РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.472 EUR: 42.183
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.472
EUR 40.000 41.000 42.183
USD 39.500 39.830 39.472
EUR 42.250 42.850 42.183
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Держмолодьжитло і Проект Ради Європи провели «круглий стіл» щодо забезпечення житлом внутрішніх переселенців

21 вересня відбулося обговорення питання забезпечення житлом переселенців
1478 27.09.2017 в 10:05



«Захист прав людини внутрішньо переміщених осіб: пошук сталих рішень стосовно житлових питань» – такою була тема «круглого столу», який 21 вересня організували і провели у Києві Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» спільно з Проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні».

Відкрили захід заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний, спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи по Україні Режі Брійя, голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

Лев Парцхаладзе у своєму вступному слові нагадав учасникам зустрічі про ухвалене Урядом 20 вересня важливе рішення – спростити доступ учасників АТО і переселенців до державних житлових програм, які адмініструє Держмолодьжитло.

Привітав ухвалення згаданої урядової постанови і пан Брійя. «Постанова Кабінету Міністрів дає нам більше можливостей для роботи», – зазначив він, висловивши сподівання, що у Державному бюджеті на 2018 рік буде передбачено кошти на вирішення житлової проблеми, зокрема, для внутрішніх переселенців та інших категорій громадян.
«Півтора мільйона наших співвітчизників покинули власне житло не з власної волі, – окреслив масштаб проблем внутрішніх переселенців Сергій Комнатний. – Держава вже зробила певні законодавчі кроки на захист конституційного права цих людей мати власне житло. 10 квітня ц.р. набрав чинності закон №1954 «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», який запровадив програму державної допомоги на придбання (побудову) житла для учасників АТО і переселенців. Діють постанови Уряду, які визначають механізми реалізації житлових програм. Рішення Кабінету Міністрів від 20 вересня дає нам велику надію, що ситуацію вдасться зрушити з мертвої точки. Сподіваємося, що це рішення буде підкріплене належним фінансуванням. Водночас ми прагнемо створити можливості для участі переселенців у молодіжних житлових програмах – зміни до відповідної постанови перебувають на розгляді у центральних органах виконавчої влади».

«Є категорії переселенців, які все ж не зможуть взяти участь у програмах Держмолодьжитла, – додав голова правління Фонду. – Для цих людей повинні діяти механізми забезпечення соціальним і тимчасовим житлом».

– Проте зусиль тільки держави недостатньо, тому ми привертаємо увагу міжнародної спільноти до важливості цих питань і очікуємо на консультативну та інші можливі види допомоги, – звернувся до учасників розмови очільник Держмолодьжитла.

Під час першої сесії «Законодавчі ініціативи та національна практика щодо вирішення житлових питань ВПО в Україні» виступили народні депутати України Олег Недава і Наталія Веселова, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко. Сергій Комнатний розповів учасникам «круглого столу» про результати діяльності Держмолодьжитла за 25 років роботи Фонду і представив чинні житлові програми.

Змістовні доповіді прозвучали в межах другої сесії «Європейські стандарти і регіональний досвід забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб». Експерт з питань внутрішнього переміщення в колишній Югославії Массімо Моратті, постійний представник Президента України в АР Крим Борис Бабін, заступники голів Луганської та Донецької ОДА та інші учасники говорили про міжнародний досвід вирішення проблем, з якими зіткнулася Україна, і практику впровадження законодавчих рішень в українських реаліях. Прозвучали виступи і запитання представників громадських організацій внутрішніх переселенців.

Підсумки обміну думками підбили голова правління Держмолодьжитла і керівник проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Ганна Христова.

«Сподіваємося й надалі посилювати наш діалог і співпрацю», – зазначив Сергій Комнатний, звертаючись до представників міжнародної спільноти.
За результатами обговорення було запропоновано проект резолюції, остаточний варіант якої буде скориговано з урахуванням пропозицій, що прозвучали під час «круглого столу».

Джерело: прес-служба Держмолодьжитла

 
 
Интересные новости:
27.09.2017
1368
Каждый год убытки составляют около 3 млрд грн...
27.09.2017
1229
Повторно подавать никаких документов уже не нужно...
27.09.2017
1601
В столице возможен инвестиционный бум, но не сейчас...
06.03.2024
2478
Відповідне рішення вже ухвалила Київська обласна рада...
09.02.2024
3121
Проєктна документація ремонту тунелю між Либідською і Деміївською досі не готова. А для її експертиз...
14.12.2023
3847
Автори стінопису зобразили українських захисників та застиглих у камені воїнів минулого...