РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Лев Парцхаладзе: «Будівельна галузь має надалі розвиватися і не збавляти темпи»

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе висловив надію на те, що розпочаті у будівництві реформи будуть продовжені

2113 06.09.2019 в 08:26


«Реформи, які ми розпочали разом із командою, мають вдало завершитися і не канути у воду»

«Ці 2,5 роки в Мінрегіон були дуже насиченими, по-своєму цікавими і складними. Найголовніше, у що вірю і що хочу сказати – будівельна галузь має надалі розвиватися і не збавляти темпи. А реформи, які ми розпочали разом із командою, мають вдало завершитися і не канути у воду. Дуже на це сподіваюсь! Адже навіщо тоді було все це робити!» - написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, прокоментувавши вчорашнє рішення Уряду про звільнення його з посади з 2 жовтня 2019 року.

Він розповів, що за час перебування його на посаді у Мінрегіоні відомством було реалізовано низку змін для покращення розвитку галузі та розпочато важливі реформи, зокрема, дерегуляцію та оновлення державних будівельних норм (ДБН).

За останні 2 роки Україна рекордно покращила позиції у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за показником «Отримання дозволів на будівництво». Індикатор «Отримання дозволів на будівництво» - №1 серед усіх компонентів рейтингу.

«Ще 2 роки тому ми були на 140 місті серед 190 країн світу, а зараз у ТОП-30. Завдяки такому зростанню Україна змогла також суттєво покращити позицію в загальному рейтингу, де зараз займає 71 місце. І я дуже не хочу відкату назад Чому це важливо? 1 пункт у загальному рейтингу DB дає щорічно в економіку країни близько 600 млн$ інвестицій. Не аби що!», - відмітив Лев Парцхаладзе.

Розпочата реформа будівельних норм. Зокрема, впроваджено понад 600 якісних змін для підвищення безпеки і комфорту людей у державних будівельних нормах (ДБН). «Ще 2 роки тому, я впевнений, більшість із вас взагалі не знала, що таке ДБН. Ми оновили близько 50 ключових документів, але багато роботи ще попереду», - додав заступник міністра.

Відтак було оновлено державні будівельні норми щодо планування і забудови територій, житлових і висотних будинків, вулиць і доріг, доріг загального користування, шкіл, дитсадків, готелів, підприємств торгівлі, інклюзивності, освітлення, метрополітенів, водопостачання та каналізації, залізниць, громадських закладів, закладів культури, систем протипожежного захисту, цивільного захисту. Зараз у розробці ключові норми щодо проектування медзакладів, судів, ресторанів та кафе, благоустрою тощо. «Наприклад, ми прибрали старі ще радянські вимоги проектувати обов’язкові сміттєпроводи у багатоповерхівках, майданчики для вибивання килимів у дворах, радіоточки у кожній квартирі. Ми вперше ввели важливі лінії обмеження забудови в містах, щоб вони розвивалися не хаотично, а гармонійно – «блакитні», «зелені» лінії, які обмежують будівництво за висотою і в зелених зонах, унормували максимально можливу щільність в містах. У цьому році в силу вступив важливий ДБН «Інклюзивність будівель і споруд», який ввів обов’язковий безбар’єрний простір у всій громадській і житловій забудові для всіх маломобільних груп. Ми ввели низку сучасних рішень та технологій із якісного проектування вулиць і доріг, автостоянок і громадських закладів та багато усього-усього іншого», - зазначив Лев Парцхаладзе.

Був даний старт важливим титульним реформам у регіонах: будівництву сучасних медамбулаторій у сільській місцевості, впровадженню нового стандарту в освіті - Нового Освітнього Простору #НОП у школах і дитсадках України, створенню сучасних центрів надання адмінпослуг #ЦНАП. «Зараз вже майже 600 шкіл і дитсадків – яскраві, енергоефективні, інклюзивні, з мотивуючим простором та сучасним обладнанням завдяки НОП. У селах і селищах по всій Україні будується майже 600 сучасних амбулаторій, щоб медицина була доступною і якісною будь де, не лише в містах. 100 з них вже побудовано. Більше 200 новозбудованих або модернізованих ЦНАП щоденно відвідують у різних куточках України», - розповів заступник міністра.

Крім цього, за рахунок Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ та іншої підтримки регіонів Мінрегіоном було реалізовано 8500 важливих проектів регіонального розвитку в таких галузях як освіта, охорона здоров’я, культурна та спортивна сфери, транспортна інфраструктура, комунальна сфера.

Також Мінрегіон дав старт важливим законопроектам в Україні щодо реконструкції застарілого житлового фонду, захисту прав постраждалих інвесторів у житловому будівництві та орендного житла. «Вони повинні бути доопрацьовані та винесені на розгляд Верховної Ради», - підкреслив Лев Парцхаладзе.

Наостанок заступник міністра подякував за роботу та підтримку своїм колегам та команді.


Нагадаємо, що Кабмін звільнив заступників міністрів у 12 міністерствах. Читайте також про те, що у Міністерстві розвитку громад і територій назвали свої першочергові завдання.

 
 
Интересные новости:
06.09.2019
2089
Виконуючий обов'язки голови "Укравтодора" Славомір Новак розповів про виклики дорожнього б...
30.08.2019
1998
На Главном строительном портале Украины Build Portal завершилось онлайн-голосование, в котором посет...
22.08.2019
5666
Будівництво Подільсько-Воскресенського моста у Києві триває вже 27 років з короткими і дов...
16.01.2023
4857
Лев Парцхаладзе, президент КБУ розповів, чого слід очікувати від законопроєкту 5655...
20.04.2021
2654
Світовий бізнес вже не обходить питання безпеки, турботи про людей та охорони природних ресурсів...
04.03.2021
5912
Проект постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення зміни до переліку видів продукції, щ...