РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.670 EUR: 42.520
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.670
EUR 40.000 41.000 42.520
USD 39.450 39.830 39.670
EUR 42.280 42.850 42.520
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Продовження експлуатаційного періоду робочих органів спецобладнання

Компанія Caterpillar проводить дослідження, в ході яких виявляються слабкі сторони конструкцій, збираються дані щодо застосування техніки в різних ситуаціях
1536 02.10.2019 в 09:12


Експлуатація спецобладнання

Ковші, відвали та конструкції землерийної техніки, яка приводить їх в роботу, піддаються серйозним експлуатаційним навантаженням. Функціональні деталі обладнання виготовляються, як правило, зі специфічних різновидів сталі й характеризуються певною межею зносостійкості. Статистика говорить про те, що поломки перерахованих вище частин - це явище досить поширене.

Номенклатура спеціального обладнання не обмежена одними землерийними пристроями. Вона включає в себе також лісозаготівельне та шляхове обладнання, бурові конструкції та інші спеціальні пристрої. У всіх категоріях ситуація однакова. Функціональні деталі згодом псуються і стають непридатними. Використання в процесі виготовлення робочих елементів матеріалів підвищеної міцності вирішує це питання тільки частково.

Компанія Caterpillar проводить дослідження, в ході яких виявляються слабкі сторони конструкцій, збираються дані щодо застосування техніки в різних ситуаціях. З урахуванням отриманої інформації складаються рекомендації щодо експлуатації спеціального обладнання, технічного обслуговування і догляду за технікою.



Термін служби і причини поломок

Кожному типу обладнання властиві специфічні фактори зносу деталей:

  1. Поломки землерийної техніки, спровоковані агресивним впливом. Ділянка, що обробляється, в рідкісних випадках однорідна і навіть у м'якому ґрунті зустрічаються тверді компоненти, взаємодія з якими призводить до формування вм'ятин.
  2. Гаки вантажопідіймальних машин, троси в лебідках піддаються серйозним динамічним навантаженням. У матеріалах, з яких вони зроблені, накопичується напруга втомлення.
  3. Робочі приводи органів в рідкісних випадках включають в себе системи важелів і гідроциліндрів. Найчутливіші ділянки: осі в зчленуваннях і функціональні області штоків. Бруд, який осідає на них, сприяє утворенню подряпин, що в свою чергу призводить до збільшення простору між частинами та зниження продуктивності конструкцій.

Список факторів, що викликають знос робочих елементів устаткування, можна перераховувати дуже довго. Гарантійні терміни для обладнання встановлені з урахуванням аналізу даних за підсумками використання. Одним з важливих умов збільшення ресурсу та забезпечення безперебійності в роботі спеціального обладнання служить дотримання порад компанії виробника.



Технічне обслуговування та акуратне використання

Регулярність проведення техогляду встановлюється технічною документацією для кожної окремої моделі техніки. Сервісні центри проводять технічне обслуговування і надають кваліфіковану допомогу при необхідності. В ході проведення маніпуляцій оглядаються всі функціональні деталі, елементи зі слідами поломок ремонтуються або замінюються новими.

Додаткову увагу слід приділити механізму приводу: деталі повинні бути без пошкоджень і тріщин. Троси і канати машин та кранів піддаються циклічним випробуванням. Поломки елементів можуть призвести до падіння вантажу та спровокувати аварію.

Методи підвищення експлуатаційного періоду систем та агрегатів спецобладнання

Існує кілька варіантів вирішення проблем зі збільшенням ресурсу функціональних частин машин, які використовуються для певних типів робіт. Розробники Caterpillar займаються вдосконаленням технологій, використовують нові марки металу та підбирають необхідну конфігурацію для інструменту. Частини робочого обладнання, які піддаються сильному зносу, роблять з’ємними, що дає можливість при черговому ТО моментально встановити на місце деталі, що вийшли з ладу, і відновити роботи.

Для підвищення термінів експлуатації потрібно:

  1. Чітке дотримання рекомендацій компанії виробника по застосуванню, ТО і ремонту.
  2. Проведення систематичного огляду робочих деталей. У разі виявлення серйозних ушкоджень потрібно терміново вжити заходів щодо їх ліквідації.
  3. Використання техніки тільки за призначенням з урахуванням всіх факторів, що впливають на стан інструменту.

Спільно з організаційними заходами розрізняють і інші методи збільшення термінів експлуатації устаткування. Це з’ємні ріжучі кромки інструменту відвалу, зубці ковшів й інші деталі. При черговому технічному обслуговуванні це дає можливість моментально встановити на місце поламаних деталей нові та знизити фінансові витрати компанії.

Джерело: zeppelin.ua
Інформацію розміщено на правах реклами

Похожие статьи:
02.10.2019
1742
Застосування системи CAT Grade для екскаваторів гарантовано покращує робочі характеристики, підвищує...
01.03.2022
2286
Особливості ремонту вузлів ходової частини гусеничного екскаватора...
24.02.2022
1697
Основні технічні показники і експлуатаційні особливості фронтальних навантажувачів компанії Hyu...
0001