РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

ЄБРР продовжить допомагати Україні з Чорнобильскою АЕС

Міністр енергетики  Олексій Оржель та Директором департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером обговорили подальше співробітництво з ЄБРР у питанні реалізації проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС
2360 31.10.2019 в 08:24



ЄБРР обіцяє подальшу допомогу

Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель  обговорив з Директором департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером питання реалізації проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС. Йшлося про новий безпечний конфайнмент, сховище відпрацьованого ядерного палива на майданчику Чорнобильської АЕС та інші питання співробітництва.

Олексій Оржель подякував ЄБРР за небайдужість до проблем виконання проектів, які здійснюються в рамках Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки, і конструктивну допомогу з боку фахівців ЄБРР  щодо їх аналізу ефективності та рекомендацій стосовно їх вирішення. Обговорення стратегічних питань та обмін думками щодо стану впровадження реформ та перспектив подальшого співробітництва України та ЄБРР в енергетичній сфері особливо актуальне напередодні підготовки до Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки у листопаді цього року в Лондоні.

«На сьогодні ми разом підходимо до завершальних кроків  та у строк щодо введення в експлуатацію нового безпечного конфаймента (НБК) та сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2), що будуються за кошти фондів, адміністратором яких виступає ЄБРР, – повідомив Олексій Оржель. –  Ми зацікавлені в отриманні в найкоротший термін ядернобезпечних та функціональних об'єктів, діяльність яких спрямована на зняття з експлуатації  Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему».

Однак наразі залишаються невизначеними в частині фінансування такі важливі роботи, як демонтаж нестабільних конструкцій та поводження з паливовмісними матеріалами на об’єкті «Укриття», створення комплексної системи поводження з радіоактивними матеріалами із будівництвом нових установок поводження з РАВ та інші.

Мінекоенерго зацікавлене у формуванні спільної робочої групи за участю міжнародних експертів та української сторони щодо «дорожньої карти» співробітництва між Україною та міжнародними організаціями, створення якої було запропоновано на Асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття» у липні цього року та підтримано ЄБРР.

Міністр висловив сподівання на подальшу співпрацю щодо успішного завершення будівництва, введення в експлуатацію основних об'єктів на майданчику Чорнобильської АЕС та розвиток майбутніх ділових відносин з ЄБРР, спрямованих  на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Обговорили також продовження  функціонування Команди підтримки реформ у Мінекоенерго та співпрацю  як у галузі енергетики, так і в екології. 

«Сподіваємось на продовження нашої роботи, зокрема після фінальної структурованості Групи підтримки реформ відповідно до визначених пріоритетів Уряду», – зазначив Міністр.


Читайте також про те, що Чорнобильський конфайнмент названий одним з найвпливовіших проектів останніх 50 років.

СПЕЦТЕМА: Чорнобиль

 
 
Интересные новости:
15.10.2019
3444
Завершена работа над муралом на стене машинного зала Чернобыльской АЭС...
11.10.2019
3779
Международные 22-летние усилия по созданию нового безопасного укрытия для Чернобыльской АЭС были при...
10.09.2019
2245
Художники уже нанесли эскиз будущего мурала на торцевую стену машинного зала ЧАЭС...
27.04.2023
3300
Вторгнення росіян дало поштовх для продовження вивчення «мирного атома» та перетворення ...
29.04.2022
2433
Наразі у зоні відчуження триває розмінування території та підраховуються завдані окупантами збитки...
27.04.2022
1484
Очільник МАГАТЕ повідомив, що на ЧАЕС фіксують аномальний рівень радіації...