці України, поміняти життєві пріоритети, оволодіти новими для себе знаннями, відкриваючи нові горизонти і розробляючи нові перспективні ідеї.

Нову ідею всього його наступного життя невдовзі підкине йому саме життя. У процесі оцінки земельних ресурсів Київщини, він якось натрапляє на закинуту земельну ділянку. На ній – посеред величезної лісової галявини якимсь химерним привидом виглядала полишена з радянських часів недобудова санаторію для воїнів-інтернаціоналістів. Зрозуміло, чому цей санаторій  планували збудувати саме тут: ідеальна зелена зона на межі із столицею, чисте і цілюще повітря настояне на трунках соснового лісу. Саме тоді і виникла думка – не руйнуючи досить міцний і надійний каркас будови (його міцність підтвердила тоді фахова експертиза), зберігши максимально існуючу екосистему, розпочати тут будівництво особливого житлового комплексу, де люди могли б відчувати особливий затишок і комфорт, психологічно відпочивати від впливу великого міста, а також ростити і виховувати своїх дітей у максимальному контакті з живою природою. Можливо, вже тоді ця ідея набула свого смислового і словесного вираження, яке сьогодні стало гаслом забудовника ЖК «Чайка»: «Ми не будуємо житло – ми створюємо життєвий простір для нових життєвих історій».

Але, гадаю,  історія Олексія Кулагіна і справи його життя була б  неповною, якщо б не була озвучена його особиста історія, а саме та, знакова зустріч із найважливішою, найдорожчою людиною, його майбутнім діловим компаньйоном, найвідданішим другом і врешті-решт коханою дружиною - Оксаною Георгієвною. Треба сказати, що в обох до цього часу вже був чималий життєвий і професійний досвід. Але тут, як висловлюються філософи, поєднання двох яскравих особистостей дало у результаті небачений сплеск синергії, коли бажання, мрії і зусилля двох людей не подвоюються, а множаться багаторазово, даючи несподіваний і дивовижний ефект.


Доля подарувала мені можливість спостерігати за цим особливим подружжям впродовж багатьох років – тож я не перестаю дивуватися тим особливим стосункам, які цементують їхній дивовижний тандем. У кожного з них свої риси характеру. Він – генератор ідей, інтроверт, прагматик і реаліст. Вона чудовий комунікатор, менеджер, екстраверт і перфекціоніст. Він – жорсткий, заточений у процесі багаторічних успішних занять спортом на перемогу, причому найшвидшим шляхом! Вона психологічно гнучка і стримана, її очей не минає жоден нюанс, жодна деталь. З усіх варіантів вона завжди вибере не найкоротший, а найефективніший і найефектніший. При цьому вона зробить максимально все, щоби в процесі досягнення результату не виникало відвертих непорозумінь. 

Однією з найважливіших причин цієї гармонії подружжя вважає те, що вони розглядають свою спільну будівельну справу – зокрема, розбудову ЖК «Чайка», не просто як бізнес, а як особливу життєву місію, в процесі виконання якої вони максимально себе реалізують, отримуючи відповідні, важливі для обох результати. І це розуміння вони змогли донести до абсолютно всіх, хто сьогодні працює на «Чайці» - починаючи від офіс-менеджерів, рекламістів, економістів, технологів, прорабів і аж до будівельників і навіть охоронців житлового комплексу. Вони всі – як велика, дружна і міцна родина – і це особливо чітко відчувається під час проведення різноманітних корпоративних свят, що завжди проходять тепло, яскраво і емоційно.

Утім, доля ніби перевіряє їхню велику і дружну спільноту на міцність. Безперечно, найважчою за всі 15 років існування ЖК «Чайка» ситуацією була та, що виникла наприкінці 2019 року.

Це було ні багато, ні мало – безпрецедентне і нагле рейдерське захоплення їхнього житлового комплексу з боку колишнього ділового компаньйона. Важко сказати, що дозволило йому зважитись на цей ганебний крок – відчуття безкарності укупі з нахабством? Заздрість до свого успішного колишнього партнера? Бажання легко відкусити ласий шматок від чужого короваю?!… 

Так чи інакше, одного ранку прийшовши на роботу, працівники офісу ЖК «Чайка» побачили озброєних автоматами людей в уніформі, які мали в розпорядженні пакет підроблених документів, що свідчив лише про одне – ЖК «Чайка» тепер матиме інших власників…

Упевнений, що цій драматичній боротьбі законних власників проти нахабних рейдерів може бути присвячене чимало емоційних сторінок не тільки журналістського дослідження, а навіть кіносценарію для хорошого блокбастера про те, як інколи добро і зло міняється місцями, і що з того може бути…

У результаті  багатомісячної боротьби, бюрократичної тяганини і десятків судових засідань справжнім власникам все ж вдалося відстояти свої законні права, які гарантують ЖК «Чайка» і його мешканцям благополучне, стабільне і прогнозоване життя. Добре все, що добре кінчається. Пережите лише згуртувало міцний колектив довкола його лідерів і загартувало Олексія та Оксану Кулагіних. Олексій став досвідченішим, обережнішим у виборі ділових партнерів, навіть відкрив у собі хист до філософії та літератури, видавши книжку «Сто думок про життя, і улюблену справу».

З роками його думки, погляди і вислови набувають усе більшої державницької ваги. Відчувається, що йому болить. Про що б не заходила мова – про фінансову чи економічну систему країни, чи про державну політику, Олексій Кулагін стоїть на засадах справжнього патріотизму зі своїми власними, підтвердженими практикою критеріями, маючи свої погляди відносно змін на краще в житті Україні.

Я ніколи не намагався задати йому питання: чи щасливий він, чоловік, який кращі роки свого дитинства провів у невеличкому містечку Щастя, що на Луганщині? Гадаю, що відповідь до певної міри була б позитивною – бо зміг реалізуватися в житті.   І щодня на практиці продовжує підтверджувати правильність своїх принципів: про людину мають більше говорити її справи, аніж її слова. І в цьому весь Кулагін.

Мені пощастило бути знайомим з ним ще з дев′яностих років минулого століття. Для мене він і надалі залишається надихаючим прикладом професійного таланту і людської наполегливості. 

Вітаючи його з Днем Будівельника, професійним святом, яке до речі, було започатковано колись, саме в рік його народження ( 1955 рік!). І я бачу певний символізм у цьому співпадінні, тому що так пишеться біографія людини і так твориться історія, країни, в який судилося жити і творити цій людині.

Тож в нинішньому році, 2020 році,  ми маємо одразу кілька ювілеїв одразу - 15-річчя ЖК «Чайка», 65-ліття Олексія Кулагіна і 65-літню річницю відзначення Дня Будівельника. Є що святкувати! Попри всі складності і драматичні реалії нашого сьогодення. Рівняймося на кращих – саме в цьому запорука нашого успішного майбутнього! 

І нехай ще довго за Олексія Кулагіна говорять не слова, а його переконливі справи! Многая літа Будівничому!

Із Днем Будівельника нас усіх!

 

 
 
Интересные новости:
07.08.2020
1886
Команда Build Portal вітає всіх будівельників із професійним святом!...
07.08.2020
2497
Будівельники мають велику силу. Саме вони втілюють в реальність мрії людей. Напередодні Дня будівель...
03.08.2020
1327
Эксперты рассказали о улучшениях смеси для ровного пола, ее преимуществах и новых возможностях...
08.03.2024
4861
Головний будівельний портал України вітає прекрасну половину людства із Міжнародним жіночим днем!...
29.02.2024
1419
Після перерви в 2 важкі роки компанія «Екотехнік Україна» знову здобула цю нагороду. Це ...
14.02.2024
4142
Гуманітарна реконструкція в Україні, яку координує шведська благодійна організація OperationAid, про...