РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики. ПРЕЗЕНТАЦІЇ та ДОПОВІДІ. 2 частина

Продовження хронографії подій VII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, який проходив у Міжнародному Виставковому Центрі (м. Київ, пр. Броварський 15), з 12 по 13 листопада.
4320 26.11.2015 в 10:02

3-й день форуму. 12 листопада          Перейти до:   4-й день↓


Законодавчі ініціативи у сфері енергоефективності: напрацювання, перспективи впровадження

12 листопада 2015 року в рамках VII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики відбулася дискусія «Законодавчі ініціативи у сфері енергоефективності: напрацювання, перспективи впровадження».

«Законодавча база безпосередньо впливає на реальні результати у сфері енергоефективності, тому вирішення інституційних проблем в цьому напрямку є нашим спільним першочерговим завданням», - зазначив Перший заступник  Голови Держенергоефективності Олексій Корчміт, відкриваючи захід. Крім того, він проінформував учасників про напрацювання та законодавчі ініціативи Агентства.

Читайте також першу частину огляду форуму: Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики. ПРЕЗЕНТАЦІЇ та ДОПОВІДІ. 1 частина

Так, за його словами, затверджено План заходів з імплементації директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС «Про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії», прийнято Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року та План заходів з його реалізації, Урядовим комітетом схвалено проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року» , внесено на розгляд Уряду  проект Закону України «Про енергетичну ефективність будівель», яким передбачається забезпечення енергоефективності будівель відповідно до вимог ЄС та інші важливі документи.

Основний акцент, в ході дискусії, було зроблено на необхідності створення дієвої системи законодавства, узгодженої з вимогами ЄС. Виступаючі звернули увагу, що підвищення енергетичної ефективності неможливе без сприятливого нормативно-правового середовища.

Загалом, експерти зауважили,  що вони готові ділитися практичним досвідом та надавати Держенергоефективності консультативну підтримку.

ЕСКО: потенціал впровадження, успішні практики, інституційні бар’єри

12 листопада 2015 року в рамках VII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики відбувся семінар «ЕСКО: потенціал впровадження, успішні практики, інституційні бар’єри», під час якого обговорювалися питання щодо правових засад функціонування механізму енергосервісних договорів у бюджетній сфері та їх імплементації у бюджетний процес.

За словами Олексія Корчміта, Першого заступника Голови Держенергоефективності, прийняті закони по механізмах енергосервісу (ЕСКО) дозволять провести в країні енергомодернізацію бюджетних установ, яких сьогодні нараховується близько 100 тисяч. Проведення термомодернізації цих установ дозволить у 2020 році економити до 100 млн. куб. метрів газу та інших ресурсів за рік.

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

Олексій Корчміт зауважив, що ЕСКО механізми розроблялися відповідно до 27 та 32 Директиви Європейського Союзу, які потрібно імплементувати. «Сьогодні ринок ЕСКО має великий потенціал. Майже 13% теплової енергії споживається нині бюджетними установами. Це дуже багато, коли говоримо про скорочення енергоресурсів», - зазначив він та додав, що потенціал скорочення газу в бюджетній сфері до 50%, що становить майже 0,7 млрд. куб. метрів газу на рік.

«Обсяг необхідних інвестицій лише для доведення бюджетних будівель до класу «С» енергоефективності сягає майже 4,5 млрд. євро. Це великий потенціал для створення ринку ЕСКО на майбутні 30 років», - повідомив він та додав, що  нещодавно прийнято примірний енергосервісний договір, який  є шаблоном для усіх керівників шкіл, лікарень, дитячих садків.

Олексій Корчміт проінформував про подальші кроки щодо розвитку ринку енергосервісу. Зокрема,  планується розробка методичних рекомендацій для сторін енергосервісного договору, створення кредитних продуктів для ЕСКО банківськими установами, запровадження механізмів стимулювання ЕСКО-компаній, проведення масштабної роз’яснювальної кампанії.

Учасники заходу зійшлися на думці, що енергосервіс – це перспективний напрям, який дозволить, окрім бюджетної сфери, модернізувати житлові будівлі, вуличне освітлення та стане додатковим стимулом для розвитку місцевих громад.

За підсумками дня, свої доповіді представили спікери:

- Оксана РЕМІНСЬКА – Президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження. "Асоціація з енергоефективності та енергозбереження: підвищимо енергоефективність разом"

- Тетяна БОЙКО – координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА. "Як стимулювати населення до енергозбереження"

- Олексій КОРЧМІТ - Перший заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. "ЕСКО в бюджетних установах: рівень готовності інституційної основи"

- Віталій ШАПОВАЛЕНКО – консультант проекту GIZ "Створення енергетичних агентств в Україні". "Енергосервісні  контракти: можливості  та  перспективи  в Україні"

- Сергій МАСЛІЧЕНКО – старший менеджер Департаменту енергоефективності та зміни клімату Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). "Енергоефективність в будівлях бюджетної сфери: досвід та плани ЄБРР"

- Інна САМЧИНСЬКА – заступник Генерального директора – директор Департаменту фінансової політики ВГО «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень». "Імплементація законодавства щодо укладання енергосервісних договорів – особливості взяття довгострокових зобов’язань за енергосервісом"

- Боштян КРАЙНЦ – директор Енергетичного агентства регіону Савінська, Шалешка та Корошка (KSSENA). "Енергосервісні контракти – ефективний інструмент фінансування енергетичних проектів громадами"

- Роберт ШАХТШНАЙДЕР – Радник директора Німецького енергетичного агентства (DENA). "Energy Services – Experiences made in Germany"

- Василь СТЕПАНЕНКО – директор Енергосервісної компанії «Екологічні системи». "Формування ринку ЕСКО у бюджетній сфері України"

- Олексій КОРЧМІТ - Перший заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. "Запровадження системи енергетичного менеджменту в бюджетних установах"

- Олег КВАС – енергоменеджер, головний спеціаліст відділу комунальної  власності міськвиконкому м. Кузнєцовськ. "Перехід до принципів сталого розвитку в енергетичній політиці міста та енергетичне планування"

- Юрій ЛЯГУТКО – радник міського голови м. Кам’янець – Подільський. "Енергетичний моніторинг в системі міста"

- Віктор БОНДАРЕНКО – начальник відділу  енергоменеджменту Департаменту економічного розвитку міськвиконкому м. Запоріжжя. "Інформаційні компанії з підвищення рівня обізнаності громадськості у питаннях сталого енергетичного розвитку"

- Юлія КІРВАС – фінансовий менеджер Одеського муніципального енергетичного агентства. "Одеське муніципальне енергетичне агентство"

- Дмитро ЛЕСЬКІВ - експерт з енергоефективності та енергозбереження. "Побудова систем енергоменеджменту. Досвід АЕМУ у впровадженні систем енергоменеджменту в Українських містах"

- Дмитро МАРУСИЧ – експерт проекту GIZ «Енергоефективність у громадах». "Особливості термомодернізації будівель бюджетної сфери"

- Олександр ОВДІЄНКО – Голова Правління Громадської спілки «Асоціація інженерів енергетиків України». "Міжнародна сертифікація енергоменеджерів в Україні. Досягнення та перспективи"

- Ir. Kees W. Kwant - expert of the Netherlands Enterprise Agency. "Guarantees of Origin implemented in Netherlands" 

- Юрій Шафаренко – начальник Управління заміщення традиційних видів палива Держенергоефективності. "Роль біоенергетики в процесі заміщення природного газу"

- Микола Коломийченко – Президент «Український Пелетний Союз». "Аналітика споживання деревної біомаси, проблематика галузі та варіанти її вирішення"

- Роман Василишин – директор Науково-дослідного  інституту лісівництва та декоративного садівництва. "Ресурсний потенціал лісових деревних відходів: методика оцінки та стале використання"


4-й день форуму. 13 листопада          Перейти до:   3-й день↑


Екодизайн: досвід ЄС та перші кроки України

13 листопада 2015 року в рамках VII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики відбувся семінар «Екодизайн: досвід ЄС та перші кроки України».

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

В ході семінару було обговорено питання стану та перспектив виконання зобов’язань України стосовно впровадження вимог до екодизайну енергоспоживчого обладнання. Учасники заходу  ознайомилися  з досвідом ЄС щодо впровадження екологічних і енергоефективних вимог (екодизайну) у виробництво енергоспоживчого обладнання.

Обговорили ризики та перспективи виробників енергоспоживчого обладнання в результаті імплементації Директиви 2009/125/ЄС стосовно вимог до екодизайну. Крім того, було порушено питання щодо подальших кроків стосовно запровадження в Україні цілісної системи енергетичного маркування та вимог до екодизайну.

За підсумками дня, свої доповіді представили спікери:

- Вольфганг Ф. ЛУТЦ  – ключовий експерт зі сталої енергетики, Технічний секретаріат INOGATE. "Енергетичне маркування та екодизайн: два наріжні камені енергетичної політики ЄС"

- Марк АЛЛІНГТОН – експерт Технічного секретаріату INOGATE, віце-президент з питань енергетики, ICF International. "Директива з екодизайну 2009/125/EC - потужний інструмент для досягнення цілей енегоефективності ЄС""Перевірка відповідності екодизайну та нагляд за ринком"

- Том ЛОК – експерт Технічного секретаріату INOGATE , керуючий консультант, ICF International. "Регламенти з екодизайну : від підготовчого дослідження до прийняття"

- Павло ЛАДЕЦЬКИЙ – заступник начальника управління - начальник відділу стандартів, регламентів та маркування управління енергетичного менеджменту та стандартизації Департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності. "Досягнення України в впроваджені системи енергетичного маркування енергоспоживчих продуктів відповідно до оновленого законодавства ЄС"

- Катерина ЧЕРНЯВСЬКА – заступник начальника управління – начальник відділу технічних регламентів Департаменту технічного регулювання Мінекономрозвитку. "Подальші кроки до впровадження енергетичного маркування та екодизайну в Україні відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС"

Анатолій ЧЕРНЯВСЬКИЙ – експерт Технічного секретаріату INOGATE, доцент кафедри електропостачання  Національного Технічного Університету України «Київський політехнічний інститут». "До впровадження Рамкової Директиви ЄС з екодизайну та регламентів ЄС для енергоспоживчих продуктів в Україні"

- Марк АЛЛІНГТОН – експерт Технічного секретаріату INOGATE, віце-президент з питань енергетики, ICF International. "Програми інформування споживачів щодо енергоефективності"

- Тетяна Коврига – заступник начальника Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності.  "Популяризація державної підтримки енергоефективності"

- Вольфганг Ф. ЛУТЦ – ключовий експерт зі сталої енергетики, Технічний секретаріат  INOGATE. "Створення поінформованості споживачів про енергетичну ефективність - досвід ЄС""Інформаційні центри стійкої енергетики для підвищення обізнаності споживачів в Грузії та Молдові"

- Олександр АНТОНЕНКО – експерт з регуляторної політики відновлюваної енергетики та енергоефективності, Технічний секретаріат  INOGATЕ. "Ірландська програма з підвищення обізнаності у питаннях сталої енергетики" 

- Улида В.Ю. - Голова Вищої Ради енергоаудиторів та енергоменеджерів України. "Стимулювання природних монополій в галузі електроенергетики, газової промисловості та комунального господарства щодо  підвищення їх енергоефективності та впровадження енергозберігаючих заходів серед споживачів"

- Олексій Хабатюк - Директор, Фонд екологічних інвестицій. "Спрощення порядку отримання «зеленого» тарифу для домогосподарств, які виробляють електроенергію з енергії сонця та вітру"

- Конеченков А.Є. - Голова правління Української Вітроенергетичної Асоціації. "Можливості розвитку децентралізованої електрогенерації за рахунок ВДЕ в домашніх господарствах України"


VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

Джерело: www.saee.gov.ua
Фото: Прес - служба Головного будівельного порталу України Build Portal, www.saee.gov.ua
 
 
Интересные новости:
08.12.2015
5335
В Международном выставочном центре  состоялись специализированные выставки, научно-практические...
23.11.2015
2793
19 ноября в залах Украинского дома Конфедерация строителей Украины собрала специалист...
23.11.2015
2525
На прошлой неделе, 19 ноября, специалисты строительной отрасли собрались на очередную встречу в Укра...
24.04.2024
2548
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...
19.04.2024
6385
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з Recovery Construction Forum Ukraine, який відбувся ...
17.04.2024
3874
Мета консультацій – зібрати пропозиції щодо ініціатив, запропонованих у законопроєкті «П...