РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Нові зміни в Департаменті земельних ресурсів скоротять черги (ІНТЕРВ'Ю)

Новий глава Департаменту земельних ресурсів КМДА розказав про свої перші кроки 
3962 09.10.2018 в 07:43



Як вирішуються основні проблеми земельних ресурсів

У діяльності Департаменту земельних ресурсів за 2015-2017 роки аудитори КМДА зафіксували порушення, які призвели до втрат для міського бюджету. Результати аудиторської перевірки засвідчили необхідність змінювати підходи до роботи. Новопризначений керівник департаменту Петро Оленич розповів про основні ризики в управлінні земельними ресурсами та перші кроки щодо їх уникнення.

- Нещодавно Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА встановив, що за два роки через неналежну роботу органу управління земельними ресурсами бюджет Києва «втратив» близько 147 млн грн. Виявлено дуже серйозні порушення: недбале виконання договорів оренди на земельні ділянки, затягування розгляду клопотань про відведення і продаж землі, необґрунтовані відмови в розробці проектів тощо.  Яким чином ви будете вирішувати проблеми, що висвітлені в аудиторському звіті?

- Хочу звернути увагу, що основна проблема полягала у заплутаній структурі та неефективній організації роботи департаменту, що в свою чергу, і призвело до зазначених в аудиторському звіті фінансових втрат та порушень. Саме тому ми сконцентрувалися на розробці та впровадженні нової, прозорої структури Департаменту, на виявленні та знешкодженні механізмів і процедур, що призводили до системних порушень або зловживань.

Зараз ми жорстко контролюємо, щоб безкоштовні послуги, які надає Департамент земельних ресурсів,  були справді безкоштовними. Впровадили чіткий регламент та контроль за термінами обробки всіх документів, забезпечили стандартизацію договірних відносин. Усунули всі фактори, завдяки яким було можливо вести політику «подвійних стандартів». В тому числі, ми унеможливили маніпулювання сумами при сплаті за землю до міського бюджету.

При цьому ми з вами розуміємо, що будь-яка система не працює сама по собі. За кожною дією чи бездіяльністю завжди стоїть конкретна людина. І коли такі люди збираються разом, утворюється механізм, який дуже складно подолати. 

Тому питання кадрової політики для нашої команди – це дуже чутлива тема. Ми встановлюємо високі вимоги до доброчесності та професійності як працівників Департаменту, так і кандидатів на вакантні посади. Ретельно досліджуємо діяльність кожного працівника у тому, що стосується його ефективності, впливу на процес та можливого зловживання повноваженнями при виконанні службових обов’язків.

І звісно, ознайомившись з результатами роботи працівників Департаменту за попередні роки, виявивши у деяких із них ознаки можливого зловживання повноваженнями при виконанні службових обов’язків, ми ухвалили управлінські рішення щодо неможливості подальшої співпраці з такими особами.

І цей процес триватиме до того часу, поки громада та місто не будуть задоволені результатами роботи Департаменту земельних ресурсів.

- Кияни дуже задоволені можливістю отримати довідку про грошову оцінку за 15 хвилин з моменту звернення. Які ще процеси у столичних земельних відносинах вам вже вдалося покращити?

- Уже місяць працює нова структура Департаменту і немає жодної скарги чи нарікання  від людей щодо своєчасності обробки документів та заяв. Зокрема, ми обробляємо заяву та видаємо довідку цілком безкоштовно та без затримок.

Це, справді, подобається киянам. Крім того, взагалі зникли черги. Сьогодні у години прийому ви не побачите більше двох-трьох людей, що чекають на отримання довідки. Хочу поділитися цікавою статистикою. У липні та вересні 2018 року видавалась однакова кількість довідок,  а саме - більше 1400 довідок щомісяця.

Однак ситуація з чергами вкрай відрізняється – в липні вони були величезні, а зараз зникли. Це реальні показники того, що система працює правильно.

Як Департамент земельних ресурсів протидіє намаганням «прихопити» клаптики територій зелених зон?

- На сьогодні ми активізували роботу щодо оформлення земельних ділянок закладів освіти, медицини, скверів та парків. Це унеможливить використання цих територій під будь-які інші цілі, окрім задекларованих, і поставить крапку у будь-яких спробах зазіхання на них.

- Як саме ви плануєте налагоджувати процеси спілкування з громадськістю за допомогою сучасних інформаційних ресурсів?

- Найближчим часом ми плануємо почати просвітницьку кампанію.  Будемо пояснювати киянам, що таке земельні відносини, які є права і обов’язки у кожної з сторін.  Як визначається грошова оцінка, чим відрізняються нормативно грошова і експертна оцінка земельної ділянки.

З чого складається плата за землю і куди вона спрямовується. Які процеси є обов’язковими при купівлі-продажу, даруванні або отримання в оренду земельної ділянки. Все це ми будемо роз’яснювати громадянам за допомогою інтерактивних систем в онлайн режимі на нашому веб-ресурсі.

Зараз розробники працюють над створенням офіційного сайту Департаменту, який і стане основним джерелом цифрової комунікації. Цей ресурс забезпечить цифровий майданчик для киян на якому можна буде знайти  необхідну інформацію, поставити запитання та отримати послуги в онлайн режимі.

Першою такою послугою буде видача довідки про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. Також ми відкриємо сторінку у соціальній мережі Facebook. У такий спосіб запровадимо нові стандарти інформаційної взаємодії між киянами та Департаментом земельних ресурсів на засадах максимальної відкритості та прозорості.


Источник: Главком

 
 
Интересные новости:
26.09.2018
3993
В інтерв’ю Петро Оленич розповів про надання послуг і сервісів в режимі онлайн, запуск земельн...
20.09.2018
3378
СЕО Укрпочты в блиц-интервью рассказал, зачем он хочет выдать 5-7 миллионов банковских карт и почему...
26.06.2023
70
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
11.03.2024
2650
Микита Гайдамаха, керівник проєкту Temsa, компанія “АВТО-РЕГІОН” розповів про важливість...
05.10.2023
5165
В листопаді на території Ірпінської громади відкриється Центр соціалізації для ВПО з комфортними сма...