РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.227 EUR: 42.442
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.227
EUR 40.000 41.000 42.442
USD 39.180 39.515 39.227
EUR 42.320 42.839 42.442
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Як зареєструвати речові права на нерухоме майно та зекономити кошти

Починаючи із 01.05.2016 всі державні «реєстраційні служби», припинили надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх оскаржень. Нотаріуси, як правило, розглядають право виконувати відповідні повноваження, як додатковий вид діяльності, що має приносити суттєвий дохід. Позаяк рівень їх професійності іноді залишає бажати кращого... Який є вихід із цього замкнутого кола, розповідає КБУ.
1909 23.05.2016 в 15:20



Реформа (лат. reform, фр. réforme — «перетворюю», «змінюю»).

Оптимісти вірять, що всі зміни завжди відбуваються на краще, а серйозні кроки (тим більше держави) обґрунтовані не лише бажанням кардинальних перетворень будь-якою ціною, а мають на меті на уламках зруйнованого створити те нове, що суттєво відрізняється від минулого - обов’язково в кращу сторону. 

Розпочався третій тиждень від закінчення реформи у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. 

Всі державні «реєстраційні служби», припинили надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень з 01.05.2016 як це передбачено підпунктом 3 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». 
«Повноваження передані на місця – реформа завершена» - рапортує у пресі керівництво Мін’юсту. 

... Що маємо на практиці?!

Аналізуючи звернення осіб, які сьогодні потребують отримання послуги з державної реєстрації речових прав на нерухомість, можна однозначно стверджувати, що нотаріуси розглядають право виконувати відповідні повноваження не як делеговану державою обов’язкову функцію, а як додатковий вид діяльності, що має приносити суттєвий дохід. Суми, які має сплати набувач нерухомості за державну реєстрацію права власності столичному нотаріусу, шокують та мало відрізняються від тих ….які….ну ви розумієте… 

Така ситуація не по всій країні, звісно. Але, найчастіше ми маємо справу із речовими права на нерухоме, розташоване в столиці. Тут ситуація значно ускладнена тим, що «місцева влада» не проявила належної ініціативи для отримання функцій, які так старанно передавалися на місця, та і досі не створила умов для отримання мешканцями столиці «мінімального гарантованого державою рівня отримання послуг». Тож, на даний час киянам лишається лише «сервіс» у приватних нотаріусів. 

А що ж реформатори?! Посадові особи Міністерства юстиції заявляють, що законодавством у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно не передбачено будь-якої плати за державну реєстрацію окрім адміністративного збору (хіба що плата за інформацію з Державного реєстру прав). На підтвердження цього виступає стаття 34 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». 

Утім, абзац третій частини першої статті 4 Закону України «Про нотаріат» дає нотаріусу право одержувати плату за надання «додаткових послуг правового та технічного характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, плату за вчинення інших дій, покладених на них відповідно до закону, а також за вчинення приватними нотаріусами нотаріальних дій». 

Ринок надання нотаріусами послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно лише формується. І це становлення відбувається далеко не в ідеальних умовах: сире і частково застаріле законодавство, м’яко кажучи, незадовільна робота програми, у якій потрібно здійснювати реєстраційні дії, та ще ряд чинників зумовлюють немалу вартість послуг. Але краще так, ніж некваліфіковані дії з державної реєстрації речових прав на нерухомість. Бо ж доволі часто стикаємось із тим, що окремі нотаріуси беруть плату меншу, ніж скрізь, але й відношення до процедури залишає бажати кращого: в ліпшому випадку на поданих клієнтом документах просто вчаться реєструвати. 

Нажаль, вже лунає багато тверджень про те, що реформа виявилася «провальною». Утім Конфедерації будівельників України вдається зберігати оптимізм. Завдяки роботі Фронт-офісу КБУ члени Конфедерації будівельників України позбавлені необхідності платити захмарні суми за державну реєстрацію прав на новозбудовану нерухомість та можуть при цьому не турбуватися за якість отриманих послуг. 
З огляду на критичну ситуацію з державною реєстрацією прав, що склалася в столиці, Фронт-офіс КБУ готовий відкрити свої двері не тільки членам Конфедерації, а й іншим особам, які зіткнулися з проблемами при отриманні відповідних послуг.

З питань отримання комплексної послуги у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно звертайтеся за тел.: (044) 200-04-52 
з 10-00 до 19-00.


Джерело: Конфедерація будівельників України
Інформація розміщена на правах реклами

 
 
Интересные новости:
18.05.2016
2340
Мнения экспертов, относительно перспектив развития индустриальных парков в Украине....
13.05.2016
1798
Державний фонд регіонального розвитку затвердив 219 проектів, наданих 11 регіонами із обсягом фінанс...
13.05.2016
3701
11 мая рабочие разрыли памятник национального значения - часть фундамента города Владимира Великого....
28.03.2024
4099
За одними даними, у нас по країні близько 200 недобудов, за іншими – тільки у Києві понад 100...
14.03.2024
4001
Після завершення війни в Україні бракуватиме людей для відновлення країни. Що для розв&rsq...
04.03.2024
3311
Нині ведеться робота по створенню електронного містобудівного кадастру державного рівня. Найближчим ...