РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Будівельники за впровадження єдиної уніфікованої електронної системи дозволів у будівництві

6 серпня Конфедерація будівельників України при підтримці Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Офісу ефективного регулювання (BRDO) провела Міжнародну конференцію «Прозорі послуги для ефективної будівельної галузі: єдина уніфікована електронна система дозволів, реєстрів, кадастрів, інспекції»

3895 09.08.2019 в 07:44

Стратегічне завдання для будівельної спільноти – створення єдиної уніфікованої електронної системи дозволів, реєстрів, кадастрів, інспекції

6 серпня Конфедерація будівельників України при підтримці Мінрегіону та Офісу ефективного регулювання (BRDO) провела Міжнародну конференцію «Прозорі послуги для ефективної будівельної галузі: єдина уніфікована електронна система дозволів, реєстрів, кадастрів, інспекції».

Голова Ради директорів КБУ Олександр Ротов відкрив конференцію та побажав присутнім – державним чиновникам, представникам депутатського корпусу, донорських міжнародних організацій та бізнесу – знайти ефективні шляхи вирішення складного питання реформування системи ДАБІ. 

«Наш будівельний ринок має стати зрозумілим та зручним для інвесторів, як вітчизняних, так і іноземних. Це той шлях, який ми повинні пройти, щоб стати частиною великої європейської родини. На конференції присутні люди, які не тільки цього бажають, але й мають свої ідеї, як цього досягти. Бажаю нам всім плодотворного співробітництва у вирішенні цього завдання», - наголосив Ротов.

Питання дерегуляції будівельної галузі – одне з головних у економічних реформах. У найавторитетнішому рейтингу Doing Business від Світового банку, першим з десяти критеріїв, за якими оцінюються прозорість бізнесу, є «Отримання дозволів на будівництво».

«Ми багато працювали з галузевими асоціаціями, експертами та урядом у напрямку дерегуляції будівництва. Але багато чого ще потрібно зробити», - підкреслила на конференції голова українського представництва Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Олена Волошина.

«У 2017-му по критерію «Отримання дозволів на будівництво» Україна була на 140 місці з 189, але за 2 роки піднялися на 110 пунктів”, - нагадав на конференції заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. Таке суттєве зростання України за цим показником значно вплинуло і покращило загальний рейтинг Doing Business. “Ці 110 пунктів фактично дали країні 6, навіть 7 пунктів в загальному рейтингу Doing Business і Україна піднялася на 9 пунктів. Ми були на 80 місці 2 роки назад, зараз - на 71-му. Будівельна галузь достатньо ефективно зробила свій внесок”, - додав заступник міністра.

Україна пройшла значний шлях у дерегуляції будівництва з 2013 року, коли законодавчо було суттєво спрощено отримання дозволів на будівництво. «Раніше було 55 процедур, а зараз всього до 6 процедур. За часом раніше треба було витратити більше року, щоб отримати дозвіл. Зараз - до 85 днів. У світі за цими показниками ми входимо в десятку - п’ятнадцятку кращих. Проте пайовий внесок тягне нас униз”, - підкреслив Парцхаладзе. Він висказав надію, що новий склад уряду зможе скасувати пайовий внесок вже у найближчий час.

Наступне стратегічне завдання для будівельної спільноти та експертів – створення та впровадження єдиної уніфікованої електронної системи дозволів, реєстрів, кадастрів, інспекції.

КБУ запросив до участі у конференції RE-AKTIV (Республіка Північна Македонія). Деян Дем'яновіч, представник компанії RE-AKTIV розповів на прикладах реалізованих у різних країнах за участі компанії проектів, як прозора за зрозуміла електронна система покращує умови ведення бізнесу. 

«Прозорість йде на користь всім. І інвесторам, і місцевим громадам, і державі. Наприклад, у Сербії за перший рік після впровадження розробленої нами системи удалось зменшити час видачі дозвільних документів до 28 днів, обсяг виконаних робіт у будівництві виріс на 20% у євро, а Сербія покращила свій рейтинг у Doing Business з 116 місця у 2016 до 10 місця у 2018», - каже Дем’янович. 

Але, підкреслив експерт, диджиталізація є лише інструментом процесу, до цього система взаємовідносин бізнес/громада/контролюючі органи має бути вибудована прозоро та зрозуміло, з детально прописаною роллю для кожної інституції та персональною відповідальністю чиновників. «Якщо щось не працює у строк – мають бути прописані санкції, до кримінальної відповідальності», - наголосив Дем’янович. За його оцінками, в Україні масштабну реформу дозвільної системи можна провести за два роки.

Українські будівельники активно виступають проти корупції в тендерах

В Україні система ДАБІ заслужила репутацію однієї з найбільш корумпованих. Керівник сектору Будівництво Офісу ефективного регулювання (BRDO), народний депутат Олена Шуляк оцінила збитки економіки від корупційної складової ДАБІ у більш ніж 3 млрд грн хабарів на рік. Унеможливити корупцію в ДАБІ мав е-кабінет забудовника, впровадити який обіцяли вже у липні.



Як розповів виконавчий директор BRDO Олексій Дорогань, законопроект, який дозволить повноцінний запуск цієї новації, буде включено до пакету пріоритетних на осінь. 

«Вже прийнята постанова КМУ щодо запровадження електронного кабінету забудовника. А ухвалення законопроекту дозволить повноцінно запустити довгоочікувану новацію. Разом із нашими партнерами TAPAS «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» і Агентством з електронного врядування ведеться робота із технічного впровадження кабінету», - розказав Дорогань.

Керівник напряму електронних послуг проекту "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах (TAPAS)" Данило Молчанов розповів, що у вересні буде запущено е-кабінет для СС1 на основі існуючого реєстру ДАБІ, але щоб впровадити е-кабінет для більш складних проектів потрібно створити абсолютно нову систему. 

«Перш за все, ми пропонуємо поміняти підхід: будувати систему не навкруг суб’єкта, забудовника, замовника тощо, а навкруг об’єкта будівництва, з прив’язкою до кадастрового номеру земельної ділянки. Ми передбачаємо максимальну автоматизацію реєстрів, але для цього потрібно побудувати високу ідентифікацію, щоб можна було співпрацювати з іншими реєстрами, видавати максимально відкриту інформацію, зробити сферу будівництва максимально прозорою», - означив цілі Молчанов. 

Він наголосив, що зараз йде підготовка технічного завдання до розробки другої черги кабінету забудовника (СС2, СС3) та закликав будівельну громадськість надавати свої пропозиції.

Про існуючі проблеми на старті будь-якого будівельного проекту, а саме при реєстрації земельної ділянки, розповів Богдан Яськів, адвокат, керуючий партнер TOTUM LF. Головними проблемами юрист назвав: концептуальні розбіжності класифікатора будівель та споруд (КБС) та класифікатора видів цільового призначення земель (КВЦПЗ) в частині містобудівних функціоналів; функціональні розбіжності правовстановлюючих документів на будівлі/споруди з містобудівною документацією; функціональні розбіжності матеріалів технічної інвентаризації будівель та споруд з правовстановлюючими документами та містобудівною документацією. Богдан Яськів наголосив, що для стабільної роботи ринку потрібно синхронізувати кадастри, а для цього – внести зміни до чинного законодавства. Зокрема, нормативно синхронізувати термінологію класифікаторів КБС і КВЦПЗ в частині містобудівних функціоналів; чітко розмежувати компетенцію місцевого та центрального органу охорони культурної спадщини щодо погодження землевпорядної документації в історичних ареалах, удосконалити деталізацію підстав для відмови в реєстрації ділянки в кадастрі, тощо. Юрист пропонує скасувати процедуру державної експертизи землевпорядної документації та передати функції експертам при погодженні такої документації за принципом екстериторіальності, а також надати право реєстрації ділянок в земельному кадастрі сертифікованим інженерам-землевпорядникам, водночас, посилити відповідальність за зловживання та порушення під час реєстрації.

Партнер адвокатської фірми GORO legal Дмитро Овсій розповів про принципи Декларації добропорядного забудовника. Саме імплементація принципів допоможе ефективно реформувати дозвільну систему у будівництві, стане стимулом для здорових відносин у складних ланках будівельного бізнесу», - вважає Овсій.

«Мета цієї конференції – зібрати представників законодавчої та виконавчої гілок влади, реформаторів та представників будівельної галузі, щоб створити та впровадити прозору систему у будівництві. Прозорість дасть поштовх для розвитку галузі та економіки у цілому. Ми запрошуємо всіх до роботи у законотворчому комітеті при КБУ, який у оновленому складі почне працювати вже у другій половині серпня», - наголосив виконавчий директор КБУ Олег Ярошенко.

Читайте також інтерв'ю з виконавчим директором КБУ Олегом Ярошенко про ініціативу щодо створення єдиної уніфікованої дозвільної системи для будівельників.

Фото: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal
Источник:
 
 
Интересные новости:
30.07.2019
3202
25 липня у медіа-залі КБУ пройшла робоча нарада «Публічні закупівлі в будівництві: проблеми та...
30.07.2019
3882
Фотозвіт з місця подій: Архітектурний Фестиваль PROSTONEBA...
30.07.2019
3909
Підсумки прес-конференції, присвяченої проведенню першого міжнародного міні-футбольного турніру Євро...
24.04.2024
2719
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
19.04.2024
6430
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3909
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...