РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.784 EUR: 42.312
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.784
EUR 40.000 41.000 42.312
USD 39.470 39.830 39.784
EUR 42.100 42.720 42.312
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Офісна нерухомість: стан, основні тенденції та перспективи ринку (ІНФОГРАФІКА)

У році, що минув, відбулося відновлення орендної активності, після певного затишшя через жорсткі локдауни. Водночас пандемія коронавірусу призвела до зміни форматів офісної нерухомості. Як оцінюють експерти останні трансформації та на які нові тенденції звертають увагу
23681 10.02.2022 в 09:16


Ринок офісної нерухомості:
тенденції та перспективи


Гучна заява про рекордний обсяг нової пропозиції пролунала під час нещодавнього Ukrainian Real Estate Club, де експерти галузі говорили про підсумки сегмента офісної нерухомості за 2021 рік. За словами Станіслава директора департаменту оцінки та консалтингу міжнародної консалтингової компанії, минулий рік продемонстрував найбільший обсяг нової пропозиції за останні 10 років та відновлення орендної активності у четвертому кварталі.

  

Також експерт зазначив, що валове поглинання офісної нерухомості склало 131 тис. кв. м і за останні роки це найкращий показник. Про динамічний стан галузі свідчать і 148 тис. кв. м, що було виведено на ринок.

Водночас, експерт з нерухомості Володимир говорить про введення за останній рік близько 250 тис. кв. м нових площ у бізнес-центрах класу А - з новою архітектурою, інженерією та сервісами.

Відновлення після першої хвилі карантину та певного затишшя відзначають всі експерти, з якими ми спілкувалися.

«Оскільки карантин має вже затяжний характер (майже два роки перманентно) ми вже звикли до цих змін, ринок адаптувався також.

Якщо говорити про працюючі бізнес-центри, перший етап, із шоком і панікою, призвів до того, що ринок застиг. У період, коли ми не мали доступу до робочих місць в офісних центрах, керуючі компанії були змушені йти на поступки та вели політику утримання орендарів. Принаймні в офісних центрах класу В. Клас А давав не знижку, а найчастіше розстрочку для орендної плати: тобто спочатку ставки зменшувалися на період карантину, але після відновлення роботи розмір орендної плати компенсував попередні періоди», - розповідає експерт з нерухомості Наталія.

Ринок коворкінгів: які зміни відбудуться після закінчення карантину

Стійкими до коронакризи, за словами експертки, виявилися ті, хто був готовий змінюватися, ставати гнучкими, адаптуватися. «Це можна сказати про всі типи нерухомості, не тільки офісну. В сегменті саме офісної несолодко довелося як бізнес-центрам, так і коворкінгам. Тут я маю на увазі коворкінги-орендарі в БЦ, адже в них, з одного боку є зобов’язання перед резидентами, а з іншого - перед бізнес-центром як орендодавцем. У той період виявилося, що великі конференц-зали вже не затребувані. Івенти набули гібридного формату, а отже, і зал повинен мати можливість змінювати свою конфігурацію під формат заходу. Зараз у БЦ популярним стало проєктування залів, які за допомогою гнучких перегородок поділяються на дві частини з автономними вхідними групами та зонами завантаження», - додає Наталія.

Водночас, суттєво постраждали об’єкти, що не змогли швидко адаптуватися до трансформацій.

«В офісах, що відповідали очікуванням орендарів, понад 60% договорів оренди були продовжені навіть з урахуванням пандемії. Можна сказати, що затребуваним стають офіси трохи менші за площею, але в орендарів з’являється більше вимог стосовно якісної інфраструктури», - відзначає Юлія, голова відділу консалтингу у міжнародній консалтинговій компанії.

Вакантність офісів за останні 15 років наглядно представлена на графіку.

Також, за даними експерта з нерухомості Костянтина, станом на січень 2022 року оренда за 1 кв. м на місяць становила:

  • у класі А - $28,1 (зросла в порівнянні з січнем 2021-го на 9,9%);
  • класі В - $17,9 (+3,9%);
  • класі С - $11,9 (+10,8%).

Дані наведені без урахування ПДВ, OPEX, КП і коефіцієнтів BOMA.

Вакантність у січні цього року склала у класі «А» 5,5%, у класі «В» - 12,3%, у класі «С» - 9,8%.


Зміна офісних форматів і підходів до роботи: головні тенденції

За підсумками 2021 року пропозиція Києва поповнилася вісьмома бізнес-центрами, сукупна GLA - 57 631 кв. м (у 2020 цей показник дорівнював 119 300 кв. м).

За даними Юлії наразі ринкова пропозиція офісних площ у Києві складає близько 2,2 млн кв. м. Приблизно половина приміщень розділяють FMCG, агросектор, професійні послуги, банківська сфера, страхування. Друга половина приходиться на IT-компанії, які останні роки суттєво впливають на ринок офісної нерухомості.

«Далі можна говорити про регіони, пов’язані з IT, - Одесу, Львів, Дніпро і Харків. Із них Львів розвивається найбільш активно. Тут створюють доволі гарну інфраструктуру. І, за останньою інформацією, у Львів приходять міжнародні оператори, зокрема з коворкінгами. В Одесі більшість офісних приміщень морально застарілі, вакантність топових А і В класів доволі маленька, оскільки є попит, зокрема з боку IT-компаній. В Одесі проводилось опитування офісних орендарів. Їхні ключові «точки болю» - відсутність паркінга, якісної інфраструктури. І понад 50% бізнес-центрів тут знаходиться в Приморському районі, а він перевантажений. Тому існує потреба в розвитку БЦ і в інших районах міста. Поки там не будуть створені належні умови, орендарі перебиратися з Приморського не збираються. Схожа ситуація є і в Дніпрі, де понад 50% БЦ знаходиться в Центральному та Соборному районах. Відчувається нестача хабів, конференц- і виставкових залів. Водночас у Дніпрі активніше розвиваються коворкінги. А от в Одесі вони поки що не прижилися в запропонованому форматі. Проте, думаю, це питання часу. Приємним трендом, що спостерігаємо в багатьох регіонах, стала поява так званих «бутикових» БЦ - маленьких, з власною інфраструктурою та паркуванням, що пропонуються не лише в оренду, але й для продажу. Цей тренд тільки набирає обертів», - зазначає Юлія.

Великий попит на офіси з якісним ремонтом та терасами, а також на mix-used простори відзначив Валентин, співзасновник сервісу оренди офісів. Також, за його словами, серед тенденцій - будувати бізнес-кампуси або коворкінги в межах великих ЖК. Вони стають частиною інфраструктури на рівні з аптекою чи супермаркетом. Зараз коворкінги проєктують навіть у котеджних містечках.

«Гібридна модель роботи - відповідь компаній на карантинні обмеження. Формат гнучких офісних просторів став популярним у перші місяці карантину, але зараз не тільки не здає позицій, але підвищує свою популярність. Попри деякий скептицизм щодо сегмента, за останні два роки ми бачимо суттєве збільшення офісів, введених в експлуатацію, та нових запитів», - розповідає Дмитро, комерційний директор будівельної компанії.

Це зумовлено зокрема збільшенням запиту на гнучкі робочі місця без прив'язки до конкретних співробітників, які тепер все частіше працюють за гібридним графіком. Тому, за словами Володимира, в офісах з’явилося більше переговорних кімнат, поменшало маленьких кабінетів, простори максимально відкриті та гнучкі для трансформації під роботу команд різних розмірів.

«2021 рік дав нам зрозуміти свій чіткий сегмент - new premium, який полягає в обмеженому запасі продукту (офісів) і черзі на вхід (потенційних орендарів). Взяти приклад бізнес-сьютів: незважаючи на високий цінник оренди офісу такого формату, ми завжди маємо waiting list нових орендарів.

За форматами, які затребувані серед резидентів, - фіксовані за компаніями офіси, кастомізовані бізнес-сьюти та івент-зони. Останні виявилися вкрай актуальними. Ми приймаємо запити різного масштабу, починаючи з презентацій книги до прес-марафону Президента України. Hot-desk зона, переговорні - ці формати залишаються затребуваними за замовчуванням», - розповідає експерт.

Віддалена робота чи повернення до офісу: який формат роботи оберуть компанії

Окремо говорячи про екологічний напрямок, експерти відзначають появу в Україні низки компаній-орендарів, які приділяють цьому параметру особливі увагу та включають його до головних критеріїв відбору приміщень.

«Усе більше офісних будівель вже на стадії проєктування готують до сертифікації за BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) «Метод оцінювання екологічної ефективності та рівня енерговитрат будівельних конструкцій» і LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). У період пандемії інвестори заговорили і про сертифікацію будівель за стандартом WELL Building Standard для оцінки їх «здоров’я», тобто тих факторів, що впливають на стан здоров'я орендарів», - відзначає Наталія Нестеренко.

Крім того, за словами Дмитра, будуть звертати увагу на EDGE (економічний розвиток, управління та зростання підприємництва).


Чого чекати офісному сегменту від 2022 року?

У цьому і наступному році, за словами Володимира, збережеться тренд на переїзд компаній із більш старих БЦ В класу, що вимагають реновації, в об'єкти, що тільки відкрилися. «Зараз досить багато компаній знаходяться в активному пошуку нових офісів - якісних, сучасних, з готовим ремонтом, за адекватною ціною. Варто відзначити, що в 2021 році з’явився запит на купівлю будівель, що стоять окремо. При цьому якісної пропозиції на продаж дуже мало, лише у другій половині 2022 - на початку 2023 року очікується виведення на ринок нових приміщень, побудованих під продаж», - додає експерт.

Водночас, Юлія прогнозує підвищення орендних ставок у нових БЦ, що буде пов’язане з очікуваним подорожчанням будівельних матеріалів. «Скоріш за все, будуть вводити відтерміновану пропозицію, оскільки в нас були реформи, що ускладнювали введення в експлуатацію заявлених об’єктів, адже торік здали менше 30%», - додає експертка.

За даними експертів, заявлена нова пропозиція офісних площ у 2022 році в Києві становить близько 190 тис. кв. м.

 

Проте Станіслав висловлює сумнів, що такий обсяг введуть в експлуатацію й дає більш стримані прогнози: обсяг нової пропозиції складатиме 120-130 тис. кв. м. Вакантність кардинально не змінюватиметься, можливо трохи збільшиться. Рівень орендної ставки залежатиме від обсягів поглинання нових площ протягом поточного року, вакантності на ринку та політично-економічної ситуації.

Как управлять рабочим пространством: 5 базовых навыков

Интересно узнать: как снести старый дом 

Інфографіка: CBRE Ukraine Research, 2022, UTG
Ганна Нагребельна

Источник: propertytimes
 
 
Интересные новости:
17.01.2022
1271
Станом на кінець 2021 року показник коворкінгових площ досяг в Україні 99 тисяч квадратних метрів, щ...
20.12.2021
5838
В Україні продовжить зростати ринок коворкінгів та гнучких офісних просторів...
19.11.2021
4754
Віддалена робота є не такою вигідною, як зазвичай вважають. Чи варто повертатися до офісів...
18.02.2022
1481
В Україні з листопада для юридичних осіб піднявся тариф на опалення нежитлового фонду, де застосовує...