РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 38.950 39.359 39.227
EUR 41.950 42.680 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як навчитися економити на опаленні та що робити, щоб не змерзнути взимку?

Експерт з енергоефективності Оксана Бугайчук, розповіла, що потрібно робити, щоб зберегти не тільки сімейний бюджет а й тепло в будинку. Дізнайтеся рекомендаціях фахівця.

 

3938 08.07.2016 в 08:47





Справжній український господар до зими починає готуватися ще влітку. Враховуючи сьогоднішню ситуацію у державі, коли ціни на комунальні послуги знову поповзли вверх, а плата за тепло з початком опалювального сезону просто вимете останні копійки з гаманців, цього року підготовку варто проводити як ніколи ретельно. Що робити, аби зберегти не лише сімейний бюджет, але й тепло в оселі, які невеличкі хитрощі варто застосувати та чи допоможе у економії коштів на опалення державна програма «Тепла оселя»? Про це та ще багато чого цікавого розповіла експерт з енергоефективності Оксана БУГАЙЧУК.

Літо, сонце, спека – це не лише гарна пора для відпочинку та відпустки, але й найбільш підходящий час, аби повністю підготувати свою оселю до зими, яка цього року, за прогнозами економістів, з фінансової точки зору буде найтяжчою. Із цієї складної ситуації кожен намагається знайти вихід по-своєму. Одні - вже зараз починають економити на всьому, аби тільки розплатитися взимку за опалення. Інші, не збираються взагалі платити за житлово-комунальні послуги. Решта ж, найрозумніші, починають готувати свою оселю до початку опалювального сезону уже сьогодні, аби з настанням холодів дістати лише теплу ковдру, а не заспокійливі ліки побачивши рахунок за опалення.

«Із кожним роком вартість енергоресурсів в Україні неминуче збільшується. Сімейний бюджет витрачається уже не на відпустку, а на оплату чергових рахунків. Тому, пересічному українцю, саме зараз варто замислитись над тим, як він буде економити взимку на опаленні, але при цьому не давати своїм рідним мерзнути.  Більшість заходів з енергозбереження не потребують великих фінансових витрат, проте є дуже ефективними (наприклад, усунення протягів). Інші заходи, такі як придбання твердопаливного котла, чи заміна вікон – є більш затратними, але вони швидко окупляться і будуть працювати на ваш гаманець довгі роки», - зазначає Оксана БУГАЙЧУК.

Поради, як заощадити на опаленні будинку та зберегти тепло:


1. Утеплити стіни. Втрата левової частки тепла, що виділяється опалювальною системою відбувається через те, що стіни будівлі не утеплені належним чином. Тому, якщо взимку ви помічали, що ваші стіни в будинку холодні і починають сиріти, то зараз саме час провести їх утеплення.


2. Замінити старі вікна. Майже 30 % всього тепла виходить з вашої оселі через шпарини у дверях та вікнах. Елементарні заходи теплоізоляції допоможуть підвищити температуру в квартирі  на 3-4 градуси С. Якщо ж коштів на заміну вікон немає, варто згадати про «старі часи» та просто заклейте їх ізоляційною стрічкою. У разі ж заміни вікон не збудьте про підвіконня. Мало хто знає, що чим ширше підвіконня, тим менше тепла виходить назовні через вікно.



3.  Наклеїти тепловідбивну плівку на вікна. Це оптично прозорий матеріал зі спеціальним багатошаровим покриттям, який встановлюється на внутрішню поверхню вікна. Плівка пропускає 80% видимого світла, а всередину приміщення відбиває близько 90% теплового випромінювання, що зберігає тепло в приміщенні взимку і прохолоду влітку.



4. Встановити захисний екран. Між радіаторною батареєю і стіною ви можете розташувати своєрідний екран з алюмінієвої фольги або теплозахисний екран з алюмінієвим покриттям. Найбільш економним є екран, обидва боки якого вкриті фольгою. Фольга віддзеркалює тепло, яке випромінює радіатор, і спрямовує його назад у кімнату.


5. Доглядати за системою опалення. Радіатори опалення повинні бути чистими як ззовні, так і зсередини. Окремо про "красу". Вкривання радіаторів декоративними плитами, панелями, навіть шторами знижує тепловіддачу на 10–12%. Фарбування радіаторів масляними фарбами знижує тепловіддачу на 8–13%, а фарбування цинковими білилами підвищує тепловіддачу на 2,5%.


6. Правильно провітрювати квартиру. Провітрювати краще частіше і відкривати вікна ненадовго. Відкриваючи вікна надовго, ви втрачаєте дорогу теплову енергію і сильно прохолоджуєте стіни і стелі.


7. Встановити у своєму будинку твердопаливний котел. Не зважаючи на те, що цей пункт з енергоефективності є одним із найбільш дорогих, проте він залишається одним із найбільш дієвіх. На відміну від газового чи електричного котла, твердопаливний допомагає економити більше ніж половину коштів витрачених раніше на опалення. До того ж працює на різних видах палива.

За словами експерта з енергоефективності Оксани Бугайчук, половину із цих порад українці можуть виконати, без зайвих розходів. На решту ж – варто буде дещо витратитися. Проте, уже на середині опалювального сезону, коли ви відчуєте різницю як у теплі в оселі так і заощаджених коштах – зрозумієте, що рішення було вірним.

«Придбати у свою оселю твердопаливний котел – це означає на 50% позбавити себе зайвих клопотів узимку. Звичайно, цей пункт заощадження, як не парадоксально є найдорожчим, але в свою чергу найбільш дієвим», - акцентує Оксана Бугайчук.

Так, починаючи із червня місяця, українці дійсно почали більше купувати твердопаливні котли. Попит на них в Україні зріс практично на 30%. На кінець липня за прогнозами фахівців він має зрости до 40-45%.

«Для тих українців, хто не встиг назбирати потрібну суму на придбання котла діє програма кредитування «Тепла оселя», яка передбачає компенсацію державою майже 30% витрат на придбання лічильників тепла, енергозберігаючих склопакетів, теплонасосів та індивідуальних теплопунктів. Чимала частина котлів, які у нас купують, розходиться саме по цій програмі. Головна умова – «теплі» кредити видаються на придбання техніки лише українського виробника. Так українці і до зими готуються і вітчизняній економіці допомагають розвиватися», - зазначає директор національного виробника твердопаливних котлів компанії «Palche» Оксана БУГАЙЧУК.

Виходячи з умов державної програми «Тепла оселя» власники приватних будинків можуть брати кредит у розмірі від 1 тис. грн до 50 тис. грн терміном до 36 місяців. До 30% взятих коштів відшкодує держава. Для мешканців багатоквартирних будинків, які також хочуть утеплити своє помешкання, спочатку варто створити ОСББ. Після цього вони можуть взяти кредит на суму 20-30 тис. грн на термін до 60 місяців. У такому випадку державне відшкодування становитиме до 40% позичених коштів. Як у першому так і у другому випадках обов'язкова умова для взяття кредиту - початковий внесок має бути від 10% вартості товару.

За словами голови Держенергоефективності Сергія САВЧУКА, за червень місць населенню та ОСББ на придбання «негазових» котлів, енергоефективного обладнання й матеріалів було видано рекордну кількість 21 180 кредитів на суму 350 млн. гривень. З них малозабезпечені родини залучили 221 млн. гривень на покупку енергоефективних продуктів, що становить 14 989 кредитів.

«За останній тиждень червня, учасниками програми з утеплення житла залучено 4 826 «теплих» кредитів сумою 78,9 млн. гривень. Найбільшою популярністю як серед населення, так і ОСББ, користувалися енергоефективні матеріали та обладнання – 4 639 «теплих» кредитів на суму 74,96 млн. гривень. Друге місце за кількістю виданих енергоефективних кредитів посідають «негазові» котли», на придбання яких залучено 3,19 млн. грн і оформлено 181 кредит. Саме встановлення твердопаливних котлів у домогосподарствах сьогодні є чи не найголовнішим фактором економії коштів та збереження тепла», - наголошує посадовець.


Джерело: компанія «Palche»

 
 
Интересные новости:
05.07.2016
1663
Узнайте, на какие нюансы важно обращать внимание при поиске арендного жилья....
04.07.2016
2205
С 1 июля все ЖЭКи в Украине должны быть ликвидированы. Их место занимают объединения собственников м...
01.07.2016
1945
По мере того, как люди отчитываются о своих доходах, к ним буду применять непрямые методы контроля и...
23.01.2024
6223
Відтепер кожен може дізнатись вартість і періодичність техобслуговування будинкових газових мереж...
14.09.2023
3975
Читайте, що слід перевірити та які запаси радять зробити...