РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як сильно коронавірус вдарить по економіці України. Віденський інститут опублікував прогноз

Віденський інститут економіки опублікував прогноз для економік країн Східної Європи з урахуванням пандемії COVID-19. Коронавірус сповільнить зростання ВВП України удвічі, передбачають у wiiw.
5777 18.03.2020 в 07:14


Вплив коронавірусу на економіку України

Пандемія коронавірусу, який викликає захворювання COVID-19, сповільнить зростання економіки України майже вдвічі. Такий прогноз опублікував у вівторок, 17 березня, Віденський інститут міжнародних економічних досліджень (wiiw).

До початку пандемії COVID-19 зростання ВВП України цього року очікувалося на рівні 3,6 відсотка. З урахуванням поширення коронавірусу Віденський інститут підготував три сценарії: оптимістичний, середній і песимістичний. "Коронавірус все змінив. Наші початкові прогнози давно стали макулатурою (…) Я боюся, що так званий песимістичний сценарій тепер радше є оптимістичним", - заявив виконавчий директор wiiw Маріо Гольцнер (Mario Holzner) під час презентації дослідження впливу коронавірусу SARS-CoV-2 на економіки 23 країн Центральної, Східної та Південної Європи, повідомляє кореспондент DW.

Згідно з песимістичним сценарієм, який економісти wiiw тепер вважають найбільш реалістичним, ВВП України виросте 2020 року на 1,9 відсотка. Таким чином, поширення коронавірусу коштуватиме економічному зростанню країни 1,7 відсоткових пункта.

Як наголосили у Віденському інституті, песимістичний сценарій ґрунтується на припущенні, що поширення коронавірусу вдасться обмежити в першому півріччі 2020 року, а у найбільших економіках світу вдадуться до рішучих заходів підтримки економіки. Якщо цього не станеться, то негативні наслідки будуть ще більшими.


Росії та Білорусі загрожує рецесія

Економісти wiiw зауважують, що коронавірус найбільше вдарить по економічному зростанню країн СНД, Туреччини та України. У підсумку рецесію цього року очікують лише в двох країнах: Росії (падіння ВВП на 0,1 відсотка) та Білорусі (на 0,9 відсотка). Однією з причин скорочення у РФ є те, що ця країна сильно залежна від експорту енергоносіїв.

У державах ЄС і окремих країнах Західних Балкан ситуація буде кращою. "Причина полягає в тому, що східні держави-члени ЄС загалом є заможнішими, демонструють кращі системи охорони здоров'я та мають більший простір для заходів фіскальної та монетарної політики, аби протистояти економічному падінню", - йдеться в дослідженні wiiw.


Wiiw радить не забувати про структурні реформи

Хоча нині увага прикута до пандемії коронавірусу, у Віденському інституті наголошують на необхідності продовжувати структурні реформи, без яких є загроза для довготривалого зростання ВВП. Тут економісти бачать шанс у дигіталізації, яка допоможе посилити спроможність економік у довготривалій перспективі.

Аналітики wiiw мають і хорошу новину. "Зазвичай після рецесії, викликаної кризою у сфері охорони здоров'я, відновлення є відносно сильним, а не таким повільним, як після фінансової кризи 2008 року", - заявив заступник директора Віденського інституту Річард Грівсон.

 
Читайте також Сильнейшее падение промпроизводства за последние 30 лет. Китай переживает последствия коронавируса 


ЧИТАЙТЕ ГЛАВНЫЕ НОВОСТИ О КОРОНАВИРУСЕ, ПРОГНОЗЫ И СОВЕТЫ ДЛЯ СТРОИТЕЛЕЙ, переходите в спецтему "Короновирус и строителство - прогнозы и советы"


Источник: dw
 
 
Интересные новости: