РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Яких змін слід чекати на ціновому ринку новобудов столиці

Що буде з цінами на київські новобудови наступного року, які фактори будуть на них впливати та чи варто вичікувати інвесторам – над цими питаннями розмірковували експерти столичного ринку нерухомості

2344 26.11.2019 в 08:53



Головний фактор впливу – курс валют

Найбільші гравці ринку нерухомості очікують у 2020 році змін правил гри. Також на ситуацію будуть впливати і інші фактори. 100realty.ua дізнався у експертів, що буде з цінами на квартири і новобудови в Києві в 2020 році.

Вплив курсу валют на ситуацію на ринку нерухомості в 2020 році продовжиться. Поки експерти не можуть спрогнозувати реальний курс долара, його зміни залежать багато чинників – результат переговорів з МВФ, інфляція, політична ситуація та інші.

Компанія UTG вважає, що разом зі стабілізацією національної валюти і її подальшим зміцненням ціна нерухомості, номінована в доларах США буде поступово збільшуватися по всіх класах.

«Якщо говорити про прогнози на 2020 рік, то знову варто відштовхуватися як від економічних чинників, так і політичних. Очевидно, що курс гривні буде змінюватися, адже вже зараз в бюджеті на майбутній рік закладено скоригований курс, перевищує позначку в 27 грн. за долар. Що стосується політичних аспектів, то ринок в очікуванні прийняття важливого закону, спрямованого на захист прав інвесторів, а також регулює механізми добудови довгобудів. Крім того, всі в очікуванні запуску електронної системи, яка регулює будівельну галузь, що може істотно вплинути на створення по-справжньому прозорого ринку будівництва житла», – говорить Олександр Панфілов, комерційний директор міні-міста Svitlo Park.

Крім того, ціни на квартири і новобудови в Києві в 2020 році будуть залежати від наявності або відсутності доступних іпотечних програм.

«Без розвитку іпотечного кредитування попит на нове житло в 2020 році навряд чи буде рости. Зниження ставок по кредитах на 2-3% здатне збільшити існуючий попит на 8-10%. Всі ці фактори позначаться на підсумкових цінах для покупця. При збереженні нинішньої ситуації, ціни будуть залишатися досить стабільними, і їх перегляд можливий тільки в разі різкого подорожчання самого процесу будівництва. Також не варто забувати про якісні характеристики самого об'єкта будівництва», – говорить Владислав Кононов, керуючий партнер компанії AVM Development Group.

Експерти сходяться на думці, що різкого подорожчання або здешевлення цін на квартири в 2020 році не буде.

На які новобудови буде попит в 2020 році

Житлові комплекси в Києві, які «вийшли» на ринок в 2019 році, будуть здаватися 2022-2023 роках, якщо вони масштабні – ще пізніше. Забудовники зменшили темпи будівництва в кінці 2019 року через те, що багато покупців житла вибирають варіант інвестування в новобудови на початковій стадії будівництва і після того, як будинок здається в експлуатацію, перепродають квартиру. Таким чином, створюється конкуренція для забудовників. Щоб частково усунути спекулянтів деякі забудовники стягують 6-8% від суми інвестиції в разі укладання угоди переуступки, або ж встановлюють фіксовану суму для сплати (10-12 тис грн.).

«Тому девелопери трохи зменшили свій вхід в нові проекти і виводять їх з великою оглядкою на ринок. Багато будуть відкладати вихід нових проектів на кінець 2019 – початок 2020 року», – говорить Роман Савченко, генеральний директор компанії UTG Residence.

На ринку заявлений вихід кількох черг великих житлових комплексів, які забудовники активно почали здавати в експлуатацію в 2019 році. Богдан Серотюк, співвласник і партнер InCo home, компанії з інвестицій в нерухомість, впевнений, що покупець житла в новобудовах буде віддавати перевагу великим ЖК, які займають цілі квартали.

«Попит, в кращому випадку, не зміниться. Відносно об'єктів одиночної забудови він точно буде падати, виняток може бути тільки щодо будинків розташованих в центрі. Як наслідок – забудовники будуть більше орієнтуватися на будівництво великих, закритих житлових комплексів, які можна порівняти за розміром з мікрорайонами. Наприклад, таких ЖК як «Варшавський», «Файна Таун». Споживач все більше зміщує вибір на користь закритих житлових комплексів з розширеними інфраструктурними рішеннями, коли є дитячий сад, школа, об'єкти соціального, побутового, медичного обслуговування, сквер і зони відпочинку. Наявністю магазину, кафе, салону краси в будинку вже нікого не здивуєш і люди зрозуміли, що цього зовсім недостатньо для комфортного життя.

Продовжиться і навіть посилиться тенденція падіння цін на старий житловий фонд до 2000 року побудови. Точно посилиться конкуренція, так як купівельна платоспроможність знижується, а стан економіки не дає приводів сподіватися на зміну ситуації. Передумов зміни цін не видно, ми знаходимося на етапі перенасиченого ринку, тому у нього є тільки один шлях – вниз. Дисбаланс між пропозицією і фактичним попитом збережеться», – впевнений Серотюк.

Законодавчі зміни на ринку нерухомості в 2020 році

Багато ініціатив влади, розпочаті в 2019 році, вплинуть на ринок в 2020 році. За словами Яни Литвинчук, MRICS, заступника керуючого директора міжнародної консалтингової компанії Cushman & Wakefield в Україні на ринок вплине скасування пайового внеску для забудовників.

«Скасування пайового внеску, як і інші позитивні зміни в законодавстві, не зроблять істотного впливу на ринок житлової нерухомості в найближчому майбутньому. Незважаючи на те, що в цілому цю ініціативу не можна не оцінити як позитивну, залишається незрозумілим механізм врегулювання будівництва та розвитку інфраструктури міста, зокрема, доріг в районі розташування об'єкта будівництва. Так, з одного боку, скасування пайового внеску зменшує собівартість будівництва (до 10%, з огляду на той факт, що за базу для нарахування внеску брали нормативну вартість будівництва, яка по факту значно відрізняється від ринкової), а з іншого – ставить під питання якість інфраструктури районів розвитку об'єктів, наприклад, житлового будівництва, яка є критичною для кінцевих покупців житла. Говорити про вплив даного чинника можна буде в середньостроковій перспективі, з впровадженням чіткого механізму регулювання зони відповідальності щодо розвитку інфраструктурної складової проектів, проблему якої і повинен був за визначенням вирішувати пайовий внесок. За фактом складно було і раніше відстежити цільове використання внесених девелоперами пайових внесків, тому їх скасування, швидше за все, не спричинить за собою якісних змін процесів», – говорить вона.

Що вплине на ціни квартир і новобудов в Києві в 2020 році

Підвищення цін на нове житло варто в 2020 році очікувати на рівні вище інфляції гривні, при прогнозуванні варто взяти до уваги динаміку заробітної плати будівельників і ціни на будматеріали, особливо імпортні, а також їх частку в загальнобудівельних витратах. Варто очікувати невеликого зростання вартості нового житла через підвищення цін на будматеріали і анонсованого нового підвищення мінімальної заробітної плати.

На 2020 рік, за умови відносної загальнополітичний і економічної визначеності, можна прогнозувати незначне підвищення числа угод, при цьому, превалювати буде покупка новобудов бізнес- і комфорт-класу. При цьому потрібно розуміти, що Мін'юст реєструє угоди з готовим житлом, в контексті первинної нерухомості. Існує певний часовий лаг до реєстрації угод, оскільки спочатку здійснюється купівля інвестиційних прав, а тільки при введенні об'єкта в експлуатацію оформляється договір купівлі-продажу нерухомості, який і реєструється в Мін'юсті.

Пожвавлення на ринку житлової нерухомості безпосередньо пов'язано з наявністю іпотеки. Заяви національного банку про зниження облікової ставки до 8% до кінця 2020 року є позитивним сигналом для банків і можливості розвитку іпотечного кредитування з процентною ставкою, яка може бути прийнятна для покупців квартир.

Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер девелоперської компанії DC Evolution додає, що зараз йде активна робота над реєстром майнових прав на нерухомість. Такий реєстр викорінить явище – подвійний продаж квартир. Такий метод обману інвесторів використовували недбайливі забудовники, які продавали одну і ту ж квартиру в недобудованому будинку кільком людям. Яскравий приклад – афера «Еліта-Центр».

За словами пана Рижкова, результативність введення реєстру буде залежати законодавчого регулювання адміністрування цього реєстру.

Читайте також про особливості національного неймінгу та про те, як забудовнику назвати ЖК, щоб швидко його продати. А також про те, що електроний кабінет забудовника має запрацювати вже цього року.

 
 
Интересные новости:
06.11.2019
2219
Феномен коворкінгів продовжує набирати оберти. Компанія Cushman & Wakefield провела дослідження,...
25.10.2019
2155
У третьому кварталі індекс цін на житло в Україні на первинному ринку зріс на 6,4%, а на вторинному ...
17.10.2019
2049
Середня вартість 1 кв м житла на первинному ринку житла Києва у липні-вересні 2019 року зросла на 15...
24.04.2024
6353
Середня ціна оренди одно-, дво- і трикімнатних квартир у Києві...
22.04.2024
2079
Лідери ринку нерухомості поступово звикають до високих відсоткових ставок, водночас намагаючись вирі...
22.04.2024
4878
Mолодь в Україні все частіше вибирає довгострокову оренду нерухомості, відкладаючи ку...