РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 38.800 EUR: 42.245
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 38.800
EUR 40.000 41.000 42.245
USD 38.750 39.050 38.800
EUR 42.200 42.649 42.245
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

У Києві відбулася річна конференція УАВП на тему «Україна в контексті розвитку світового ринку вапняної промисловості: досвід міжнародних компаній»

Конференція ділилася на дві частини: «Ринки вапна та вапняку України: динаміка та прогнози розвитку. Вплив впровадження квотування викидів СО2 на вапняну галузь» та «Розвиток світового вапняного ринку, роль і місце України»

1958 22.12.2017 в 02:16



14 грудня 2017 року в м. Києві відбулася чергова бізнес-конференція УАВП на тему «Україна в контексті розвитку світового ринку вапняної промисловості: досвід міжнародних компаній».

У заході взяли участь понад 60 учасників, які представляють близько 35 підприємств різних галузей: видобувачі вапняків і виробники вапна, виробники будівельних матеріалів, перевізники, представники металургійної галузі, інфраструктури. Серед інших, учасниками конференції стали представники найбільших вапнякових кар’єрів країни: групи UMG, ПАТ Тернопільський кар'єр та групи компаній Гірничодобувна промисловість. Традиційними учасниками конференції стали члени асоціації: ТОВ Укрспецизвесть-Переробка, ТОВ Дніпровський завод будівельних матеріалів, ТОВ Актіс груп, ТОВ ТЕП Вертикаль та ін.

Міжнародний характер конференції забезпечила участь найбільших іноземних компаній вапняного ринку, серед яких представники компаній LHOIST, Carmeus, Nordkalk, SMA Mineral AS, СRH.

Тематично конференція ділилася на дві частини: «Ринки вапна та вапняку України: динаміка та прогнози розвитку. Вплив впровадження квотування викидів СО2 на вапняну галузь» та «Розвиток світового вапняного ринку, роль і місце України».

Конференцію відкривав виступ президента УАВП Михайла Корилкевича, який коротко згадав про історію та здобутки асоціації, представив нових членів, які з’явилися з початку року, та презентував стратегію розвитку УАВП. Важливою частиною виступу став звіт про підсумки відвідання річного форуму ILA (Світової асоціації вапна) в м. Кіото (Японія), на якому питання викидів СО2, поряд з темою охорони здоров’я, було одним з основних для розгляду. Додатково пан Михайло анонсував наступний форум ILA, який пройде у жовтні 2018 року у Кейптауні, ПАР. Компанії, які висловлять бажання брати участь у світовому форумі, матимуть змогу за посередництва УАВП зареєструватися та відвідати захід світового масштабу.

Виконавчий секретар УАВП Роман Гладуненко доповів про сучасний стан і тенденції розвитку галузей добування вапняку та виробництва вапна, динаміку і прогнози розвитку в контексті загальної ситуації в економіці країни. У виступі було відзначено зміни у динаміці та окремих тенденціях розвитку профільних галузей. Попри очікування, в 2017 році очікується спад ринку вапнякового каменю на 9 %, насамперед зумовлений блокадою ОРДЛО та припиненням поставок продукції кар’єрів з непідконтрольної території (ДФДК та Комсомольське РУ). Без врахування непідконтрольної території, у виробництві вапняку спад, практично, не відбувся, і більша частина компаній збільшила видобування. Додатковим загладжуючим фактором, який зменшив втрату видобування каменю, стало збільшення імпорту. Серед тенденцій необхідно відзначити продовження збільшення частки вільного ринку вапняку, який на кінець року склав понад 60 %, вперше суттєво переваживши кептивний ринок. В цілому, у 2018 році очікується повернення до позитивного тренду, що зумовлюється прогнозованим незначним пожвавленням економіки та галузей споживання продукції.

По ринку вапна тенденції близькі до ринку вапнякового каменю – в 2017 році відбудеться спад до 10 %. Одна з передумов спаду – блокада ОРДЛО, яка відіграла вкрай негативну роль, зупинивши зростаючий тренд та викликавши зменшення ринку споживання, найвагомішим чинником для чого стали зупинки, тимчасові простої або зменшення виробництва металургійних підприємств. Попри все, у 2018 році очікується повернення до позитивного тренду.

Доповідь про ринок була доповнена грунтовними виступами представників найбільших вапнякових компаній країни: Олега Місюка (ПАТ «Тернопільський кар’єр») та Юрія Фрідмана (Новотроїцьке РУ), які розповіли про останні здобудки своїх підприємств, проведені модернізації та нарощення потужностей і також вказали на основні проблемні точки, серед яких питання забезпечення відвантажень залізницею та брак якісного персоналу.

Першу частину конференції завершували виступи Євгена Грози (Світовий банк) та Максима Швеця (УАВП, МПП «Монстера»), які представили тему впровадження системи моніторингу та звітності викидів парникових газів в Україні. Розглянута тема викликала жваву дискусію, оскільки доповідачі зуміли донести думку про важливість питання викидів, яке стосуватиметься усіх гравців ринку виробництва вапна.

Другу частину конференції, присвячену ознайомленню з досвідом провідних світових компаній та їх оцінці перспектив вітчизняного ринку, відкрив виступ керівника підрозділу Центральна Європа компанії LHOIST Mr. Piotr Biskup, який розповів про досвід входження LHOIST у нову країну на прикладі Словаччини та про реальний влив системи моніторингу та квотування викидів СО2 на діяльність європейської компанії.

Конференція продовжилася у форматі відкритого діалогу, коли до президії було запрошено представників міжнародних компаній, кожен з яких зміг надати свої відверті міркування щодо оцінки перспектив вітчизняного ринку вапна і вапняку та економіки країни в цілому та відповісти на питання учасників заходу. 

Було проголошено про існуючі можливості та застороги, які розглядає кожна з присутніх компаній, – сьогодні вони систематично відслідковують розвиток подій та здійснюють оцінку можливостей та перспектив входження на вітчизняний ринок.

Конференцію закривав виступ президента УАВП Михайла Корилкевича, який, зважаючи на посталі виклики, представив оновлені принципи діяльності та формування головного органу управління асоціації – Ради УАВП та його новий склад, до якого увійшли, окрім президента, Дмитро Чурилов (група УКРСПЕЦИЗВЕСТЬ), Олег Місюк (ПАТ «Тернопільський кар’єр») та Piotr Biskup, (Lhoist).

Завершувалася конференція традиційним фуршетом, на якому учасники в невимушеній та приязній атмосфері змогли поглибити знайомства у неформальному спілкуванні, отримуючи важливу інформацію від колег та представників різних галузей та секторів промисловості. Чимало учасників заходу отримали можливість перспективної співпраці.

Конференція отримала широку медіа-підтримку: інформаційними партнерами були такі видання, як ProfBuild, група видань КАПСТРОИТЕЛЬСТВО, BuildPortal, Будівельний Журнал.

У підсумку зазначимо, що Українська асоціація вапняної промисловості докладає послідовних зусиль для гуртування учасників галузі, пропагування її відкритості, знайомства вітчизняних підприємств із передовим досвідом ведення бізнесу, технічними та технологічними новинками, до пошуку нових ніш та координації зусиль по розбудові сучасної конкурентоздатної високотехнологічної галузі. Така діяльність знаходить відгук через постійне збільшення членів асоціації, які разом визначають проблеми та можливості галузі, ставлять завдання та виробляють шляхи їх рішень.

Ми переконані, що саме у гуртуванні, співпраці ми можемо змінювати себе, своє оточення, свою країну. То ж запрошуємо долучитись до нашої асоціації!

Джерело: Українська Асоціація Вапняної Промисловості 

 
 
Интересные новости:
21.12.2017
3529
Під час засідання було вручено сертифікати відповідності міжнародним стандартам та пр...
20.12.2017
3299
На обговорення учасників засідання було винесене питання «Про завдання Будівельної палати Укра...
30.01.2018
4234
В рамках VI Национальной конференции участников рынка стального строительства эксперты отрасли расск...
13.03.2024
1282
На засіданні Комітету Будівельної палати України з питань міжнародного співробітництва та виставково...
13.03.2024
3828
07 березня КБУ провела зустріч з представниками фінського бізнесу для обговорення співпраці фінських...
11.03.2024
4313
Команда Build Portal підготувала фотозвіт з круглого столу "Фінсько-українська ініціатива по відновл...