РУС УКР РУС ENG
НБУ: USD: 39.604 EUR: 42.279
Банк Покупка Продажа НБУ
USD 39.800 40.300 39.604
EUR 40.000 41.000 42.279
USD 39.490 39.990 39.604
EUR 41.940 42.541 42.279
Ми допрацьовуємо BuildPortal. Зовсім скоро він стане ще кращим!

Ринок заміської нерухомості під Києвом продовжує зростати

Житло за містом не втрачає попит. Ба більше - ринок активно переформатовується, з’являються нові концепти та нішеві продукти, які мають всі шанси урвати левову частку попиту
13995 07.02.2022 в 09:14



Заміська нерухомість: тренд
на зростання продовжуюється


У 2021 році попит на заміські формати продовжував зростати, хоча дещо меншими темпами, ніж у 2020 році. У середньому він збільшився за рік в межах 10-15%, що доволі непогано, а в окремих форматах і сегментах (зокрема таунхауси поблизу Києва, житлові комплекси з мікс-форматом житла, комплексні ЖК з розвинутою інфраструктурою, низькою поверховістю та варіативною лінійкою квартирографії) це зростання було ще більшим - ще плюс 8-10%.

На тлі зростання попиту на заміське житло зросла зацікавленість девелоперів до цього сегменту. Причому, йдеться не про застарілі формати, а комплексні проекти розвитку територій, де, окрім житла, створюється певна інфраструктура.

Формати, в яких є щонайменше 5 важливих функцій у складі (житлова, комерційна, розважальна, рекреаційна, соціально-побутова), помітно виграють боротьбу за покупця. Власне, саме вони зосереджують на собі до 45% загального попиту.

Скільки житла було продано у 2021 році: дані Мін'юсту

Частина потенційного попиту з суто заміського формату котеджних містечок перемістилась у сегмент заміських багатоквартирних проєктів низької поверховості ще й за рахунок вибухового зростання цін на будинки через зростання собівартості будівництва.

Нагадаємо, що у першій половині року спостерігалось експонентне зростання цін на сировинних ринках, що тягнули вартість будівельних матеріалів до зростання. Собівартість будівництва зросла в середньому на 45-60% залежно від технології та використовуваних матеріалів, що безперечно позначилось і на кінцевій ціні.

А з урахуванням вартості земельної ділянки, прокладання комунікацій, витрат на догляд за прибудинковою територією це виливається в копійчину.

Щоправда, про масовий відтік покупців говорити не варто: є істинні фанати заміського будівництва, які надають перевагу саме будинкам і готові витрачати кошти. Серед них ще намітилась тенденція купівлі земельних ділянок «про запас», коли будівництво не починалось прямо тут і зараз, а власник займав вичікувальну позицію, поки на ринку будматеріалів відбудеться корекція цін.

Ще одна тенденція 2021 року - навала нової пропозиції суто заміських форматів. Сегмент коттеджних містечок, зокрема формат таунхаусів, переживає справжнє піднесення ось уже другий рік поспіль. Загальний обсяг пропозиції за останній рік в Київській області зріс на 25%, що чимало, зважаючи на попередні роки стагнації.

Змінилась процедура придбання земельних ділянок для садівництва та для ОСГ: що нового?

Серед багатоквартирного сегменту заміської нерухомості покупець надає перевагу проєктам комплексної забудови в кількох форматах, а саме: екопроєкт з рекреаційною складовою (водойма, парк на території, обов’язково з активними видами відпочинку та спорту, ліс по сусідству тощо), нішеві низькоповерхові комплекси представницького класу з персоналізацією пропозиції (наприклад, комплекси, де є нестандартні формати планувань із заскленими терасами збільшеної площі, лофти, можливість об’єднати перший і другий поверх будинку і отримати замість двох квартир - повноцінний сітіхаус, квартири з двориками тощо), ЖК, де в межах однієї концепції зібрані кілька форматів житла (наприклад, низькоповерхова забудова, таунхауси і клубний будинок в складі одного комплексу із усією необхідною інфраструктурою).

Відбулося помітне зростання цін в цих сегментах, спричинене збільшенням собівартсоті, помітним зосередженням уваги платоспроможного попиту і вищими темпами будівництва, ніж в інших багатоквартирних проєктах за містом. Як правило, описані комплекси є представниками комфорт+ і бізнес-сегменту, а середня вилка зростання цін протягом 2021 року склала 25-35%.

Що стосується класичних форматів, на ціну також впливали використовувані технології будівництва, матеріали та площа будинків. В сегменті таунхаусів, який найбільш активно розвивався як за рахунок зростання пропозиції, так і за рахунок попиту, середнє зростання цін склало 30%.

Будівельна амністія: як зміняться умови і чи стане вона платною

Під завершення 2021 року середнє зростання вартості земельної ділянки в передмісті Києва сягнуло 15-20% залежно від віддаленості від столиці та розміру лота.

Найбільш затребуваними були ділянки від 6 до 12 соток із підведеними комунікаціями в радіусі до 30 км від столиці. Діапазон до 15 км від столиці практично вичерпав себе, а вільні лоти, як правило, мають цінник, помножений у два-три рази.

У 2022 потенціал зростання прогнозовано буде меншим за рахунок скорочення платоспроможного попиту. Частина покупців вже придбали ділянки під забудову і зайняли вичікувальну позицію. Є вірогідність, звичайно, що зростання попиту відновиться за умови стабілізації економічної та геополітичної ситуації, проте станеться це не раніше середини-кінця весни.

Діапазон зростання цін на землю під забудову в Києві у 2022 році, може бути на рівні 12-15% у річному вимірі.

Цьогоріч може запрацювати Єдиний державний реєстр адрес 

Цікаво про ремонти і будівництво: читайте як обрати алюмінієві решітки для вентиляції .
Источник: thepage
 
 
Интересные новости:
03.02.2022
27516
Динаміка цін на квартири в новобудовах, залежно від району столиці та класу житла...
21.01.2022
5176
Середня вартість житла у новобудовах Києва зросла до 34,7 тисячі гривень за квадратний метр...
19.01.2022
1136
Эксперт рассказал, какой недвижимостью будет интересоваться инвестор в 2022 году...
21.02.2022
28613
Чи загрожує ринку зниження цін і які класи житла страждають найбільше від відсутності попиту...