РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Що змінилося в процесі оформлення субсидій - поради населенню

Що цього року слід врахувати під час подачі документів на субсидії
1513 04.09.2017 в 07:24



В Україні набули чинності нові правила нарахування субсидій з оплати житлово-комунальних послуг. Як дізнався zaxid.net, більшість новацій скеровані на те, щоб охопити субсидіями ті категорії громадян, які раніше через певні перепони ними не користувалися, але дійсно їх потребують.

Довідка про доходи

Як відомо, право на призначення субсидії мають ті родини, чиї комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

Найсуттєвішою новацією є те, що для призначення субсидій враховуються доходи сім’ї не за чотири квартали, як раніше, а лише за два.

На новий опалювальний сезон з 1 жовтня при розрахунку розміру субсидії будуть враховуватися доходи за перший і другий квартали поточного року, а в неопалювальний період — з 1 травня 2018 року — за третій і четвертий квартали цього року.

Безробітним бути невигідно

При цьому відчутні зміни стосуються заявників, у складі чиїх сімей є безробітні. Так, тепер дохід безробітних за цей період буде вказуватися в розмірі не одного, а двох прожиткових мінімумів, тобто 3248 грн. В уряді це пояснюють відновленням соціальної справедливості, аргументують тим, що раніше вчителька, яка працюэ, могла отримувати меншу субсидію, аніж безробітні, які часто на практиці все-таки працюють, але неофіційно.

Разом із цим, якщо сім’я опинилася у складних обставинах, то може звернутися із відповідною заявою до відділу соціального захисту за місцем реєстрації. Після комісійного обстеження таким заявникам можуть призначити субсидію враховуючи один прожитковий мінімум для безробітного.

Незначні борги не стануть перепоною

Уряд також лібералізував умови надання субсидій сім’ям, які мають заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги. Раніше діяла норма, що не дозволяла боржникам претендувати на продовження субсидії взагалі. Тепер, якщо сім’я має незначні борги – до 20 неоподатковуваних мінімумів, що складає 340 грн, відділи соцзахисту автоматично проведуть перерахунки та призначать субсидії на новий термін.

Усі інші боржники, у яких борг більше 340 грн, для оформлення субсидій на новий період мають або укласти договір про реструктуризацію, або повністю сплатити борг.

Для пенсіонерів

Умови призначення субсидій для пенсіонерів уряд почав спрощувати ще у травні. Тоді збільшили соціальну норму житла, на яку можуть призначити субсидію, якщо у ній зареєстровані одна або дві непрацездатні особи, із 49м2 до 75 м2.

Тепер з’явилася ще одна новація. Для розрахунку доходу для призначення субсидії пенсіонеру, який працював, однак втратив роботу, враховуватимуть лише розмір пенсії за місяць, попередній до місяця звернення.

Субсидію можуть отримати діти без батьківського піклування та непрацездатні особи

Крім цього, врегульована можливість призначення субсидії у разі, якщо у помешканні проживають неповнолітні діти, які лишилися без батьківської опіки або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановлено опіку. У таких випадках за субсидіями відтепер можуть звертатися опікуни та піклувальники. При цьому субсидія буде розраховуватися, виходячи з розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника та інших видів пенсії і соціальних виплат, які отримує опікун (піклувальник) на підопічних дітей та недієздатних осіб.

Разом із цим зазначені доходи підопічних дітей і недієздатних осіб не враховуватимуть до сукупного доходу опікунів і піклувальників у разі звернення за призначенням субсидії їм особисто.

Також передбачено, що у разі смерті особи, якій було призначено субсидію на придбання твердого палива і скрапленого газу, така субсидія виплачуватиметься одній з осіб, які зареєстровані у приміщенні, за заявою такої особи.

Норми споживання газу знизили

Разом із цим, для розрахунку субсидій на чверть знизили соціальні нормативи споживання газу. Якщо раніше для субсидії для помешкань необладнаних лічильниками рахували витрату газу на приготування їжі по 4,4 м3 на людину на місяць, то тепер – по 3,3 м3. Норматив витрати газу на приготування їжі і підігрів води знизили із 7,1 м3 до 5,4 м3. Норматив витрати газу у помешкані, де також є водонагрівач, знизили з 14 до 10,5 м3.

За зекономлені ресурси заплатять

Нововведенням є й монетизація невикористаної частини субсидій, про яку в уряді не втомлюються говорити. На компенсацію можуть розраховувати лише ті, хто має індивідуальне опалення і зекономив субсидію. Однак навіть за умови суворої економії електроенергії й газу її розмір за рік не такий вже й великий. Сума у кожного буде різна, залежно від того, хто скільки зекономив, однак максимально можна отримати 135 грн за зекономлену електроенергію і 695 грн за зекономлений газ.

Джерело: zaxid.net
Інфографіка: Слово і Діло

 
 
Интересные новости:
23.08.2017
3355
Что нужно делать, если в платёжке указана не та сумма, которая должна бы быть - совет от Киевводокан...
21.08.2017
3028
Отримати консультацію, щодо питань водопостачання та водовідведення можна в центрах комунального сер...
21.08.2017
1142
Население начинают готовить к очередному повышению тарифов на тепло, в то же время получить субсидию...
23.01.2024
6243
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
4257
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...