РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.574 EUR: 42.162
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.574
EUR 40.000 41.000 42.162
USD 39.360 39.673 39.574
EUR 41.780 42.450 42.162
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Бережи воду – збережи життя

Практичні експертні поради щодо того, як правильно використовувати воду в повсякденному житті
4871 03.08.2020 в 11:30


Вода - життя. Без неї неможливе існування рослин, тварин, бактерій та інших відомих форм живих істот. Не може прожити без води і людина. Це найважливіша рідина нашій планеті. А вам відомо, скільки всього її є? Так от, хоча понад 70% Землі вкрито водою, лише близько 3% цієї води є прісними. Достатньо? Ні! А тому, що кожна людина на Землі за рік використовує 1,5 мільйонів літрів води. А отже, ми споживаємо дуже багато води, більше ніж планета може відновити і очистити. Вражає!? Отож бо!  На сьогодні, мільярд людей у світі не мають доступу до чистої питної води і ще 2,6 мільярда відчувають нестачу води для потреб гігієни. Тут важливо усвідомити, що брак питної води стосується кожного. До прикладу, нині в Україні  майже у всіх регіонах спостерігаємо забруднення водойм, які забезпечують населенні пункти придатною для споживання водою. Також впливають на ситуацію і зміни клімату.  Вчені прогнозують, до 2025 року нестачу чистої води відчуватимуть дві третини населення світу.



Що ж робити!? Як вберегти один із найцінніших природніх ресурсів? І як правильно використовувати воду в повсякденному житті? Ми поспілкувавшись з представниками  різних сфер діяльності.

Зокрема, про рециркуляцію дощової води для дому, розповів Кшиштоф Сіміньскі, генеральний директор компанії Galeco, яка займається виготовленням водостічних систем:

«Дощову воду можна використовувати для поливу саду або ж у технічних цілях. Наприклад, в останні роки почали з'являтися різноманітні системи рециркуляції води для дому. Процес перенаправлення та  грубого очищення води, яка використовується повторно на менш відповідальних ділянках водопостачання. Наша компанія створила водостічні системи квадратного профілю зі сталі та ПВХ - сучасні розробки унікальної, квадратної форми ринви і водостічної труби, які є більш глибокими і широкими, ніж її круглі аналоги. Завдяки водостічним системам Galeco  можна вторинно використовувати дощову воду та значно економити питну воду».



Експерт сільськогосподарського дорадчого центру «Фермерська Країна» Завада Христина поділилася своїми знаннями економії води:

«У агросфері та й просто дрібними фермерами все частіше використовується метод крапельного зрошення, яке є одним з найефективніших способів поливу, так як вода подається до кореня рослини від джерела води через трубопровід, значно знижуючи ризик втрати води. Глибоке просочування води або утворення калюж можна уникнути, якщо правильно керувати роботою системи крапельного зрошення, застосовуючи воду в такій кількості, в якій її вбирає корінь рослини. Зниження витрат води при використанні систем крапельного поливу складає від 20 до 80% порівняно з іншими методами зрошування. Величина цієї економії залежить від кліматичних умов, виду насаджень, типу ґрунтів, технічних характеристик самої системи поливу».



Про економне та правильне використання води у житлових будинках розповіла керівник групи архітекторів компанії «Укрдизайнгруп» Надія Захарчук:

«При будівництві споруд та будинків варто передбачати економне використання води. При проектуванні індивідуальних житлових будинків хорошою ідеєю є використання технологій «розумний будинок», де за допомогою пульта чи програми установленої на гаджет, можна на відстані керувати та отримувати інформацію про стан домашніх приладів, створювати потрібний мікроклімат в оселі, забезпечувати помірну подачу води. Важливим фактором такої системи є виявлення протікань та автоматичне перекривання води, попередивши затоплення оселі».



«Чим швидше ми почнемо свідомо відноситися до збереження природних ресурсів, тим якісніше життя зможемо забезпечити собі та майбутньому поколінню» - додала Надія.

Тарас Кінах, майстер спорту з важкої атлетики, тренер фітнес клубу «Олімп» зазначив:

«Ніхто не задумується скільки за день витрачає води. Варто змінювати свої звички, наприклад, душ - гарна альтернатива прийому ванни. Закривайте кран, коли чистите зуби! Вода потрібна, щоб прополоскати зуби, а не усю процедуру. Так само можна мити посуд - очищати тарілки і мити їх миючим засобом можна і з закритим краном, а під проточною водою – лише споліскувати».



Отож, існує багато різноманітних способів економії води. Не будьте байдужими, не залишайтесь  осторонь. Це спільна проблема всього людства. Адже вода дає життя. А чиста вода - основа здоров'я.

І на останок, моя Вам порада,  бережіть воду сьогодні, щоб мати її в майбутньому.

Оксана Романець


Джерело: galeco.com.ua
Інформація опублікована на правах реклами

Похожие статьи:
07.03.2019
3605
Цемент перетворив світ, але тепер загрожує зруйнувати навколишнє середовище. Зараз у світі йде борот...
14.11.2023
2619
Чому відбувається падіння цін на сонячні панелі і як це впливає на наше повсякденне життя?...
0001