РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Експерти обговорили перспективи сертифікації будівель

Спеціалісти підбили підсумки круглого столу на тему "Стала нерухомість та зелена сертифікація будівель: опція чи зобов'язання для України?"
1919 05.12.2017 в 08:47



“У короткостроковій перспективі отримати кошти від міжнародних інвесторів на реалізацію будівельних проектів, що не враховують принципи сталого будівництва, буде неможливо”, – експерти зі сталого будівництва.

 
29 листопада 2017 року відбувся круглий стіл “Стала нерухомість та зелена сертифікація будівель - обов`язок чи опція для України”, організаторами якого стали Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА), Green Building Council Inc. Europe (GBCI), а співорганізаторами – iC consulenten в Україні та австрійська CES clean energy solutions.

На заході експерти з питань сталого будівництва озвучили тенденції, які у найближчі роки будуть визначати розвиток комерційного будівництва в Україні.
 
“У короткостроковій перспективі наші українські об’єкти не зможуть конкурувати за інвестиції без зелених сертифікатів”, – зазначила Олена Рибак, Член Ради Європейсько-українського енергетичного агентства, директор iC consulenten в Україні. Уже зараз міжнародні інвестори вимагають сертифікацію (таку як LEED або BREEAM) як механізм гарантії якості своєї інвестиції.

“Наш Фонд сьогодні взагалі не розглядає до фінансування проекти в сегменті нерухомості, у яких не враховано принципи зеленого будівництва”, – заявив під час круглого столу Олексій Пархомчук, інвестиційний директор, представник в Україні Данського Інвестиційного фонду для країн, що розвиваються (IFU). Такої ж політики при фінансуванні об’єктів нерухомості дотримується і Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО). Сьогодні, за нинішніх цін на опалення, енергію та воду, інвестиція у сталу нерухомість є гарантією, що для інвестора вихід з такого проекту через кілька років буде набагато легшим за рахунок того, що ризики стрімкого та непрогнозованого зростання експлуатаційних витрат нівелюються.

Обсуждение в кругу экспертов: "Зеленой сертификации зданий - обязанность или опция для Украины"
 
“Сертифікація за зеленими стандартами здорожчує проект разово на 3-10 %, а економія на експлуатаційних витратах складає щорічно у середньому 35 % від суми експлуатаційних витрат, які б були на об`єкті без урахування принципів сталого будівництва”, – сказав Андреас Хельбль, генеральний директор iC consulenten, яка вже має досвід підготовки документів на сертифікацію LEED для проектів в Україні.  
 
Співвідношення цих коштів в українських проектах було показано на прикладі проекту 4-зіркового готелю в Одесі, який буде проходити процедуру сертифікації за стандартом LEED Gold. Володимир Горащенко, президент та генеральний директор компанії Double W, який представляв на заході проект цього будівництва заявив, що з метою сертифікації готелю за міжнародними стандартами та закупівлі необхідного устаткування (спеціальних датчиків, теплових панелей та ін.) доведеться інвестувати додатково 1,2 млн. євро. Загальна вартість проекту може скласти до 50 млн. євро. Але, економія енергоресурсів складатиме 300 тис. євро на рік, тому додаткова інвестиція має економічний сенс.

“Врахування у нашому проекті готелю принципів сталого будівництва та планів по стандартизації проекту за  LEED Gold значно спростили спілкування з інвесторами та дозволили залучити необхідні інвестиції”, – відзначив Володимир Горащенко.
 
Статистику українських проектів, сертифікованих за стандартом LEED озвучив Кей Кілман, керуючий директор, GBCI Europe. “Сьогодні в Україні є 2 проекти, які вже отримали сертифікати та 8 проектів, які розпочали процес їх отримання”, – заявив пан Кілман.
  
Резюме виступів спікерів круглого столу ви можете знайти за цим посиланням https://www.facebook.com/events/1970595663211281/ 

Джерело: iC consulenten Ukraine

 
 
Интересные новости:
04.12.2017
1256
Підвищення енергоефективності в Україні гальмує не брак фінансування, а недостатність досвіду на міс...
04.12.2017
2204
Работать транспорт будет на литиевых батареях...
28.03.2024
2277
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6779
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...