РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики. ПРЕЗЕНТАЦІЇ та ДОПОВІДІ. 1 частина

Зручна хронографія подій перших двох днів VII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, який проходив у Міжнародному Виставковому Центрі (м. Київ, пр. Броварський 15), з 10 по 11 листопада.
5666 26.11.2015 в 10:00

Відкриття VII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики

10 листопада 2015 року у місті Києві відбулося урочисте відкриття щорічної Виставки та Форуму, які вже стали традиційною діловою платформою обміну досвідом між владою, бізнесом та міжнародними експертами у сфері енергоефективності, енергозбереження та відновлюваної енергетики.

Читайте також продовження огляду форуму: Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики. ПРЕЗЕНТАЦІЇ та ДОПОВІДІ. 2 частина

Участь у церемонії відкриття взяли: Геннадій Зубко – Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Олександр Домбровський – Народний депутат України, Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Марюс Януконіс – Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні; Андрій Пишний – Голова правління «ОЩАДБАНК»; Андрій Коболєв – Голова НАК «Нафтогаз України».


VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності, Зубко Геннадій, Геннадій Зубко, Геннадий Зубко, Зубко Геннадий

«Зараз ми є учасниками великого амбітного проекту реформування країни в цілому», - наголосив  Геннадій Зубко, відкриваючи Форум.

«Ми працюємо на законодавчому рівні, проте, без правильних інженерних рішень, інновацій, повернення науки в теплоенергетику, електроенергетику складно говорити про підвищення енергоефективності», - повідомив  Олександр Домбровський – Народний депутат України, Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки та додав, що досягти амбітної мети можемо завдяки консолідації зусиль.

Відкриваючи Форум та Виставку Голова Держенергоефективності, Сергій Савчук привітав учасників та зазначив, що сьогоднішні заходи будуть надзвичайно цікавими і для тих, хто представляє обладнання та техніку і для тих, хто цікавиться інвестиціями в сферу енергоефективності.

"Ринок енергозбереження надзвичайно амбітний по коштам. Якщо говорити про житловий фонд -  80% потребує утеплення. Для цього необхідно 35 млн. євро. Якщо говорити про бюджетну сферу, то це також напрямок куди потрібно залучати інвестиції, зокрема в рамках ЕСКО-механізмів, впроваджених цього року. Цей ринок сягає 4,5 млрд. євро. Щодо розвитку відновлюваних джерел енергії, то Урядом минулого року було прийнято Національний план дій до 2020 року, необхідний обсяг інвестицій 16,5 млрд.євро. Звичайно, це великі кошти, яких держава не має. Тому, нам потрібні інвестиції", - повідомив Сергій Савчук.

За його словами механізми, які передбачають повернення коштів для інвесторів, частково закладені в нормативній базі, яка прийнята і над якою працюємо. В рамках Форуму буде багато тематичних панелей, в яких кожен зможе отримати достатньо інформації щодо сфери енергоефективності та відновлюваної енергетики, обмінятися досвідом та залучити партнерів.


1-й день форуму. 10 листопада          Перейти до:   2-й день


Міжнародна спільнота готова сприяти розбудові інститутів енергоефективності в Україні

Україна досить енергоємна держава, адже споживає утричі більше енергоресурсів, ніж, наприклад, сусідня Польща. Тому, для нашої країни енергозбереження стало пріоритетом і саме в цьому напрямку всі активно працюють, в чому запевнили представники міжнародних проектів, в ході виступів в тематичній панелі «Міжнародна допомога розбудови інститутів енергоефективності в Україні».

Для України важливо, що міжнародна спільнота приділяє багато уваги питанням енергоефективності та готова поділитися досвідом і напрацюваннями у цій сфері, а також залучати інвестиції у проекти з енергоефективності.

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності, Роберт Кюнне

Щоб виконати завдання, які сьогодні стоять перед Урядом у сфері енергоефективності та енергозбереження, Агентство не втрачає жодної можливості співпраці з міжнародними організаціями, фінансовими установами, інвесторами.

Регіональна політика енергоефективності: місцеві ініціативи та фінансові інструменти

Сьогодні одне із завдань – змінити культуру енергоспоживання, створити "живий" попит з боку населення на енергоефективні технології та обладнання, що суттєво сприятиме вирішенню проблем неефективного використання енергоресурсів. На цьому акцентували увагу учасники тематичної панелі «Регіональна політика енергоефективності: місцеві ініціативи та фінансові інструменти» у рамках Бізнес-форуму, який почав роботу 10 листопада 2015 року.

Виступаючі також поділилися практичним досвідом впровадження програми з енергоефективності.

За словами спікерів, залучення місцевих та регіональних бюджетів до співфінансування заходів з енергоефективності сприяє збільшенню кількості учасників програми з енергоефективності. Адже, громадяни мають змогу скористатися одразу декількома механізмами підтримки: державною програмою щодо компенсації частини суми кредиту та місцевими.

Державна політика з енергоефективності: досвід європейських країн та його імплементація в Україні

Цій темі була присвячена тематична панель, яка відбулася 10 листопада 2015 року в рамках конференції «Фінансові інструменти стимулювання енергоефективності. Державні ініціативи в житловому секторі та міжнародні проекти» VII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму. Виступаючи Перший заступник Голови Держенергоефективності Олексій Корчміт зауважив: «Щоб Україна стала енергетично незалежною, суспільству запропоновано європейські підходи до реалізації проектів з енергозбереження. Урядом запроваджено програму з утеплення житла, за якою держава відшкодовує частину суми кредиту на енергоефективне обладнання та матеріали для населення, ОСББ та ЖБК від 20% до 70%».

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

"Це перший важливий крок, який має привести до комплексного утеплення житлового фонду в Україні, 80% якого потребує повної термомодернізації», - зауважив він та додав, що нині більше 60 тисяч родин вже скористалися даною Програмою.

За підсумками дня, свої доповіді представили спікери:

- Олексій КОРЧМІТ, Перший заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. "Державна політика в сфері енергоефективності".

- Валюс СЕРБЕНТА, директор Агенції з економії енергії житла при Міністерстві навколишнього середовища Литовської Республіки. "Досвід Литви у процесі модернізації житлового фонду".

- Вітаутас СТАСЮНАС, Президент Асоціації постачальників тепла Литви. "Реформування паливно-енергетичного господарства Литви: вдвічі ефективніше господарство за 15 років".

- Грегор БРЬОМЛІНГ – директор проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях». "Державні субсидії на енергоефективність –досвід Німеччини"

- Сергій КОШАРУК - заступник голови Волинської ОДА. "Регіональна політика енергоефективності Волинської області"

- Василь Лозинський - директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської ОДА. "Реалізація механізмів стимулювання населення Львівської області до впровадження заходів з енергозбереження"

- Роман БОНДАРУК – депутат Луцької міської ради, Голова Ради голів ОСББ м. Луцька. "Програма відшкодування відсоткових ставок за залученими ОСББ кредитами у банківських установах"

- Євген МЕЦГЕР – директор Департаменту малого та середнього бізнесу ПАТ АБ «Укргазбанк». "Енергоефективність, соціальне суспільство XXI століття: Реалізація програм енергозбереження та енергоефективності державними банками"

- Валерія МАЛАХОВА – директор Департаменту роздрібного бізнесу АТ «Ощадбанк». "Державна програма енергоефективності для населення за участі АТ «Ощадбанк»"

- Гжегош ГАЙДА – керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі в Україні». "Модернізація багатоквартирного житлового фонду: ХТО, ЯК І ДЕ ВЗЯТИ КОШТИ?"

- Роберт КЮННЕ – директор проекту GIZ «Створення енергетичних агентств в Україні». "Проект Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини (BMUB) "Створення енергетичних агентств в Україні"

- Віра ІЛЛЯШ – директор з питань комунікації та урядових зв’язків Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». "Інформаційна підтримка населення щодо енергоефективних заходів у багатоквартирному будинку"

- Кшиштоф ГЕРУЛЬСКІ – представник Групи підтримки України Європейської Комісії. "Досвід ЄС з питань впровадження заходів з енергоефективності  у будинках"

- Олена ТОЧИЛІНА – менеджер по роботі з банками Української програми підвищення енергоефективності (UKEEP) – кредитної лінії, розробленої Європейським Банком Реконструкції та Розвитку (ЄБРР). "UKEEP: Досвід фінансування проектів з енергоефективності. Селектор Технологій: Інструмент вибору енергоефективного обладнання"

- Станіслав ТЕРЛЕЦЬКИЙ – керівник спільного зі Світовим банком проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання України». "Політики МФО в секторі проектів з енергоефективності"

- Бастіан ШТЕНЦЕЛЬ – керівник проектів по Східній Європі «Енергоефективні будівлі» Німецького енергетичного агентства (DENA). "Енергоефективність в Україні"


2-й день форуму. 11 листопада          Перейти до:   1-й день↑


Голова Держенергоефективності відкрив День відновлюваної енергетики

На початку заходу, який відбувся в рамках VII Міжнародного інвестиційного бізнес-форуму з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Сергій Савчук привітав усіх з Міжнародним днем енергоефективності. Він повідомив, що Україна як ніколи, відчуває потребу в зменшенні використання традиційних ресурсів та їх заміщенні відновлюваними джерелами енергії та альтернативними видами палива.

«Відновлювана енергетика сьогодні всесвітньо актуальна тематика і для нас її розвиток вже не гасло. Представники саме цього ринку впливають на розвиток вітчизняної економіки. Це нові робочі місця, демонополізація і додаткові находження до державного та місцевих бюджетів, ефект мультиплікатора», - зауважив він та додав, що світові тенденції за останні три роки показали, що інвестиції в ринок відновлюваної енергетики перевищують інвестиції в ринок традиційної, зокрема у США, Німеччині.

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

Сергій Савчук зазначив, що даний захід дозволить обговорити всі ті виклики, які стоять перед нами та знайти рішення для того, щоб ринок відновлюваної енергетики запрацював. За його словами, особливу увагу варто звернути на формування сприятливого інвестиційного поля, адже для реалізації Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2020 року, який прийнято Урядом минулого року, необхідно 16 млрд. євро, яких у держбюджеті не має.

За підсумками дня, свої доповіді представили спікери:

- Ігор КОВАЛЬОВ - заступник директора Департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності. 
"Виконання міжнародних зобов’язань України у сфері відновлюваної енергетики"

- Степан КУДРЯ – в.о. директора Інституту відновлюваної енергетики НАН України, доктор технічних наук, професор. "Створення геоінформаційної системи та дорожніх карт розвитку відновлюваної енергетики України"

- Олексій ОРЖЕЛЬ – Голова Української асоціації відновлюваної енергетики. "Поточний стан та проблеми розвитку відновлюваної енергетики в Україні"

- Андрій КОНЕЧЕНКОВ – Голова правління Української вітроенергетичної асоціації. "Можливості розвитку вітроенергетики в Україні"

- Георгій ГЕЛЕТУХА – Голова правління Біоенергетичної асоціації України. "Потенціал і бар’єри використання відновлювальних джерел енергії в секторі теплозабезпечення"

- Ігор КИРИЛЬЧУК – Національний координатор проекту ЮНІДО/ГЕФ «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваних джерел енергії в агрохарчових та інших малих і середніх підприємствах України». "Зміцнення спроможності агрохарчових підприємств щодо реалізації проектів з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії: механізми сприяння зі сторони Проекту ЮНІДО/ГЕФ"

- Микола КОЛОМИЙЧЕНКО – Президент «Український Пелетний Союз». "Стан та перспективи розвитку виробництва твердого біопалива в Україні"

- Кирило ТОМЛЯК – директор ТОВ «Солома-проект». "Теплозабезпечення з використанням біомаси"

Ігор ДМИТРЕНКО – директор Державного науково-дослідного інституту «Укрдіцемент». "Енергія твердих побутових відходів для заміщення традиційних енергетичних джерел і утилізація відходів"

- Леся МАТІЮК – керівник проекту БІО-ПРОМ Агентства з відновлюваних ресурсів Німеччини (FNR). "Проекти з біоенергетики у сучасній Україні: виклики та потреби"

- Рімантас ГЕРМАНАС – Голова Ради теплопостачальників Литви. "Централізоване постачання тепла стало "зеленішим". Переваги використання біопалива".

- Тарас МИКОЛАЄНКО – директор Української асоціації альтернативних транспортних палив «Укрбіопаливо». "Моторні біопалива – енергонезалежність та точка росту Української економіки"

- Богдан КОЧІРКО – заступник директора з наукової роботи ДП «НДІННП «МАСМА». "Особливості розвитку вітчизняного ринку бензинів моторних сумішевих та альтернативних видів палив. Перспективи виробництва"

- Дмитро ШУЛЬМЕЙСТЕР – директор Департаменту продовольства Мінагрополітики. "Перспективи розвитку ринку біоетанолу в Україні"

- Кейс КВАНТ – головний експерт Netherlands Enterprise Agency, Нідерланди. "Політика розвитку виробництва біопалива у Нідерландах"

- Рімантас ГЕРМАНАС – Голова Ради Асоціації постачальників тепла Литви. "Централізоване постачання тепла стало "зеленішим". Переваги використання біопалива"

- Вітаутас СТАСЮНАС – Президент Асоціації постачальників тепла Литви. "Огляд модернізації теплоенергетичного сектору Литви. Результати і перспектива"

- Вілюс БЕРНАТОНІС – партнер юридичної компанії "Тарк Грунте Суткєнє". "Фінансування реновації"

- Анатолій ПОНІКАРЧУК – генеральний директор компанії "Волинь Кальвіс". "Досвід виробництва тепла з використанням котлів KALVIS"

- Вікторія ТХОРЄВСЬКА – представник компанії «Солвей Кемікалз Інтернешнл С.А.». "Найсучасніша технологія очищеня димових газів: підвищення глобальної енергоефективності"

- Гліб ПРОНЕНКО – директор по маркетингу підприємства «Промислові системи». "LED освітлення від проектування до монтажу"

- Мілена ВАСИЛЕВА – представник компанії «Бруната», Болгарія. "Індивідуальний облік теплової енергії"

- Олексій ЛИСАК – директор «Стропува-Україна». "Фінансування. Енергозберігаючий проект з модернізації котельної"  

Читайте також продовження огляду форуму: Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики. ПРЕЗЕНТАЦІЇ та ДОПОВІДІ. 2 частина

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності


VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності


VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності


VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності


VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності

VII Міжнародний інвестиційний бізнес-форум з питань енергоефективності та відновлюваної енергетики, Держенергоєфективності


Джерело: www.saee.gov.ua
Фото: Прес - служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 

 
 
Интересные новости:
15.11.2015
2872
27 жовтня 2015 року розпочав свою роботу міжнародний форум GREEN MIND 2015....
15.11.2015
2801
В рамках міжнародного форуму GREEN MIND 2015, відбулася прес-конференція присвячена презентації ново...
16.11.2015
5085
Фотоотчет с международного форума Green Mind 2015, проходившего с 27 по 28 октября, в г. Киеве, в То...
13.03.2024
1282
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3828
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4313
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...