РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.670 39.998 39.604
EUR 42.260 42.900 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ексклюзивне інтерв'ю з Едуардо Камарена, ведучим архітектором Zaha Hadid Architects (ВІДЕО)

Едуардо Камарена, ведучий архітектор всесвітньо відомої архітектурної фірми Zaha Hadid Architects, розповів про особливості роботи архітектурного бюро та творчий спадок легендарної Захи Хадід
2604 26.12.2017 в 14:37



 






За лаштунками конкурсу Steel Freedom нам вдалося поспілкуватися з Едуардо Камарена, ведучим архітектором всесвітньо відомої архітектурної фірми Zaha Hadid Architects. Такі поважні гості бувають в нас дуже рідко, тому ми використались нагодої поспілкуватися з ним. Поговорили про сучасну архітектуру, проекти, тенденції та, звісно, про натхнення.

Дізнайтесь, як проходив конкурс Steel Freedom 2017 - гучна подія в житті архітектурного ком'юніті: читати >>>



Build Portal: Багато жителів України хотіли б, щоб бюро "Zaha Hadid Architects" мало можливість працювати в нашій країні. Чи не було у Вас пропозицій від українських замовників?


Ні, я цього раніше не робив (не було проектів). Але було б здорово це зробити.

Build Portal: Розкажіть детальніше, скільки років ви працюєте в архітектурному бюро? Як влаштована робота в компанії, і які особливості корпоративної культури?


Я є іспанцем за походженням і приїхав до Лондона у 2015 році. Почав працювати в "Заха Хадід Архітектс" у серпні того ж року. Наразі це вже 2 з половиною роки. І я думаю, що одним із аспектів, який мені найбільше подобається в Zaha, є той факт, що це глобальна компанія та можливість реалізації короткострокових проектів. Тому що я приймаю участь у багатьох конкурсах. Часто буває що роблю новий проект кожні два місяці. У мене є можливість працювати в багатьох різних країнах, в різних культурах з багатьма різними клієнтами, в приватному будівництві, у публічному девелопменті. І цей глобальний підхід мені дуже подобається і надихає мене працювати.


Ексклюзивне інтерв'ю з Денні Саном, сучасним архітектором, який створив ряд знакових проектів (ВІДЕО)

Build Portal: Яким реалізованим проектом Ви пишаєтеся найбільше?


Я, звичайно, можу розказати про деякі з них. Ті, що є публічними. Тепер я працюю в публічному проекті. Це буде наш перший проект у Південній Америці - у Буенос-Айресі, Аргетина. Він являє собою житловий комплекс на 34 поверхи. Ми дуже зацікавлені цим проектом. Я думаю, основною родзинкою або особливістю нашого будинку є фасад. Оскільки це буде один з перших разів, коли ви побачите нас у творенні житлової вежі у Буенос-Айресі. І я думаю, що це буде дуже цікавий продукт і сподіваюся, що ви це побачите дуже скоро.





Build Portal: Бюро "Zaha Hadid Architects" реалізує проекти по всьому світу. В яких країнах Вам працювати легко, а в яких - найважче?


Їх багато, але для мене є найбільш особливливим, коли я вперше зміг очолити наш проект для компанії Graco Inc. у червні. Це був наш культурний проект в Південній Кореї. Це був конкурс, який ми, на жаль, програли. Як і досить часто буває у конкурсах. Але це було дуже особливо і один з моїх найбільших спогадів під час праці у ZHA.



У ZHA зараз є центральний офіс у Лондоні, де у нас є два офіси. Також у нас зараз є офіс в Пекіні, в Дубаї, в Мехіко та Нью-Йорку. Але об'єми охоплення змінюються залежно від проектів. Для деяких проектів ми просто відкриваємо офіс там, де ми збираємося робити проект. Зараз ми маємо намір відкрити офіс у Гонконгу, тому що у нас там є замовлення. Отже, це так, як ми працюємо. Іноді цікаво будувати свою власну країну. Тому що, коли ви будуєте в місцях, які знаходяться дуже далеко, у вас є мало інформації, щоб зрозуміти локальний контекст. Важко приймати рішення, тому що це не лише пов'язано з емоційним захопленням вашою справою. Тому для мене це дуже складно. Я іспанець, тому я шукаю можливість попрацювати над проектом в Іспанії. Це було б найбільш захоплюючим і досить складним завданням.

Build Portal: Можете сформулювати основні характеристики та завдання сучасної футуристичної архітектури?


Це моя особиста точка зору. Я повинен сказати, що це не обов'язково думка компанії. Що ж, я думаю, що архітектура компанії вперше визначається межею архітектури, що кидає виклик усталеним концепціям, таким як структура та ясність/щирість в архітектурі. Я думаю, що це вже є показником рівня, що ZHA вже протягом тридцяти років створювала свою архітектурну концепцію серед інших існуючих. Про архітектуру в майбутньому - це дуже фігуральне питання. У мене немає прямої відповіді на це. Але я думаю, що це буде пов'язано з відновленням. Це буде архітектура, яка буде побудована, але не в простий спосіб, і в якій всі матеріали, що є у будівлі, можуть повернутися у лоно природи. Моє розуміння - архітектура з технологічної точки зору залежить від суспільства і буде йти в цьому напрямку. Сподіваюсь, що буде.


Build Portal: Як використання сталі допомагає створювати унікальні футуристичні об'єкти?


Це допомагає багато в чому. Це допомагає, тому що сталь легше за бетонні конструкції. Коли я намагаюсь думати над проектами що ми робимо в ZHA - коли ви використовуєте такі складні геометрії, ймовірність помилки у проектуванні - набагато більше. Тому ви використовуєте сталеві елементи для внутрішньої структури, ви використовуєте її для стікойсті. Ви можете краще контролювати, як елементи будівлі складаються в єдине ціле, оскільки ви можете їх скріпити металевими елементами. Це та основа, що відрізняє сталь від бетону. Говорячи про проекти, які я виконував останнім часом, - важливо зробити великий простір. Подібно до того, що ми робимо для великих дахів і для плавності. Ми робимо багато обтічних форм. І іноді це було б зовсім неможливо без сталевих конструкцій.

Build Portal: Захі Хадід говорила, що «люди не звикли до незвичайних людей». А щодо незвичайних будівель: на Вашу думку, люди звикли до незвичайних форм і нового погляду на архітектуру?



Вони необхідні. Архітектура настільки широка, що, на мою думку, існує місце для різних типів архітекторів, які служать різним цілям. Але я думаю, що одна з функцій архітектора - це змусити людей мріяти. Тому що це спонукає людей думати і кидати виклик. Принципи людей та їх існування є необхідними та дійсно важливими. Урешті-решт ми працюємо в місті, тому те, що ми сприймаємо у міському просторі є дуже важливим і впливає на наше життя та настрій. І я думаю, що винятки, якими ми можемо інтегрувати локальні функції, не у всіх місцях у світі, виглядають однаково. Я думаю, це дуже важливо, тому що ці винятки допомагають визначити ідентичність.

Build Portal: Промисловий дизайн "Zaha Hadid Architects", як і її архітектурні творіння, абсолютно впізнавані: обтічні форми, пластичність, легкість, використання чорно-білої гами, блискучі поверхні, скло. Чи змінилася концепція бюро після смерті Захі Хадід?

Однією зі спадщини Захи Хадід було створення дуже сильної команди. А після того, як вона померла в 2016 році, більша частина команди залишилася незмінною. Для нас було дуже дивно, як буквально компанія змінилася. Зміни були незначними і в основному залишились у сприйнятті проектів. Були моменти, коли клієнти телефонували нам, і не знали що станеться у зв'язку з цією подією. Наша робота полягає в тому, щоб запевнити їх, що ми будемо працювати як завжди, і забезпечимо створення для них дійсно видатної архітектури. Зрештою, команда була одним цілим, і зміни, на мій погляд, були досить мінімальні.

Build Portal: Ваша порада студентам - майбутнім архітекторам.


Моя особиста точка зору, що вони повинні мати гарний баланс між тим, щоб бути трохи наївним і бути дійсно відкритим для навчання. Але також, бути впевненим і готовим визначити, що зробить їх успішними. Думаю, дуже важливо визначити обидві речі. І моя рекомендація також - ніколи не йдіть за тим, що люди кажуть, що потрібно знати когось, щоб потрапити на певні посади. Тому що це і моя справа - тепер я кажу про себе. Я потрапив у цю компанію, яка мені дуже сподобалась, не маючи ніяких контактів, не навчаючись у жодному авторитетному університеті. Для мене це стало можливим, і я дуже впевнений що і в них вийде.


Build Portal:  Чи використовує бюро "Zaha Hadid Architects" технології 3-D друку у своїй роботі?



Ми використовуємо 3-D друк для створення прототипів проектів в студії. Процес є повністю інтегрований в нашу роботу. За останні п'ять років компанія ZHA створила спеціальний відділ. Вони використовували різні моделі для моделювання. Тепер вони просто роблять 3-D друк насправді. Ми більше не використовуємо комерційні моделі/проекти, оскільки 3-D друк є економічно ефективним, і результати дуже добрі, особливо в геометрії, з якою ми маємо справу, бо її нелегко зробити. З золотими руками, з точністю, що вам потрібна, тепер 3-D друк здається природним, чи не так? І якщо нам потрібно зробити якийсь більш традиційний проект, то ми передаємо його фахівцям в аутсорсинг. Але зазвичай, коли нам потрібно створювати прототипи, ми використовуємо 3-D друк. Іноді це допомагає оцінити речі в проектах, які нелегко оцінити. Як приклад, ми робимо прототипи фасадів 1:5.


Джерело: Головний будівельний портал України Build Portal
Відео та фото: Прес-служба Головного будівельного порталу України Build Portal

 
 
Интересные новости:
27.12.2017
2670
Денні Сан, відомий архітектор, який декілька років працював у компанії Gensler, однієї з ключов...
30.12.2017
15076
Серія ексклюзивних інтерв'ю із лідерами галузі. Дізнайтесь які можливості відкриваються перед ...
29.11.2017
3911
Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук ...
26.06.2023
92
Андрей Озейчук – строитель с 27-летним опытом, основатель компаний Rauta, Kovlar и Teza, предс...
11.03.2024
3121
Микита Гайдамаха, керівник проєкту Temsa, компанія “АВТО-РЕГІОН” розповів про важливість...
05.10.2023
5235
В листопаді на території Ірпінської громади відкриється Центр соціалізації для ВПО з комфортними сма...