РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Оновлений пірс у Гастінгсі Hastings Pier став переможцем щорічної Премії Стерлінга RIBA Sterling Prize 2017 (фото)

Історичний пірс у Східному Сассексі, який був зруйнований пожежею в 2010 році, завоював престижну архітектурну нагороду після перепланування, що коштувало 14,2 млн фунтів стерлінгів
2015 01.11.2017 в 08:39



Оглядовий пірс у Гастінгсі Hastings Pier, який було відкрито після реконструкції за проектом dRMM Architects в квітні 2016 року, обійшов п'ять інших проектів у щорічній Премії Стерлінга Королівського інституту британських архітекторів (RIBA). Вже 22-й рік поспіль вона вшановує найкращі нові будівлі Великої Британії, пише theguardian.

Президент RIBA Бен Дербішир назвав "приголомшливий, гнучкий новий пірс" "шедевром реконструкції".

Він також похвалив місцевих жителів Гастінгса, що склали кістяк з 3 000 перших акціонерів проекту, які придбали благодійні лоти номіналом 100 фунтів стерлінгів для реалізації ідеї "народного причалу".

Інші будівлі, вибрані для цьогорічної премії, зокрема включали новий міський кампус у коледжі Глазго та житловий комплекс Barrett's Grove на півночі Лондона.
Реконструйований пірс у Гастінгсі був розроблений dRMM Architects, лондонською архітектурною фірмою, назва якої є абревіатурою імен власних засновників - архітекторів Алекса де Рійке (Alex de Rijke), Філіпа Марша (Philip Marsh) та Сейді Морган (Sadie Morgan).



Реконструкція зайняла більше двох років та коштувала 14,2 млн. фунтів стерлінгів, і колишній павільйон пірса перетворився на ресторан і бар.

dRMM Architects раніше двічі номінувались у Sterling Prize: у 2010 році з проектом барвистої початкової школи в Клопхемі, Лондон, а в минулому році - за доволі суперечливий проект реновації Heygate Estate в лондонському районі районі Саутворк.



Пірс у Гастінгсі побудовано в 1872 році за проектом архітектора Юджиніуса Бірча. В 2008 році його зачинили для відвідування, а в 2010 році він був зруйнований масштабною пожежею. Після пожежі власник пірсу, компанія Ravenclaw Investments, зареєстрована у Панамі, не вийшла на зв’язок з місцевою владою. І місцева рада Гастінгсу в примусовому порядку викупила зруйнований каркас пірсу за 1 фунт стерлінгів та передала його у відання фонду Hastings Pier Charity, що був створений для відновлення споруди. dRMM Architects виграли конкурс на оновлення дизайну та розпочали семирічну співпрацю з місцевою громадою. Окрім власне створення та представлення проекту, архітектурна фірма почала широку рекламну кампанію та краудфандінг для проекту, що збільшили капітал фонду з початкових 590 000 до 14,2 млн фунтів стерлінгів. Крім того, ще частина коштів надійшла від фонду Heritage Lottery Fund, який спонсорується Національною лотереєю Великої Британії. Можливо внески місцевих жителів і не були надто великими, але це дало їм можливість відчути особисту присутність у реконструкції та прийняти посильну участь у проекті, який дійсно отримав звання «народного причалу».



Після відкриття він одразу ж отримав британську національну премію «Пристань Року» в квітні цього року.



Структура нинішнього пірсу зовсім не повторює перший проект Бірча, що був інкрустований мерехтливими вогнями ліхтарів та увінчаним мавританським павільйоном. Натомість відвідувачі приморського міста зустрічаються з надзвичайно жорсткою дерев'яною колодою, висунутою над морем. Оновлений пірс являє собою нейтральну платформу для проведення різноманітних заходів. Добре оснащений освітленням та іншими послугами, пірс якнайкраще підійде для будь-яких масових заходів. В інший час – це найкраще місце, щоб помилуватись морем, подихати морським повітрям та помилуватись краєвидами.



Пірс не є лише пласкою поверхнею. Посередині розміщений павільйон, де є бар та ресторан. На другому поверсі павільйону розміщений відкритий публічний простір з сидіннями для проведення заходів. У творенні цього проекту архітектори надихалися італійським проектом на острові Капрі – віллою Casa Malaparte. Під час реконструкції було використано деякі обгорілі дошки попереднього пірсу для декоративної обшивки в певних місцях нового причалу. Всі меблі та лавки, що встановлені на пірсі, були виготовлені місцевими майстрами, як їх вклад у цей публічний проект. А в кінці пірсу, біля самого моря, архітектори залишили оригінальні іржаві стовпчики, до яких кріпилися швартови кораблів раніше.



Отримуючи нагороду, Алекс де Рійке високо оцінив інших номінантів: "Ви всі розробили гарні проекти, але, схоже, в цьому році те, що справді захопило уяву жюрі, навіть не очікуючи на це - створення громадського простору".

Шорт-лист претендентів на премію Стерлінга (фото)

Судді Премії Стерлінга висловила подяку компанії за те, що вона доклала максимум зусиль не лише для створення проекту, а й максимально організувала місцеве населення Гастінгса для його реалізації через пожертви та різноманітну підтримку.



Вони також високо оцінили дерев'яну структуру "за її чудове використання стійких матеріалів" і відзначила, що рада суддів премії надихнеться цим проектом на майбутнє, відзначивши його за зміну ідеї того, що являє собою архітектура. "Роль dRMM була надзвичайно важливою у реалізації цього шедевра тонкого та легкого дизайну. Вони вийшли вище і далі, ніж більшість людей, що звично думають про завдання архітектора", - відзначили судді.

Джерело: theguardian

 
 
Интересные новости:
01.11.2017
1350
Свою позицію Україна закріпила завдяки показнику «Отримання дозволів на будівництво»...
01.11.2017
1297
Польский авиаперевозчик хочет запустить новые рейсы из нескольких украинских аэропортов...
28.03.2024
2257
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6768
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...