РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Доступне житло як національна ідея: світовий досвід житлової політики

Експерти презентували досвід своїх держав щодо забезпечення громадян житлом
1996 27.04.2018 в 08:18



«На часі – розробка Національного плану реформування житлової політики в Україні. Фахівці Держмолодьжитла готові ініціювати й активно долучитися до цієї роботи», - заявив голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний, відкриваючи засідання «круглого столу» «Кращі практики житлової політики та можливості їх застосування в Україні» 26 квітня у столичному Президент Палаці.

Захід було організовано Держмолодьжитлом за підтримки Секції по житловому господарству та землекористуванню ЕЄК ООН і Програми розвитку ООН в Україні.

Учасників дискусії привітала керівник комітету житлового господарства та землекористування Європейської економічної комісії ООН Гульнара Ролл.

Метою заходу Сергій Комнатний назвав отримати досвід, яким чином країни рухаються до створення доступу до достатнього, безпечного і недорогого житла для всіх громадян, зрозуміти, які практики можуть бути застосовані в нашій країні та вийти на конкретні пропозиції та проекти актів.

Цілі сталого розвитку, затверджені Генеральною Асамблеєю ООН у вересні 2015 року, яких дотримуються всі країни світу, включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. Ціль 11 містить завдання – до 2030 року забезпечити загальний доступ до достатнього, безпечного і недорогого житла й основних послуг.

Адже сьогодні питання житлового забезпечення громадян України врегульоване недостатньо ефективно. Частково ми користуємося нормами законодавства, які діяли ще за часів Радянського Союзу та не враховують вимог та викликів сучасності, - зазначив Сергій Комнатний. – Насамперед мова про Житловий кодекс зразка 1983 року, який містить ще відсилання до комуністичного минулого. Крім того, маємо зобов’язання перед соціально незахищеними верствами населення у створенні умов для вирішення ними житлового питання».

Експерти презентували досвід своїх держав щодо забезпечення громадян житлом. З презентаціями виступили керівник комітету житлового господарства ООН-ХАБІТАТ Кристоф Лаланд, міжнародні експерти Агата Краузе (Польща), Вероніка Рехакова (Словаччина), Юнона Лунгул (Молдова), Сергій Сидорко (Латвія), Олена Шуляк, керівник сектора «Будівництво» Офісу ефективного регулювання (BRDO).

Зокрема, йшлося про те, що в Румунії працюють програми житлового кредитування, оренди житла, відродження села, соціального житла. У Латвії працює закон про оренду житлових приміщень. У Словаччині майже 25 років ефективно працює Державний фонд розвитку житлового будівництва, який надає довгострокові кредити з пільговими диференційованими  відсотковими ставками.

З матеріалами презентацій можна ознайомитися на сайті Держмолодьжитла.

З доповідями і повідомленнями виступили заступник Харківського міського голови – директор Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради Михайло Фатеєв, перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський і виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич.

Учасники «круглого столу» провели професійну дискусію довкола теми засідання.

«Нехай доступне житло стане національною ідеєю», - підбила підсумки засідання Єлена Беженару, керівник групи експертів ООН, які під час триденного візиту до нашої країни представили свої висновки щодо проектів розроблених українськими фахівцями законів «Про орендні будинки» і «Про механізми забезпечення житлом».

«Інформація та досвід, які ми отримали сьогодні, дозволить нам максимально ефективно та раціонально імплементувати ефективні механізми з житлового забезпечення в законодавство нашої країні», - закрив обговорення Сергій Комнатний.

***

Засіданню «круглого столу» передувала зустріч міжнародної експертної групи фахівців з житлового законодавства із заступником міністра регіонального розвитку України Львом Парцхаладзе і керівниками департаментів Мінрегіону.

Сьогодні ж експерти обговорили стан реалізації житлової політики в Україні із заступником голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, архітектури та ЖКГ Альоною Бабак.

Джерело: Прес-служба Держмолодьжитла

 
 
Интересные новости:
27.04.2018
1488
В январе-марте 2018 года предприятиями Киева выполнено строительных работ на сумму 4,8 млрд грн...
27.04.2018
1793
Почти в каждом городе найдутся промзоны или заброшенные индустриальные объекты...
27.04.2018
1231
Модернизация двух предприятий оценивается в 280 млн долларов...
29.03.2024
2446
Енергію, яку вироблятиме система, використовуватимуть для роботи зрошувальної системи регіону...
29.03.2024
3363
З 1 квітня 2024 року змінюється розмір мінімальної заробітної плати...
29.03.2024
1215
Підписано зміни до наказу № 647 щодо обмеження граничного терміну експлуатації вант...