РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Субсидії: держава не повинна сплачувати комунальні послуги безробітних

В Україні змінено права оформлення субсидій. Тепер для отримання допомоги від держави необхідно декларувати доходи всіх членів сім'ї, навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами
3857 14.05.2018 в 07:45



В Україні змінено права оформлення субсидій. Тепер для отримання допомоги від держави необхідно декларувати доходи всіх членів сім'ї, навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами.

Як повідомляється на урядовому сайті, є чимало сімей, в яких чоловік прописан за однією адресою, а дружина й діти за іншої. Чоловік працює, дружина, скажімо, в декретній відпустці або взагалі не працює. Таким сім'ям раніше, зважаючи на те, що дружина зареєстрована з дітьми в будинку одна, надавалася велика субсидія, доходи чоловіка не враховувалися, але гроші щомісяця він приносив саме в цю сім'ю.

У той же час, на квартиру, де прописан чоловік, оформлялася субсидія, виходячи з кількості незареєстрованих, а фактично проживаючих осіб. Відповідно доходи такої людини не бралися до уваги для призначення допомоги ні там, ні тут. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Таким чином, держава реагує на соціальну несправедливість і турбується про возз'єднання українських сімей.

Ці нововведення прокоментував заступник директора департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації Максим Бученко.

Чим викликана необхідність змінити правила оформлення субсидій в Україні?

Наразі постанова приведена у відповідність, щоб субсидії дійсно отримували ті громадяни, яким вона потрібна, а як вона роздавалася раніше. Фактично, те що включаються доходи членів родини, тобто чоловіка чи дружини, то теоретично це вірно, тому що все одно вони проживають всі на одній житловій площі.

Субсидии: теперь необходимо указывать доходы всех членов семьи, включая несовершеннолетних детей

А як це доводиться юридично?

Знову ж таки, це виключно тільки для членів родини. Ті що там окремо проживають, на жаль, ми поки що контролювати не можемо.

За новими правилами треба декларувати статки усіх членів сімей – чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей, навіть тих які зареєстровані за іншими адресами. А якщо, наприклад, дитина живе в гуртожитку?

Поки вона неповнолітня, відповідно до сімейного кодексу, вона відноситься до членів родини. Тобто суми доходу неповнолітніх немає. Це от для дитини, яка проживає у гуртожитку до 18 років, до набуття повноліття, будуть враховуватися доходи її сім'ї, тобто матері і батька. А не навпаки. Навпаки, виходить що це краще для сім'ї, ніж було раніше. 

А що держава втрачала до того, коли була ухвалена ось ця постанова з цими нововведеннями?

Проблема була в тому, що сума субсидії була надміру нарахована, без врахування таких от нововведень, які зараз є.

А хто буде вивчати ці дані на правдивість?

Одразу кажу, це не робота соціальних інспекторів. Цим не займаються органи соціального захисту. Цим буде займатися Нацполіція. Все буде перевірятися з часом, відповідно до реєстрів. Є реєстр одружений-неодружений, який знаходиться в юстиції, є реєстри на купівлю автомобілів, які знаходяться в Нацполіції, є реєстри міграційної служби, коли громадяни перетинають кордон і виїжджають на заробітки в інші країни. Це просто обрізаються люди, які приховують свої доходи. Тобто на даний час теоретично краще йти працювати, ніж казати, що мені, там 30-40 років, я ніде не працюю, давайте мені субсидію. Ні, на жаль, такого вже не буде. Тобто якщо працездатна особа – повинна працювати.

Наскільки тоді може бути скорочена кількість людей, які претендують на субсидію?

По місту Києву, я так вважаю, що буде 7 % від загальної кількості домогосподарств.

Виходячи з тексту цієї постанови, у випадку безробітних осіб, субсидія буде надаватися тим, хто офіційно зареєстрований у службі зайнятості. Тим, хто працює без оформлення в Україні, або наприклад за кордоном, про що ви сказали, органи соцзахисту автоматом рахуватимуть дохід – три прожиткових мінімуми. Це 5286 гривень. Чому в такій кількості?

Бо це середня зарплата по Україні.

А це фізичні гроші, що з ними буде робити ця людина?

З цими грішми людина нічого не робить, це те, що вона мала б заробити, якби десь офіційно працювала. І повторююсь, що громадяни працездатного віку, які не працюють, на субсидію вже не мають права, навіть якщо це буде в складі сім'ї.

Экономные субсидианты получили премии

Давайте зробимо крок назад. Єдина сім'я, але прописані в різних місцях. Чи буде в такому випадку нараховуватись субсидія?

Єдина сім'я, тобто на одній квартирі проживає жінка, на другій квартирі зареєстрований чоловік. Тобто якщо жінка хоче оформити субсидію, то вона декларує, що у неї є чоловік і декларує його ІНН. З приводу цього ми робимо запит на ДФС, і отримуємо відповідь про його доходи, і підключаємо ці доходи до доходів жінки та розраховуємо житлову субсидію.

А якщо чоловік неофіційно працює?

Якщо він неофіційно працює жінка втрачає право на отримання субсидій.

А як можна визнати, що він працює неофіційно?

Ми отримуємо інформацію від ДФС. Тобто перше, для міста Києва визначено, що громадянин працездатного віку може не працювати, якщо він знаходиться в життєвих обставинах, за якими він не може працювати.

А в інших випадках він мусить працювати?

Так.

Це ж українське законодавство, а не радянське.

Якщо хочуть субсидію, то повинні виконувати. Якщо вони не працюють, чому держава повинна сплачувати за них комунальні послуги?

Джерело: Голос Столиці

 
 
Интересные новости:
11.05.2018
1762
Какие изменения на рынке жилой недвижимости стоит ожидать в ближайшее время...
11.05.2018
6659
Что нужно знать покупателям, чтобы долгожданное приобретение не оказалось «котом в мешке»...
08.05.2018
1642
В Украине средняя цена на аренду однокомнатного жилья недалеко от центра города гораздо выше, чем ср...
23.01.2024
6221
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
3965
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...