РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Вчені винайшли технологію 3D-друку "дерев'яних" меблів з натурального біогелю

В перспективі технологію можна буде застосовувати для створення стільців або, наприклад, будівельних каркасів та дощок
25809 27.05.2022 в 09:01



3D-друк
"дерев'яних" меблів


Вчені з Массачусетського технологічного інституту (MIT) знайшли потенційний спосіб друкувати натуральні дерев'яні меблі та інші об'єкти будь-якої форми. У перспективі це дозволить захистити довкілля від виснаження, повідомляє New Atlas.

Попри те, що дерево є відновлювальним ресурсом, він дуже швидко вичерпується і від вирубки лісів щорічно страждають тисячі гектарів територій. Іншими словами, людство настільки швидко втрачає цей ресурс, що він банально не встигає відновлюватися.

Протилежність сонячної панелі: вчені створили нічну батарею

Лише уявіть собі – щорічно загальна площа лісів у світі зменшується на ділянку розміром з Ісландії - це дуже негативно впливає як на стан дикої природи, так і на клімат.

Щоб вирішити цю проблему команда вчених із MIT продемонструвала технологію, яка дозволяє в лабораторних умовах створювати дуже схожий на дерево матеріал із рослинних клітин. При цьому вони навчилися до певної міри керувати як його щільністю, так і міцністю.

Ідея вчених полягає у створенні виробів заданої форми без необхідності подальшої обробки з неминучою витратою енергії та появою відходів виробничої діяльності. За словами провідного автора дослідження Ешлі Беквіт, є великий ресурс для масштабування технології та вирощування тривимірних структур.


Що за новий чудо-матеріал

Для початку вчені взяли клітини рослини цинії витонченої (Zinnia elegans), після чого їх помістили на два дні в рідке середовище, а потім перетворили на спеціальний, густіший біогель з поживними речовинами та двома типами фітогормонів – змінюючи їх вміст у складі, можна керувати фізичними та механічними властивостями майбутнього матеріалу.

Самый большой в мире карьерный самосвал на водороде запущен в Африке

Після цього команда почала друкувати за допомогою біогелю фігури різної форми – приблизно так само здійснюється 3D-друк. Після трьох місяців інкубації в темряві матеріал зазнав зневоднення, а остаточний результат був об'єктом з деревоподібної матерії. В одному з тестів вченим навіть вдалося утворити з матеріалу модель дерева.

Експерименти проводилися з різним рівнем фітогормонів – їх знижений рівень приводив до нижчої щільності, а підвищений дозволяв створювати жорсткіші структури. Подібні експерименти в перспективі дозволять створювати легші та м'які або навпаки більш жорсткі об'єкти.

Майбутнє поруч: у Південній Кореї представили прототип екологічного плавучого міста (ФОТО, ВІДЕО)

Кінцева мета – розробити технологію, що дозволяє просто друкувати речі та меблі з дерева, не знищуючи справжнього лісу. Можливо, процес можна буде почати з невеликих об'єктів на зразок декоративних фігур, після чого, можливо, вдасться застосувати його для створення стільців або, наприклад, будівельних каркасів та дощок.

На наступному етапі вчені планують знайти спосіб використання як основу клітин інших рослин. Цинія не є деревом, але в перспективі за основу можна взяти щось на кшталт клітин сосен – це може стати справжнім науковим проривом.

Цікаво про будівництво: з чого краще побудувати будинок?

Читайте больше новостей о войне россии против Украины в спецтеме на Build Portal

 Фото EPFL
Источник: tech
 
 
Интересные новости:
27.05.2022
1681
Подати заяву про зруйноване житло тепер можуть не тільки фактичні власники...
27.05.2022
1813
Держенергоефективності разом із Кабінетом міністрів скасували державну експертизу з енергозбереження...
28.03.2024
2287
Нова фарба здатна розкладати до 96% забруднювальних речовин, забезпечуючи не тільки довговічне ...
27.03.2024
6785
Катастрофа може стати найстрашнішим обвалом моста у США з 2007 року, коли міст I-35W у Міннеаполісі ...