РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.586 EUR: 42.262
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.586
EUR 40.000 41.000 42.262
USD 39.420 39.830 39.586
EUR 42.150 42.750 42.262
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Наземні чи дахові: які сонячні електростанції перспективніші

Сонячна енергетика розвивається наростаючими темпами та вже перетворилася на потужну галузь в найбільших економіках світу 
2198 19.12.2017 в 07:44



Сонячна енергетика розвивається наростаючими темпами та вже перетворилася на потужну галузь в найбільших економіках світу – в Китаї, ЄС, Індії та США. За прогнозами, до 2020 року загальна встановлена потужність фотоелектиричних СЕС в світі перевищить 600 ГВт. В Україні темпи зростання сонячної енергетики в цьому році прискорилися та стали рекордними – за перше півріччя цього року до національної енергосистеми було підключено 132 МВт нових СЕС у порівнянні з 99 МВт за весь 2016 рік, а за підсумками другого півріччя встановлена потужність може зрости ще на 360 МВт. 

Наразі основну частину нових потужностей сонячної енергетики в Україні складають великі наземні СЕС, при цьому ринок приватних та комерційних дахових станцій зростає набагато повільніше. Великі поля з тисяч сонячних панелей не перший рік з’являються в різних куточках України, а от будинки з власною сонячною генерацією на дахах досі є новинкою. Чи варто приватним домогосподарствам, малому та середньому бізнесу активніше долучатися до розбудови сонячної енергетики?

Щоб дізнатися чи є цей напрям перспективним і що стримує його розвиток Eco town звернувся до В’ячеслава Мижарева – одного з піонерів вітчизняної сонячної енергетики, який першим в Київській області підключив приватну сонячну електростанцію за зеленим тарифом до мережі, а зараз є співзасновником компанії KB Energy, що здійснює комплексне проектування та будівництво дахових СЕС для приватних осіб та бізнесу. Про те, як розвивалася сонячна енергетика в Україні в останні два роки і чого варто очікувати у майбутньому читайте в інтерв’ю.

В’ячеслав Миколайович, що стало передумовою великого притоку інвестицій до розбудови вітчизняної сонячної енергетики?

Минула епоха «корупційних» станцій, які працювали за незрозумілими умовами. Завдяки відповідним змінам в законодавстві вдалося врегулювати питання стосовно «зеленого» тарифу для СЕС. Сьогодні для комерційного сектору та приватних домогосподарств є абсолютно прозорі умови на ринку – ви інвестуєте кошти у валюті, при цьому отримуєте фіксовану ставку на електроенергію, яка також зафіксована у валюті.

Активне зростання почалося з 2014 року, після того як наша банківська система себе частково дискредитувала і впав ринок нерухомості. В той же час в світі ціни на обладнання для сонячних електростанцій значно знизилися, що зробило технології більш доступними.

Тепер інвестуючи в сонячну електростанцію та підключаючись за «зеленим» тарифом можна отримати дохід 18-20 % річних, відповідно період окупності проекту складає 4-5  років. Наприклад домашня  сонячна станція потужністю 30 КВт, яка повністю віддає електроенергію в мережу і побудована на обладнанні вище середнього окупиться за 4,74 року. При вартості станції близько 26 700 у.о. виручка від продажу електроенергії складає 5868 евро в рік. Це виходячи з того, що середній обсяг виробництва електроенергії такою станцією на широті Києва складає 32 600 кВт/год, а ставка зеленого тарифу наразі 0,18 Евро/кВт/год. Якщо виключити всі податки (18 % податок на дохід фізичних осіб, та 1,5 % військовий збір) чистий дохід складе 4724 евро в рік. Таких кейсів в нас вже багато.   

Окрім економіки, які є причини зростаючої популярності СЕС?

Сонячна енергетика у багатьох асоціюється з майбутнім, реалізуючи такі проекти люди відчувають себе наближеними до «космічних технологій». Все більше людей розуміють переваги відновлюваної енергетики. Також в наших непобедімих українців дуже багатий потенціал та необхідність щось створювати та виробляти. Нав'язана епоха купи-пройдай йде по трохи геть і люди це відчувають. Останнім часом в нас багато клієнтів.

Цього року обсяги нових потужностей, що вводяться в експлуатацію стрімко збільшилися. Що є рушійною силою?

Великі фінансові групи вкладають гроші в наземні сонячні електростанції, розділяючи будівництво по чергам. Частина інвесторів залучає західне фінансування, частина використовує власні ресурси, присутнє також змішане фінансування.  Необхідною базою для реалізації таких проектів є наявність землі та необхідної потужності підключення до енергосистеми.

В цьому році почалося будівництво кількох масштабних станцій та вже введено в експлуатацію достатньо багато об’єктів потужністю від 5 до 16 МВт.

А як щодо малих дахових СЕС?

Ринок дахових СЕС розвивається в рази повільніше. Сукупна потужність дахових СЕС вимірюється  десятками мегават по всій Україні. Однією з основних проблем є те, що наразі бракує професійного проектування дахових СЕС а також відповідального і якісного керування проектами. Таких компаній в Україні дуже мало.

Із якими проблемами зіштовхуються українці при будівництві дахових сонячних станцій?

Люди часто не розуміють всього обсягу та складності реалізації проектів дахових СЕС. Переважно вони мають справу з посередниками, які не мають власних проектних офісів. Великим компаніям, що займаються проектуванням та будівництвом великих наземних СЕС, цей сегмент не цікавий. Тому ми обрали цю нішу і створили власну проектну групу.

В липні ми запустили першу в Києві комерційну дахову сонячну електростанцію потужністю 88 кВт на офісній будівлі по вул. Глибочицькій. Ключовою була воля замовника і наша воля у досягненні результату. Також важливе правильне планування проекту.

Якою була ваша мотивація розвивати бізнес в цьому напрямі?

Дахові СЕС потрібні суспільству і мають великі перспективи на майбутнє. Основна перевага – електроенергія виробляється там, де вона споживається. Наприклад: в офісних приміщеннях влітку кондиціонери працюють в той час коли найбільший потік сонячної енергії. І через пару років навіть без зеленого тарифу власникам будівель буде доцільно використовувати сонячну електроенергію для власних потреб, бо тариф для юридичних осіб вище та зростає швидче. Також з поширенням електромобілів в офісних приміщеннях зросте споживання електроенергії, оскільки найкраще місце для їх зарядки це дом чи офіс.  

Якими є недоліки наземних СЕС у порівнянні з даховими?

Головним є недолік з точки зору енергосистеми – при будівництві великої наземної СЕС кошти вкладаються в те мережеве обладнання та лінії, які необхідні для підключення до енергосистеми, а не в модернізацію електромереж населених пунктів.

Переважно такі станції будуються там де максимальна кількість сонячного випромінювання – в південних або центральних регіонах, в тих місцях де низька вартість земельних ділянок та є можливість підключення до високовольтних мереж, здатних прийняти відповідну потужність. При цьому споживачі віддалені від таких станцій, тому збільшуються втрати електроенергії підчас передачі та розподілення електроенергії.

 Ще одним недоліком є те, що забудовуються досить великі земельні ділянки, які потім не використовуються в сільському господарстві.

Які переваги дахових СЕС з точку зору інвестицій?

З боку інвесторів перевагами дахових СЕС є більш високий «зелений» тариф, менші витрати на опорні металоконструкції, наявність мережевого підключення. Відпадає потреба у пошуку земельних ділянок та будівництві нової мережевої інфраструктури для підключення.

Навіть без підключення «зеленого» тарифу, після встановлення станції для власника будівлі в літній період значно зменшуються витрати на охолодження та кондиціонування. Також можна забезпечити надійне безперебійне живлення для будинку та підвищити якість електропостачання, додатково встановивши акумулятори, вартість яких постійно падає.

Яким на вашу думку є оптимальний шлях подальшого розвитку сонячної енергетики?

Перевагу слід надавати будівництву великої кількості дахових СЕС в населених пунктах. При цьому зростає ефективність та надійність місцевої енергосистеми за рахунок модернізації мереж та локального споживання.

Дахові СЕС доцільно будувати невеликими пулами, модернізуючи місцеві підстанції до яких вони підключаються. Окремі установки можна оснащувати системами накопичення електроенергії для балансування енергомережі та підвищення стабільності її роботи.

Оптимальним є розвиток розподіленої генерації на основі станцій потужністю до 500 КВт. В комбінації з системами накопичення їх також можна використовувати для балансування роботи енергосистеми, усуваючи надлишок чи дефіцит потужності.

В соціальному плані важливим є те, що дахові СЕС дають приватним особам, малому та середньому бізнесу можливість відчути себе активними учасниками ринку, а не пасивними споживачами. Люди починають замислюватися про оптимізацію електричного навантаження у часі та про енергозбереження. Також підвищується відповідальність та культура обліку електроенергії.

Підключення дахових СЕС за зеленим тарифом стало рушієм підвищення відповідальності населення за якість електроенергії. Багато власників СЕС встановлюють електронні системи моніторингу мереж, що дають інформацію про якість електропостачання. Це дозволяє спільно виявляти проблеми та усувати їх до виникнення несправностей. Раніше мало хто задався питанням як працює мережа, чому виникають несправності і хто за це відповідальний. Тепер це змінюється.

Розподілена генерація на основі дахових СЕС має значні переваги, як точки зору енергосистеми, так і з точки зору суспільства. Тому сонячну електростанцію – в кожен дім та в кожен офіс!

Джерело: ecotown.com.ua

 

 

 
 
Интересные новости:
20.11.2017
1333
Как на кошельках украинцев отразится новый закон...
17.11.2017
5028
В столице анонсировали снос 3 тысяч хрущевок...
23.01.2024
6246
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4312
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...