РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як вирішити проблему дефіциту персоналу. Експерти обговорили шляхи вирішення проблеми

14 травня 2019 року, під час семінару-тренінгу “Дефіцит персоналу долаємо інноваційними методами“, були представлені рішення, для подолання проблеми нестачі кваліфікованих кадрів
4740 24.05.2019 в 07:00



Один із серйозних викликів, який постав перед Україною, – дефіцит кадрів, і це спостерігаємо як на державній службі, так і в бізнесовій діяльності.

На цю болючу тему розмірковували учасники семінару-тренінгу “Дефіцит персоналу долаємо інноваційними методами”, який організували Всеукраїнська спілка виробників будматеріалів та Львівська школа керівників бізнесу. Модератором цього заходу був Іван Салій.

На фото персона із розділу Будівельної Вікіпедії "Популярні особистості будівельної галузі": Іван Салій

Іван Салій, Салій Іван, Иван Салий, Салий Иван

Цікаво було слухати виступи кожного із доповідачів, адже вони пропонували нові напрацювання, ділилися успішним досвідом, розповідаючи, як і за рахунок чого подолати кризове явище – кадровий голод.


На фото персона із розділу Будівельної Вікіпедії "Популярні особистості будівельної галузі": Катерина Нікітіна

Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Екатерина Никитина, Никитина Екатерина

Скажімо, засновник Львівської школи керівників бізнесу Руслан Бельтюков, до речі, автор навчальних та тренінгових програм, які зробили життя успішнішим тисячам власників та керівників бізнесу, дохідливо і на конкретних прикладах пояснив, якими мають бути підприємство, компанія, щоб її не залишали працівники.

Ось зокрема деякі «рецепти» від Руслана Бельтюкова: трудовий колектив потрібно залучати до прийняття рішень, у працівників варто виховувати почуття лідерства, запровадження інвестиційного підходу (надати можливість робітникам заробляти більше), в основі – не система, а люди, велика самоорганізація всередині трудового колективу, ефективна «розстановка» персоналу, врахування при цьому психофізіологічних особливостей кожного працівника.


На фото персони із розділу Будівельної Вікіпедії "Популярні особистості будівельної галузі"Іван Салій, Світлана Шах, Катерина Нікітіна

Катерина Нікітіна, Нікітіна Катерина, Екатерина Никитина, Никитина Екатерина, Іван Салій, Салій Іван, Роман Скільський, Скільський Роман

Людмила Савицька – HR-директор відомого холдингу «Bayadera Group»  – акцентувала увагу присутніх на такій проблематиці, як матеріальна і нематеріальна мотивація уникнення вигорання і плинності працівників.

Завідувач кафедри економіки та менеджменту Інституту інноваційної освіти Київського національного університету будівництва і архітектури, доктор економічних наук Іннола Новикова розповіла про особливості дуальної освіти в Європі та Україні.

Керівник відділу компанії «ФомальгаутПолімін» Наталія Проценко зупинилася у виступі на перспективах нового напрямку в діяльності знаного підприємства – освітньому маркетингу.

Від редакції додамо, що кадровий дефіцит зачепив і будівельну галузь. На цьому неодноразово наголошував президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій.

«Адже приблизно 40 відсотків українських заробітчан, які у пошуках кращого життя виїхали за межі рідної країни, – будівельники. І вони були хорошими фахівцями. Для вітчизняної будіндустрії це стало серйозним викликом і великою проблемою.

Галузь змушена реагувати на цю загрозу, відтак на провідних будівельних підприємствах стали підвищувати зарплати, пропонувати кращі соцпакети. Водночас керівництво компаній хоче від трудівників і підвищення продуктивності праці, високої якості робіт», – говорив Іван Салій.

Що цікаво, у Київській області найбільш оплачуваними в економіці регіону є працівники складського господарства та допоміжної діяльності у сферах транспорту, фінансів та страхування, в промисловості – з виготовлення комп’ютерів, електронної та оптичної продукції. Їхня заробітна плата перевищила середній показник по регіону в 1,7 раза.


На фото персона із розділу Будівельної Вікіпедії "Популярні особистості будівельної галузі": Іван Салій

Іван Салій, Салій Іван, Иван Салий, Салий Иван

Значно нижчою залишаються зарплати працівників сфери поштової та кур’єрської діяльності, текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, де співвідношення рівня оплати праці з середнім по економіці області не перевищувало 56,6%.

Як бачимо, у сфері виробництва зарплати зростають значно повільніше, ніж у складському господарстві. Чи справедливо?

А хіба не впливає на дефіцит кадрів зменшення рівня оплати праці у транспорті (на 0,1%), у бібліотеках, архівах, музеях та інших закладах культури (на 2,1%), сфері інформації та телекомунікацій (на 6,3%)?

На жаль, традиційно сфера культури знову недофінансована. Держава давно вже заплющила очі на кричущу несправедливість – бібілотеки, музеї, заклади культури одержують фінансові крихти з бюджету, перебиваються сяк-так, змушені постійно випрошувати кошти на оновлення своїх фондів. Зарплати у працівників цієї сфери просто жалюгідні. Тому люди і їдуть на заробітки за кордон. А хто ж працюватиме у клубах, бібліотеках, музеях?

Водночас за інформацією ЗМІ, загальні виплати топ-менеджменту НАК «Нафтогаз» (6 членів правління і 9 директорів) – у 2017 році склали 214 мільйонів гривень. У 2018 році керівник цієї компанії Коболєв отримав 7,9 мільйона доларів премії.

Відомо також, що керівники державних компаній-монополій мають космічні зарплати.

Величезний розрив у зарплатах – це також несправедливість. Якщо, скажімо, лікар вищої категорії одержує приблизно 8 тисяч гривень, то міністерський чиновник – 40-60 тисяч. Тим часом сьогодні в багатьох лікарнях, поліклініках оголошують, що їм потрібні медсестри, лікарі…

Дивно чути на цьому фоні, як урядовці хизуються «великими досягненнями» у кадрових питаннях, мовляв, Україна використовує найкращі практики Євросоюзу.

Іван Салій піддає таку політику жорсткій критиці: «Задурили народ конкурсами на посади, так званими «прозорими» підходами в оцінюванні кандидатів, а насправді кадрові призначення відбуваються в інтересах тих, хто краде, хто незаконно збагачується».



Фото: Прес-служба Головного будівельного Порталу України Build Portal
Текст: Леонід БОРИСЕНКО

 



 
 
Интересные новости:
03.05.2019
4460
Під час створено «Будівельного конгресу» було створено Мережу енергоефективності виробни...
26.04.2019
5676
24 квітня у Києві, в конгрес-холі «Президент Готелю» було створено Мережу енергоефективн...
24.03.2019
3364
Підсумки визначної події: думки експертів, презентації, висновки...
17.04.2024
3434
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
15.04.2024
5453
11 квітня 2024 року відбувся RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE, який об’єднав представників ...
05.04.2024
6356
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з професійної бізнес-зустрічі ProfVentFasad 2024, яка...