РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як позаофісна робота впливає на ринок нерухомості

Робота поза офісом, у віддаленому доступі – тренд, що набирає все більшої популярності в Україні та світі. Як він впливає на вартість нерухомості?
2165 26.09.2019 в 07:58


ДМИТРО ІСАЄНКО,
віце-президент Конфедерації будівельників України
народний депутат, cекретар Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування


Тренд на позаофісну зайнятість починає суттєво впливати на процеси урбанізації, адже дозволяє людям жити поза містами-мільйонниками, працюючи на власних робочих місцях і, при цьому, не жертвуючи комфортом.

За останніми дослідженнями The Wall Street Journal, все більше американців починають працювати віддалено – вони або взагалі не мають власного місця в офісі, або приїжджають туди один-два рази на тиждень. Зазвичай, лише коли потрібно провести особисті зустрічі із замовниками, підрядниками або командами. Натомість більшу частину часу люди проводять поза офісам.

У американців, як і серед українців, перестають користуватися попитом квартири у великих містах. Люди все більше виїжджають із загазованих мегаполісів із постійними заторами, шумом та високими цінами на нерухомість, і переїжджають в менші, спокійніші та дешевші містечка-сателіти. Мова йде про населені пункти в радіусі 10-80 кілометрів від головного міста.

По-перше, в сателітах набагато менше коштує винайняти чи придбати будинок або квартиру. Адже пропозиція є суттєво більшою у порівнянні із аналогічними за рівнем комфорту опціями в мегаполісах. По-друге, проживаючі подалі від великого міста, люди розраховують отримати чистіше повітря та відсутність проблем із трафіком.

Наприклад, за даними Держкомстату, в 2018 році в Києві було введено в експлуатацію 1,26 млн м2 житла. Тоді як в Київський області майже на чверть більше – 1,54 млн м2. Більша частина прийшлась на такі міста, як Ірпінь, Бровари, Коцюбинське та інші.

Популярність нерухомості поза великим містами, такими, як Київ, Харків, Дніпро, Одеса та інші, можна пояснити рядом факторів.

Ціна за квадратний метр у квартирах в 20-25 хвилинах їзди на автомобілі від мегаполіса, як мінімум, у два рази нижча в порівнянні з аналогічними опціями на території мільйонника.

Також в містах-сателітах часто будують відносно невисокі будинки – по 9-12 поверхів або клубні будинки на 3-7 поверхів. І подібні житлові комплекси можуть набагато більше подобатися потенційним покупцям.

Торгівельна і розважальна інфраструктура в сателітах вже зараз представлена достатньою мірою, щоб задовольнити більшу частину потреб навіть вибагливих мешканців.

Також в вихідні дні жителі містечок легко можуть доїхати до торгівельних центрів, розташованих у Києві, Дніпрі, Харкові чи інших великих містах, якщо хочуть подивитися кіно, покататися на картингу або піти за покупками у великий мегамаркет.

Отже, нерухомість в містечках-сателітах нерідко стає вибором людей, хто прагне отримати високий коефіцієнт ціна-якість, і не готовий переплачувати лише за факт розміщення квартири у великому місті.

З іншого боку, навіть за умов різкого падіння рівня життя більшості українців в останні роки, нерухомість у великих користувалась досить високим попитом. Лише в Києві десятки компаній збудували і продовжують зводити сотні житлових комплексів в різних районах столиці.

Проте далеко не увесь попит на житло є таким, що викликаний необхідністю мати оселю. Справа в тому, що після останнього "банкопаду" люди цілком втратили довіру до національної банківської системи.

Через це багато українців, які мають гроші, вирішують, що надійніше для них – інвестувати в квадратні метри. Після того, як будинок вводиться в експлуатацію, вони або відразу виставляють квартиру на продаж, або роблять там простий ремонт і пропонують житло орендарям.

Таким чином, можна побачити цікавий розподіл. З однієї сторони люди, які хочуть купити власне житло – і часто роблять це в містечках поза межами великих мегаполісів. З іншої – покупці квартир у великих містах, для яких квадратні метри – це інвестиції.

І чим сильніше обидві групи поляризуються, тим менше ефективними врешті решт можуть стати вкладення грошей в квадратні метри у столиці.

А якщо дивитися на досвід США, то стає зрозуміло, що саме такий тренд може стати домінантним на ринку нерухомості. І врешті-решт позначитися на людях, які використовують квартири в столиці у якості єдиного механізму вкладення грошей.

Звісно, навіть тут можуть існувати певні виключення. Наприклад, попит на елітну нерухомість навряд впаде, адже вона займає окрему нішу та її вартість менш схильна до спекуляційних коливань.

Та і люди, які живуть в дорогих квартирах у Києві, Харкові чи Одесі, ймовірніше за все не розглядають серед варіантів – переїзд у містечках-сателіти задля економії грошей.

Тим не менше, за умови від’їзду мешканців обласних центрів в дешевші міста-сателіти, ціна на житло у великих містах зможе зростати меншими темпами, аніж на це сподівається більшість інвесторів у нерухомість.

Сьогодні попит на нерухомість як в містах-мільйонниках, так і за їх межами є досить високим. Адже квартири цікавлять як тих, хто шукає житло, так і українців, які мають вільні кошти і прагнуть їх вкласти у нерухомість.

Однак, враховуючи останні економічні тренди та українські реалії ринку нерухомості, існуючий баланс може змінитись. І навіть заморозити ціни на нерухомість у великих містах, як мінімум, іще на декілька років.

З іншого боку, ринок нерухомості є похідної від загального стану економіки, і тому українські власники житла в мегаполісах можуть оминути проблеми, з якими вже зараз стикнулися їх американські колеги.



Читайте також у розділі "БЛОГИ":

Источник: biz
 
 
Интересные новости:
26.09.2019
2215
До кінця 2019 року Президент України Володимир Зеленський дав доручення виконати «кадрове пере...
25.09.2019
1864
Комітет Верховної Ради підтримав проект Закону №1052 про внесення змін до Закону України "Про будіве...
23.09.2019
1748
Наступного року з держбюджету на ремонт та розбудову доріг в Україні планують виділити 69,7 мільярда...
21.03.2024
6545
Ольга Ворона, директор ТОВ «Пенетрон Україна» розповіла, як в умовах війни змінилас...
19.02.2024
3098
Дізнайтесь більше про новітнє рішення від "БІГ-СІТІ ЮА" у сфері водовідведення, його переваги та осо...
19.01.2024
22625
Анна Гонтаренко, ТВО виконавчого директора Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва поділил...