РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.450 39.830 39.586
EUR 42.200 42.801 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Просто не заважайте: що треба зробити, щоб будівництва не зупинялись?

Найголовніше, що може зробити влада - як місцева, так і центральна, - це перестати створювати труднощі
1531 20.05.2020 в 06:51

Як допомогти? Не заважайте!


У карантин одні галузі працюють у посиленому режимі, інші зовсім зупинились. Але складно зараз всім, повідомляє експерт з нерухомості.

І ринок нерухомості та будівництва не виняток. Що ж може вчинити держава, аби знизити негативний вплив карантину? Відповідь дуже проста: не заважати!

Найголовніше, що може зробити влада - як місцева, так і центральна, - це перестати створювати труднощі. Іноді здається, що люди, які працюють у високих і не дуже кабінетах, прямо зобов’язуються це робити. Спочатку вони створюють проблему, потім чекають хвили обурення громадськості або ринку, після чого героїчно все відміняють і рапортують про чергову переможеньку.

Новые правила покупки недвижимости: инвесторы стануть собственниками жилья еще до ввода дома в эксплуатацию

Ось кілька свіжих прикладів такого шкідництва у будівельній галузі.

МУО (містобудівні умови та обмеження). Змінили правила отримання містобудівних умов і обмежень (відтепер в заяві необхідно вказати кадастровий номер ділянки) і фактично заблокували близько 40% всіх можливих випадків видачі “містобудів”. Як з цим бути, поки не вирішили.

Реконструкція об’єкта. Так боролися з рейдерами, що тепер після реконструкції об’єкта юридично неможливо зареєструвати на нього право власності. Боротьба з рейдерами - це добре, але по факту створили колапс системи.

Часткова участь. Тут взагалі складно не заплутатися: скасували, недоскасували, зробили перехідний період зі зниженими ставками, а потім раз - і з’являється новий законопроект про її повернення. Не здивуюся, якщо після карантину все ж таки повернуть, як спосіб наповнення бюджету. Привіт, податок на інвестиції!

Почалось громадське обговорення закону про реконструкцію застарілого житла

Тому, щоб допомогти ринку, йому потрібно просто не заважати. Після виходу з карантину нас дійсно чекає нова реальність - початок системної економічної якщо не кризи, то застою. Довгоочікувана іпотека не запрацює, і люди масово не побіжать купувати квартири та “шопитись” в торгові центри.

Але якщо не заважати проектам реалізовуватися, не намагатися ввести пайову участь, почати нормально видавати документи і після цього організувати доступ до великих, але дешевих кредитів, то будівельники себе самі будуть підтримувати до того часу, поки повністю не запрацює економіка і люди знову не почнуть витрачати гроші, як раніше.


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"
   

Источник: business
 
 
Интересные новости:
15.05.2020
2238
Ставки іпотечного кредитування в Україні найвищі в Європі. Нещодавно президент анонсував їх зни...
13.05.2020
5705
С началом карантина, рынок жилой недвижимости несколько остановился. Покупатели ждут снижения цен, а...
10.08.2020
1565
Проектирование, строительство и производство строительных материалов играют жизненно важную роль в в...