РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Тотальний обвал ринку орендного житла Києва: що з цінами і який прогноз

Кияни масово здають квартири в оренду, ціни впали на 50%. Як з початку війни змінився баланс попиту та пропозиції на ринку оренди житла в столиці та що чекає на сектор?
50458 19.05.2022 в 23:31



Ринок оренди житла Києва:
тотальний обвал цін


До 24 лютого здавання в оренду квартир було одним із найпростіших і найприбутковіших видів пасивного доходу.

Так звані спадкові квартири, інвестиційне житло в новобудовах, власні зайві квадратні метри – усю цю житлову нерухомість заселяли іногородні, студенти, молоді сім'ї і туристи.

У Києві, діловому центрі та найбільшому місті країни, фіксувалися найвищі ціни на оренду. Щорічно вони зростали навіть у доларовому еквіваленті.

У часи економічного зростання орендний ринок столиці перетворювався на протистояння орендодавців та орендарів.

Україна побудує 32 тисячі квартир для тих, чиї домівки зруйнували окупанти

Перші намагалися отримати максимум коштів, другі обурювалися через необхідність віддавати велику частку доходів за оренду квартир часто з ремонтом кінця 1990-х років.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ситуація кардинально змінилася.

Орендарі отримали можливість покращити умови проживання за значно менші кошти. Водночас для власників нерухомості дохід від здавання квартир ледь покриває амортизаційні витрати, не кажучи про прибуток.

Як з початком війни змінилися баланс попиту та пропозиції на ринку оренди житла в Києві, скільки коштує винайняти квартиру в столиці та що буде далі з цінами?


Велике переселення

Російське вторгнення в Україну змусило багатьох жителів столиці переїхати в безпечніші регіони або за кордон. За словами міського голови Віталія Кличка, до 10 березня з міста виїхали близько половини мешканців – 2 млн осіб.

Ті, хто не встигли виїхати в перші два тижні, поступово залишали домівки до середини квітня – доки в Київській області перебували окупаційні війська. Багато таких переселенців винаймали в столиці квартири.

За словами директора консалтингової компанії Романа, повертатися до Києва з квітня почали переважно люди, які мають нерухомість. Частина мешканців столиці, які орендували житло, вирішили не повертатися.

"На тлі цієї ситуації багато орендодавців перестали отримувати платежі за оренду у зв'язку з втратою роботи значним відсотком населення та воєнним станом, який є форс-мажорною обставиною", – пояснює Роман.

Довідку ВПО та соціальні виплати знов можна оформити у "Дії"

Щодня пропозиція зростає на тисячу квартир, а попит упав удвічі

Київський ринок оренди завжди був чутливим до значущих подій. У 2014-му, 2020-му та 2022-му роках він різко реагував на зниження попиту через високу економічну мобільність винаймачів житла.

За оцінками Романа, у перші тижні вторгнення росії на столичному ринку оренди житла вивільнилися щонайменше 7 тис квартир.

"Попит на оренду в перші дні впав до мінімуму. При цьому біженці зі східних регіонів вважали за краще якщо не залишити Україну, то знайти житло в західних регіонах", – додає експерт.

Співзасновник сервісу з пошуку нерухомості Андрій, заявив, що кількість оголошень про оренду квартир у Києві зросла з 4 тис у середині лютого до 12 тис у середині травня.

"Кількість оголошень зросла втричі і щодня додаються ще по тисячі оголошень про оренду квартир", – сказав він.

Зараз спостерігається найнижчий за весь час попит на іпотеку - експерт

Як показує застосунок для пошуку квартир, кількість шукачів житла 10 травня становила 50% від довоєнного. Експерт аналітичного центру Анатолій каже, що в квітні попит на оренду становив 40% від довоєнного.

За словами Романа, у міру повернення жителів до столиці ринок дещо стабілізувався, проте попиту все ще недостатньо для підтримки рівня цін.

"Ми стикаємося із ситуацією, схожою на перші дні карантину у 2020 році. Навіть ті мешканці, які винаймали квартири та вирішили залишитися в Києві, шукають дешевші варіанти.

Вони розраховують орендувати квартиру аналогічної якості за менші гроші або домовитися з власниками про зниження вартості", – сказав він.


Винаймати квартиру в Києві можна за 100 доларів

За даними столичного агентства нерухомості, з початку війни вартість оренди квартир у Києві знизилася на 30-40% у дорогому сегменті і на 20-25% – у низькому.

Сайт оголошень з нерухомості зафіксував падіння вартості оренди однокімнатних та двокімнатних квартир у сегментах "економ" та "комфорт" до 45-60% від рівня довоєнних цін, трикімнатних – до 50-55%.

"Порівняно з квітнем ціни в травні майже не змінюються. Попит зростає набагато повільніше за пропозицію. У Києві дуже багато пропозицій за цінами, нижчими на 50% від довоєнних", – пояснює Анатолій.

За даними сайту оголошень з нерухомості, у травні 2021 року мінімальний поріг оренди однокімнатної квартири становив 3,9 тис грн, зараз пропозиції стартують від 3 тис грн.

Рік тому мінімальна вартість оренди двокімнатної квартири становила 6,2 тис грн, зараз – 4,5 тис грн. Мінімальна вартість оренди трикімнатної квартири за рік опустилася із 7,4 тис грн до 6 тис грн.

"Квартири високого цінового сегменту – понад 2 тисячі доларів – не користуються попитом. У той же час власники не хочуть знижувати ціни і чекають на відновлення попиту", – каже генеральна директорка столичного агенства нерухомості Олена.

Как мониторить свою недвижимость в условиях войны

Анатолій зауважує, що є сегмент людей, які здають квартири за комунальні платежі і нагляд за тваринами.


Що буде далі з цінами

У травні ситуація на ринку оренди почала стабілізуватися.

"Потік людей, що повертаються або переселяються до столиці, виріс. У пріоритеті в орендарів квартири вартістю 10-15 тисяч гривень. Це ті, які раніше коштували 20-25 тисяч гривень", – каже Олена.

Анатолій очікує зростання і попиту, і пропозиції орендних квартир.

"Люди масово повертаються до Києва. Багато хто винаймає квартири на час ремонту та відновлення розбитого житла в передмісті. Буде потік переселенців з областей, де ведуться активні бойові дії", – каже він.

При цьому пропозиція житла зросте завдяки українцям, які найближчим часом не планують повертатися до Києва.

"Накопичені гроші закінчуються, а залишати квартири без нагляду небезпечно. Тому на ринок масово виходять квартири, які до цього не брали участі в орендному бізнесі", – констатує експерт сайту пошуку оголошень з нерухомості. Таких квартир може бути до 12% від загальної кількості.

Оглядаючись на довоєнний тренд, Роман очікує поступового відновлення цін, яке "багато в чому залежатиме від запуску бізнесу в місті та в Україні загалом".

"Після завершення активних воєнних дій можна очікувати зростання попиту і цін. Багато людей, які втратили роботу або житло, намагатимуться влаштуватися в більш економічно розвиненому Києві", – вважає він.

Анатолій налаштований не так оптимістично: "У найближчі пів року пропозиція вдвічі-втричі перевищуватиме попит, що не сприятиме зростанню цін".

Цікаво про будівництво: з чого краще побудувати будинок?

Читайте больше новостей о войне россии против Украины в спецтеме на Build Portal
Источник: epravda
 
 
Интересные новости:
17.05.2022
15915
Які ж умови диктує ринок нерухомості воєнного часу та де в Україні зараз ціни на...
11.05.2022
28338
Ціни на оренду квартир у Києві впали на 20-50% через війну. Але вже почали зростати. Половина нових ...
18.04.2024
3702
До повномасштабного вторгнення продавалось житло у 1700 ЖК, проте продажі були в рази активнішими...
05.04.2024
5516
Український маркетплейс представив оновлений звіт власного аналітичного центру за березень 2024...
25.03.2024
7035
Продажі квартир в українських новобудовах за підсумками 2023 року відновилися на ...