РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.545 EUR: 42.056
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.545
EUR 40.000 41.000 42.056
USD 39.400 39.830 39.545
EUR 42.050 42.720 42.056
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Надаємо нового життя раритетним стільцям

Як відремонтувати раритетні стільці. Покрокова рекомендація від експертів
1969 03.09.2020 в 05:29

Якщо вам пощастило віднайти на горищі чи у колишньому помешканні своїх родичів старі дерев’яні стільці – не поспішайте їх викидати. Ці раритетні меблі, яким більше ніж 50 років, досвідчені майстри виготовляли з доброго дерева, тому стільці з минулого століття не тільки красиві, але й міцні та довговічні. Варто їх лише трохи підремонтувати й пофарбувати, і нове життя їм забезпечене.

Якщо дерев’яний каркас стільців не поточили жуки, пази не розсохлися, немає великих тріщин, а цанга міцна й стійка, варто прийняти єдине правильне рішення – ремонтувати.

Відтак ремонт меблів, як і будь-яких інших конструкцій, має певні особливості, які варто взяти до уваги. Найскладніше при ремонті раритетних стільців – уникнути застосування невластивих для склеювання деревини матеріалів, зокрема міцних смол, універсального клею, цвяхів, самонарізів та інших металевих кріплень. Ці матеріали лише ненадовго можуть виправити дефект, але у процесі експлуатації ще більше пошкодять дерев'яну конструкцію. Дуже міцний клей глибоко проникає у волокна деревини та при висиханні стискається, що загрожує відриванню шарів зістареної деревини. Металеві кріплення твердіші ніж дерево, тому при фізичних навантаженнях руйнують деталі стільців.

При виникненні труднощів із розбиранням стільців для ремонту треба нанести на «проблемні» кріплення технічну олію, що дасть змогу легко відкрутити деталі, які обов'язково треба підписувати, аби полегшити остаточне збирання оновленого виробу. У старих радянських моделях елементи стільців, зібрані за допомогою епоксидного клею, треба потримати під струменем гарячої води для його розчинення.

Після ретельного огляду стільців та їхнього розбирання (за необхідності) можна розпочинати ремонтні роботи.

Отож, послідовність виконання робіт з оновлення раритетних стільців:

– виявлені під час огляду тріщини й відколи зашпаклюйте спеціальною шпаклівкою для дерева;

– після висихання шпаклівки шліфувальним папером дрібної зернистості ретельно пошліфуйте усі дерев’яні елементи стільця, усуваючи також старе покриття;

– витріть елементи від пилюки та бруду й нанесіть ґрунтовку з метою рівномірного розподілу фарби та кращої адгезії, а після висихання розпочніть фарбування з використанням Śnieżka Supermal® Акрилова емаль; якщо ж стілець не буде розбиратися на окремі елементи, тоді фарбування, як і підготовчі роботи, розпочинають із важкодоступних місць, перевернувши його ніжками догори;

– з'єднайте усі елементи стільця і нанесіть фарбу Śnieżka Supermal® Акрилова емаль обраного кольору із палітри 20-ти кольорів. Якщо ж омріяного кольору серед запропонованих немає, тоді можливе кольорування базового білого кольору за допомогою універсального пігментного концентрату Colorex.

Емаль можна наносити за допомогою пензлика, валика чи розпилювача, але найлегше це робити пласким м’яким пензликом, досягаючи таким чином рівномірного фарбування усіх елементів стільця.

Після висихання першого шару фарби, приблизно через чотири години, за потреби варто пройтися по поверхні стільця шліфувальним папером, аби усунути вкраплення чи пухирці від фарби, та протерти вологою ганчіркою. Одразу після цього можна наносити другий шар фарби.

Усі роботи необхідно проводити за температури повітря не нижче ніж +10°C та відносної вологості повітря нижче ніж 80%.

Śnieżka Supermal® Акрилова емаль має дуже слабкий запах, високу адгезію та чудову покривну здатність, тому її дуже легко наносити: вона добре прилипає до поверхні, створюючи міцне та стійке покриття вже після нанесення першого шару.

Фарба Śnieżka Supermal® Акрилова емаль – на водній основі, що свідчить про її безпечність. Саме тому емаль рекомендовано для фарбування іграшок та дитячих майданчиків. А  знак екологічного маркування «Зелений журавлик» та відповідний сертифікат лише підтверджують  екологічність матеріалу.

Śnieżka Supermal® Акрилова емаль спеціально призначена для декоративно-захисного фарбування деревини та деревопохідних матеріалів, що також є гарантією високоякісного оновлення раритетних стільців.

Отже стільці реставровані, тому можна запрошувати гостей на вечірні посиденьки на горнятко запашного чаю!


Джерело: www.sniezka.ua

Інформацію опубліковано на правах реклами

Похожие статьи:
18.07.2019
3306
Як самотужки оновити взуттєву дерев'яну тумбу...
28.12.2023
2223
Узнайте, как изготовить лавку своими руками, а также какие материалы и инструменты для этого понадоб...
08.09.2023
1665
Сьогоднішній будівельний ринок гідроізоляції пропонує широкий асортимент рулонних бітумно-полімерних...
0001