РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

В ООН підняли питання житлових програм України

Представники Держмолодьжитла відзвітували в ООН про успіхи в Україні
1519 10.11.2017 в 09:04



У Женеві триває робота 78-ої сесії Комітету з житлового господарства та землекористування Європейської економічної комісії ООН. Сьогодні в рамках «круглого столу» «Гідне, доступне, достатнє і здорове житло для всіх» під час Міністерського сегменту сесії голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний представив поточну ситуацію в Україні щодо надання доступного житла.

Зазначивши, що за ст. 47 Конституції України держава зобов’язана створювати умови, за яких кожний громадянин нашої держави матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність чи взяти в оренду, голова правління Фонду зауважив, що з метою забезпечення доступності житла для окремих категорій громадян як на державному, так і на місцевому рівні реалізується низка житлових програм.

Найбільш активно вирішенням питань доступності житла для громадян зайнялися муніципалітети: діє понад 150 місцевих програм, які передбачають забезпечення житлом різних категорій українців. За останні роки рівень фінансування, яке спрямовується на вирішення цієї проблеми саме з місцевих бюджетів, зріс майже у півтора рази.

«У 2016 році в рамках житлових програм поліпшили свої житлові умови 1741 громадянин, загальна площа житла, придбаного в рамках програм становить 147,6 тис. кв. метрів», - сказав він.

Сергій Комнатний стисло охарактеризував умови і особливості кожної програми – насамперед це пільгове іпотечне кредитування молоді за мінімальною ставкою 3% річних для сімей, які не мають дітей. Сім'ї з дітьми звільняються від сплати відсотків за користування кредитом, також їм надається можливість погашення від 30 до 50 відсотків заборгованості за рахунок бюджетних коштів. Кредитування з пільговою відсотковою ставкою також передбачено для вчителів, медиків, науковців.

Також на місцевому і державному рівні працює програма «Доступне житло», яка передбачає отримання від держави чи територіальної громади безповоротної субсидії на придбання житла в розмірі до 30% його вартості. Визначено категорії громадян, які можуть скористатися такою можливістю.

Очільник Фонду повідомив, що з вересня цього року розмір підтримки для учасників антитерористичної операції і внутрішньо переміщених осіб збільшено до 50% вартості житла. Також передбачена можливість кредитування під пільгову ставку в 7% річних всіх громадян України, які мають необхідність поліпшення житлових умов. Згідно з оновленими умовами програми, пріоритет для участі в ній мають об'єкти, які мають вищий клас енергетичної ефективності. «Підготовлений проект акту Кабінету Міністрів, який передбачає продовження державної програми «Доступне житло» до 2023 року», - повідомив Комнатний.

Як заявив керівник Держмолодьжитла, житлове законодавство України містить норми, прийняті ще за часів СРСР і які потребують зміни. «Таку роботу ми активно проводимо. – зазначив Комнатний. – Триває розробка нового Житлового кодексу, покликаного встановити єдиний підхід до визначення учасників житлових програм, передбачається також відмовитися від невластивого для сучасного суспільства поняття «квартирна черга».

З метою створення доступного фонду орендного житла триває розробка проекту закону про орендні будинки. Проект передбачає створення фонду муніципального та державного житла, яке буде надаються потребуючим громадянам за доступну плату.

Ще одне завдання влади – підвищення рівня енергоефективності житла, продовжив голова правління Держмолодьжитла. Діє програма, за якою громадянам, що бажають зробити своє житло більш ергономічним, надаються компенсації за банківськими кредитами, наданими на ці цілі. Всього з моменту початку реалізації програми таку компенсацію отримали 231,3 тис споживачів, повідомив учасників «круглого столу» під егідою ООН Сергій Комнатний.





Джерело: прес-служба Держмолодьжитла

 
 
Интересные новости:
10.11.2017
1635
Чиновники запевнили, що роботи вже наближаються до завершення...
10.11.2017
1373
Помогали местным железнодорожникам львовские коллеги...
28.03.2024
2277
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6779
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...