РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Обережно – чадний газ! Основні помилки, порушення та вимоги

Численні випадки отруєння чадним газом свідчать про те, що багато людей не розуміють принципів утворення та поширення чадного газу
3565 15.02.2018 в 07:40



Численні випадки отруєння чадним газом, які в зимовий період трапляються практично щодня і нерідко закінчується смертями, свідчать про те, що багато людей не розуміють принципів утворення та поширення чадного газу.

Zaxid.net поспілкувався з технічним директором ПАТ «Львівгаз» Павлом Сербаном і з'ясував, що стати жертвою отруєння можна під час приготування їжі, а більшість випадків отруєння чадним газом мають одну й ту ж причину.

Що таке чадний газ і як він виникає?

Чадний газ – це продукт неповного згоряння вуглецю. При горінні вуглець вступає в реакцію з киснем. Така реакція відбувається нормально лише коли в приміщенні достатньо кисню. Тоді утворюється вуглекислий газ (СО2), який виходить через вентиляційний канал. Коли немає достатньої кількості кисню, утворюється СО – чадний газ.

Чим небезпечний чадний газ?

Чадний газ є безбарвним і не має запаху. Тобто наявність чадного газу ви відчуєте лише коли з’являться перші симптоми отруєння. Але найнебезпечнішим чадний газ є тоді, коли людина спить. Вона не відчуває жодних симптомів отруєння, а просто помирає.

Потрапляючи в кров, чадний газ робить гемоглобін нездатним розносити кисень по організму. При отруєнні людина відчуває головний біль, нудоту, запаморочення, у неї прискорюється серцебиття та починається сухий кашель. А при більш тяжкому отруєнні спостерігається втрата свідомості, параліч, судоми, порушення дихання, посиніння шкіри та слизових оболонок, після чого людина може померти.

Как тарифы на услуги ЖКХ зависят от стоимости газа и угля

Які порушення найчастіше призводять до отруєння?

1) Газова плита для обігріву. Газову плиту часто взимку використовують не за призначенням – гріють приміщення, відкриваючи всі конфорки та духовку. При цьому процес спалювання кисню відбувається значно швидше. А якщо щільно закриті і вікна, і двері, адже людям холодно, то притоку кисню немає взагалі і помешкання наповнюється чадним газом дуже швидко. За таких умов не працює вентиляція, навіть якщо вона повністю справна та прочищена. Фахівці наполегливо рекомендують для обігріву помешкання використовувати лише ті прилади, які для цього призначені.

2) Газова колонка та електровитяжка в одному приміщенні. Там, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згоряння в комин, електровитяжки категорично заборонені. Чому? Тому що в такому приміщенні є два відкриті канали – димовий та вентиляційний. Якщо витяжка дуже потужна, а вікно і двері зачинені, то в приміщенні розріджується повітря й утворюється зворотня тяга. Тобто витяжка починає тягнути в приміщення гази з димового каналу. Димові гази замість того, аби вийти в атмосферу, починають заходити в приміщення і труїти людей. Якщо на кухні є ще якісь газові прилади, окрім плитки, витяжки не може бути в жодному разі. Пари від приготування їжі у такому випадку повинні природнім шляхом виходити через вентиляційний канал, а відпрацьовані гази з колонки – через комин.

3) Газова колонка у ванній. Раніше було дуже популярно встановлювати газові прилади у ванній, але зараз фахівці наполегливо рекомендують від цього відмовитись. Чому? Водяна пара, яка утворюється, коли людина приймає душ або ванну, забиває тягу в димовому та вентиляційному каналах. А ванна – це зазвичай маленьке приміщення і кисень з нього газовий котел забирає миттєво, наповнюючи його натомість чадним газом. Людина може померти за таких умов за 15 хвилин. Саме через це також рекомендують, щоб двері до ванної мали вентиляційний отвір.

4) Зачинена заслонка у комині. Йдеться про помешкання з пічним опаленням. Люди часто, аби швидше зігрітись, закривають заслонку у комині, коли дрова не встигли згоріти. Тоді продукти згоряння не йдуть в атмосферу, а заповнюють приміщення.

Як вберегтись від чадного газу?

У приміщенні, де працюють газові прилади, мають бути дотримані дві головні умови: постійний доступ свіжого повітря та безперешкодний витік відпрацьованих газів через вентиляційний канал.

Найбільш поширена помилка господарів – не цікавитись процесом. Принцип «я заплатив гроші, а все решта – клопіт професіоналів» згубний. Адже дуже часто цим користуються недобросовісні підприємці. Продаючи та встановлючи газові прилади, такі «професіонали» думають лише про заробіток і встановлюють прилади неправильно.

В апреле газ снова подорожает

Якщо у вас квартира, є два варіанти. Або встановити газовий котел чи колонку на кухні, але тоді в жодному разі не встановлювати там витяжки, а просто стежити, щоб і димохідний, і вентиляційний канали були чисті. Інший варіант – для підігріву води у ванній встановити бойлер. Тоді можна сміливо використовувати електровитяжку на кухні.

Якщо ж у вас приватний будинок, то для газових приладів краще виділити окреме приміщення – паливну кімнату. Тоді витяжка на кухні не зашкодить.

Що робити, якщо отруєння таки трапилось, а медики ще не приїхали?

Якщо все-таки не вдалось уникнути отруєння чадним газом, треба негайно викликати швидку. До приїзду медиків потерпілого треба вивести на свіже повітря та послабити його одяг, аби полегшити дихання. Також людині при отруєнні варто піднести до носа змочений у нашатирному спирті тампон та напоїти її міцною кавою.

Чому в Україні та у Львові зокрема так часто трапляються випадки отруєння чадним газом?

Лише за останні вихідні у Львові трапились чотири випадки отруєння чадним газом, у яких постраждали 11 людей. 10 лютого у багатоквартирному будинку на вул. Довбуша отруїлась сім’я з п’яти осіб. Батьків та трьох дітей госпіталізували у стані середньої тяжкості. А вже наступного дня трапились ще два подібні випадки. У будинку на вул. Лукаша отруїлась пара, а на вул. Чорновола постраждали подружжя та 12-річний син. Усіх цих людей також було госпіталізовано. Також з отруєнням госпіталізували жінку, яка мешкала на вул. Личаківській.

«Всі ці випадки трапились через одне і те ж порушення – в приміщенні одночасно працювала газова колонка та електровитяжка. І трапилось те, про що я казав, – вікна були зачинені і витяжка почала тягнути до кімнати відпрацьовані гази з комина. Додам, що у всіх цих випадках люди абсолютно правильно встановили колонки та отримали на них всі документи, а вже після цього встановили витяжки. Якщо б витяжка була встановлена раніше, то я певен, що жоден інженер ПАТ «Львівгаз» не дав би на це дозвіл, – сказав технічний директор підприємства Павло Сербан. – На щастя, все обійшлось добре і життю цих людей нічого не згрожує, але все могло закінчитись значно сумніше».

Часто трагічні випадки, за його словами, трапляються через сусідів, які помилково підключають газовий прилад не до комина, а до вентиляційного каналу. Тоді від чадного газу можуть постраждати мешканці усіх квартир, до яких веде цей канал.

Павло Сербан ідкреслив: «Усім господарям помешкань хочу сказати таке: якщо працівник газової служби відмовляється видавати вам документи на неправильно встановлений газовий прилад і вимагає його демонтувати, то він не хоче хабара, як це часто трактують, а буквально рятує ваше життя».

Джерело: zaxid.net

 
 
Интересные новости:
14.02.2018
1796
С 1 января на украинских полигонах запрещено захоранивать непереработанные отходы. Что это означает ...
14.02.2018
2330
Каких скидок стоит ожидать, какие инструменты выбирают покупатели и есть ли перспективы возрождения ...
14.02.2018
1621
По словам экспертов, за последние 10 лет стоимость квартир упала в три раза...
23.01.2024
6222
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
3971
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...